Doi militari romani aflati in misiune in Afganistan au fost raniti ieri, in urma unei explozii, fiind transportati la un spital din Germania

Maiorul Catalin Ticulescu si plutonierul adjutant Florin Bolovan, ambii din Constanta, au fost raniti in cursul diminetii de ieri in urma unei explozii petrecute la 30 de km de baza de la Kandahar, in Afganistan. Ei faceau parte din Batalionul 341 Infanterie, numit "Rechinii albi".

Cei doi militari romani se aflau intr-o misiune de patrulare impreuna cu alti 21, distribuiti in trei transportoare amfibii blindate. "In dreptul localitatii Pungi, unul dintre transportoare a fost avariat de un dispozitiv exploziv. In urma exploziei, un ofiter si un subofiter care se aflau in transportor au fost raniti usor la picior, respectiv la spate", se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

La recuperare in Germania

Maiorul Ticulescu a suferit o fractura de calcii, iar plutonierului adjutant Bolovan i s-au tasat patru vertebre lombare, fara afectarea functiunilor neurologie, a precizat colonel Cristian Ghiga, purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii. Dupa acordarea asistentei medicale primare in cadrul spitalului din baza de la Kandahar, cei doi militari au fost trimisi pentru ingrijire specializata in Germania, la unul dintre spitalele militare ale coalitiei NATO.

Colonelul Ghiga a precizat ca, pe durata recuperarii celor doi militari, drepturile financiare ale maiorului Ticulescu si ale plutonierului adjutant Bolovan vor fi platite in continuare, mai precis solda si diurna acordate unui militar care isi desfasoara activitatea intr-una dintre zonele de conflict cu risc ridicat.

Ministerul Apararii Nationale are semnat un contract de Raspundere Civila Auto in valoare de aproximativ 60 de miliarde de lei vechi cu firma ASTRA, in cadrul caruia sint mentionate si asigurarile tehnicii de lupta si a militarilor din zonele de conflict.

In urma exploziei, un transportor blindat romanesc a fost avariat, pentru recuperarea lui fiind trimisa o echipa de asistenta tehnica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.