Cutremuratoare. Asa au fost descrise povestile copiilor disparuti si apoi gasiti fara viata, victime ale unor indivizi fara scrupule. Asa le-am auzit la televizor sau le-am citit in ziare. Ne-au impresionat, ne-au smuls, poate, cateva lacrimi de compasiune pentru mamele si tatii care nu se mai puteau opri din plans in fata camerelor de luat vederi. Cel mai probabil ne-am spus, fiecare dintre noi, privind cu drag la propriii copii, "bine ca nu mi s-a intamplat mie, Dumnezeu m-a crutat de asa o nenorocire". Si am trecut la urmatoarea stire. Pentru parintii care si-au ingropat copiii inainte de vreme, nu exista insa "urmatoarea stire".

"Esti mama? Crezi ca fiul tau, fiica ta se afla in siguranta acasa, pe strada, in parc, la scoala? Daca tu crezi ca pericolul exista, spune "stop infractorilor" si fii alaturi de noi cand cerem Ministerului Justitiei, Guvernului si presedintelui Romaniei sa revizuiasca statutul si drepturile violatorilor si ucigasilor!" Asa incepe apelul unor mame ai caror copii au fost agresati, violati, sechestrati sau ucisi.

Pentru ca vor sa treaca mai departe, pentru ca vor sa se "vindece" fara sa uite, pentru ca vor ca moartea copiilor lor sa nu fie fara rost, acestea au initiat o campanie de strangere de semnaturi in speranta ca vor reusi sa inaspreasca pedepsele pentru cei care atenteaza la viata, integritatea corporala sau pudoarea copiilor lor, pana la detentia pe viata.

Larisa Chelaru, Andreea Dodan, Dan Paul Norocea. Poate ca nu am fi aflat niciodata cine sunt, daca numele lor nu ar fi fost legate de tot atatea disparitii misterioase, urmate de cautari pline de sperante si incheiate cu descoperiri macabre. Violati, batuti, ucisi. Chipul lor senin nu le mai zambeste acum parintilor decat din fotografii.

"Ati vazut ce copil frumos aveam?" ne intreaba, cu gandul la singurul ei copil, Elena Norocea. Din fotografie ne priveste un pusti de 16 ani, vesel, increzator in viitorul lui. "Cand era mic, ma intreba: "mami, ma lasi sa ma fac vedeta?"" Dani Norocea nu a mai apucat "sa se faca vedeta", pentru ca destinul lui a fost curmat violent, la mijlocul lunii septembrie, anul trecut. Ucigasul lui Dani, Marius Dobrici, de 22 de ani, a recunoscut ca l-a omorat pe prietenul sau "din invidie", pentru ca acesta din urma provenea dintr-o familie buna, invata bine si avea o educatie aleasa.

Pentru ucigas, "omor din invidie". Pentru procurori, "omor calificat, cu premeditare". Pentru familia victimei, "durerea de a fi supravietuit mortii copilului lor". Timp de noua zile, dupa disparitia lui Dani, criminalul a fost mereu alaturi de familia victimei. A participat la priveghi si la inmormantare. A plans alaturi de parintii si de prietenii lui Dan Norocea, fiul preotului din Brosteni, Vrancea. Acelasi lucru l-au facut ucigasul Larisei Chelaru din Lunca Cetatuii, Iasi, si cel care a violat-o si apoi a omorat-o pe Andreea Dodan din Plopeni, Constanta.

"Baiatul ala a venit sa ne colinde de Craciun", isi aminteste Constantin Chelaru, tatal Larisei. "E vecin cu noi. Il stiu de cand era mic. Daca mama lui, care stia ca a mai violat doi baieti din cartier, mi-ar fi spus ceva, poate ca nu s-ar fi intamplat nenorocirea asta". In Lunca Cetatuii, oamenii au reactionat imediat.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.