Ristea Priboi a fost dat disparut de fostii sai colegi. Avocatul fostului securist a spus unei instante ca disparutul e in Dubai.

Pe liga Priboi, mai sint alte figuri din fosta guvernare care au trecut intr-un con de umbra dupa ce PSD a pierdut puterea. Personaje care umpleau zilnic ecranele televizoarelor au trecut intre timp in umbra. V-ati intrebat cu ce se ocupa astazi Hildegard Puwak, Dan Matei Agathon, Dorina Mihailescu, Serban Mihailescu, Alexandru Farcas sau Simona Marinescu? Ii gasim te miri pe unde: consilier la Banca Nationala, vicepresedinte la Comisia Valorilor Mobiliare, vedete la televiziuni minuscule, asteptind cuminti in Senat citatii la Parchet sau "integrati" prin Ucraina sau Irak.

Ati uitat de ei? Unora le puteti plinge de mila. Altii, insa, s-au pripasit pe unde s-a nimerit: la BNR, CNVM, in Dubai sau in Ucraina. Despre fostul securist si deputat PSD Ristea Priboi nu mai stie nimeni nimic sigur. Zilele trecute, Priboi era asteptat la Tribunalul Ploiesti, la un proces cu istoricul Marius Oprea. Desigur, Priboi nu si-a aratat fata. Oprea ne-a spus ca la unul dintre termenele anterioare, avocata lui Priboi a cerut instantei o aminare, fiindca acesta ar fi plecat din tara. Mai exact, in Dubai. "Tot avocata mi-a zis ca l-a vazut la un moment dat pe Priboi. Isi lasase barba, avea un nou look…", ne-a spus Oprea.

La telefon, Priboi e de negasit: "Nu va pot raspunde acum. Rog lasati mesajul si va voi suna cit pot de repede. Multumesc". Apropiatii ridica din umeri. "E disparut in ceata. Nu mai are nimic de-a face cu partidul. Cred ca face afaceri…", ne-a spus Mihai Darie, un alt fost ofiter de securitate aciuat prin PSD. Nici Marian Oprisan nu stia nimic despre fostul deputat PSD de Vrancea. "Jur ca nu mai stiu nimic de el de doi ani", ne-a spus liderul PSD Vrancea. O ipoteza interesanta o lanseaza Cozmin Gusa: "Se pare ca e plecat din tara".

Din informatiile noastre, Ristea Priboi este plecat de aproximativ sase luni din tara. Dar nimeni nu poate confirma in mod oficial cind a plecat in Dubai, ce face acolo si mai ales de ce a plecat. Ristea Priboi a fost unul dintre oamenii de incredere ai fostului premier Adrian Nastase. A fost angajat ca si consilier al lui Nastase, la Camera Deputatilor, intre 1994 si 2000. Ristea Priboi a fost acuzat ca a participat in calitatea sa de ofiter de Securitate la reprimarea revoltei muncitorilor brasoveni din 15 noiembrie 1987.

Hildegard Puwak e consilier la Banca Nationala Hildegard Puwak. Fosta sefa a femeilor PSD, fost ministru al Integrarii si, intr-o vreme, favorita lui Ion Iliescu. Scandalul public din 2004, legat de deturnarea unor fonduri europene, i-a curmat viata politica. Puwak n-a mai prins un loc pe listele electorale ale PSD. Atunci si-a dat si demisia din partid. A recuperat-o Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, si i-a gasit un post de consilier destul de bine remunerat, care se adauga celui de conferentiar la Politehnica si de cercetator la un institut. Centralista de la BNR ne-a facut legatura la cabinetul dnei Puwak, insa fosta ministra parea cam suparata pe presa. "Nu am ce sa va spun, eu am iesit din politica". Am intrebat pe la apropiatii ei. "N-am mai vorbit cu ea de anul trecut, de la ziua ei… Mi-a zis ca nu mai vrea sa se implice deloc in politica", ne-a spus Rovana Plumb, actuala sefa a femeilor pesediste.

Agathon s-a facut reporter de televiziune Fostul ministru al Turismului, fost secretar general si purtator de cuvint al PSD, Dan Matei Agathon a ajuns jurnalist. Are o rubrica intr-o emisiune matinala la DDTV (sora OTV), unde invita tot felul de personaje dubioase. Din informatiile noastre, el se ocupa, ca un adevarat producator TV, si de invitatii din zona politica ai emisiunii "Dimineti devreme". La partid, rolul sau a fost mult micsorat. Se ocupa de organizarea deplasarilor in tara si strainatate ale liderilor PSD. Am incercat timp de trei zile, fara succes, sa-l gasim pe Dan Matei Agathon. Pesemne ca ii place sa stea departe de politica. In 2001 era, poate, cel mai cunoscut demnitar dupa Ion Iliescu si Adrian Nastase. Lansa proiecte nationale, precum Dracula Park, Super Ski in Carpati, Litoral pentru toti, Croaziere pe Dunare. S-a ales praful de toate mega-proiectele sale.

Dorina urmareste actiuni la CNVM Dorina Mihailescu a renuntat si ea la politica. Fusese ani buni consiliera si mina dreapta a celui mai puternic om politic al vremii, Adrian Nastase. Inainte de alegerile din 2004, cei doi s-au despartit, Nastase gasindu-si alti consilieri. Gurile rele spun ca Nastase ar face-o vinovata pentru aparitia in presa a celebrelor "stenograme PSD". Astazi, Dorina Mihailescu este vicepresedinte al CNVM, pozitie la care a ajuns cu sprijinul lui Mircea Geoana. De altfel, cei doi au o consiliera comuna, pe Carmen Moldovan, semn ca legaturile dintre ei sint chiar mai apropiate decit si-ar putea inchipui Adrian Nastase. Dorina Mihailescu nu mai este membra a PSD, insa bagajul de informatii pe care-l detine in calitate de fosta sefa de cabinet la Cotroceni (1990) si de fosta mina dreapta a lui Nastase (1998-2004) i-ar putea fi de mare folos pentru zile mai negre.

Serban Mihailescu se crede "online" Serban Mihailescu, cunoscut si ca Micky Spaga, poate fi gasit prin Senat. Sta cuminte intr-o banca si asteapta. Uneori, asteapta sa fie chemat la Parchet. Ultima data s-a intilnit cu procurorii pentru a le explica daca cele 10 pusti de vinatoare primite de la Fanel Pavalache sint mita sau nu. Mai fusese chemat si in calitate de martor in dosarul "Rompetrol". Cind l-am sunat sa-l intrebam ce mai face, Serban Mihailescu ne-a avertizat: "Ai grija, telefonul meu e online". Vrea sa spuna ca este ascultat. Apoi marturiseste ca e suparat fiindca o are pe mama sa in spital. Usor-usor, Micky Spaga gaseste portitele de scapare. "Miine ar trebui sa fiu la Constanta, sa inauguram un vapor. Nu stiu daca o sa ma duc. Hai, ca vorbim mai incolo…".

Alexandru Farcas s-a integrat in Ucraina Alexandru Farcas a fost ministrul Integrarii in Cabinetul Nastase. In aceasta calitate a negociat si incheiat negocierile de aderare ale Romaniei la UE. Dupa plecarea PSD de la putere, a fost dat uitarii. Si-a gasit o slujba amarita in Ministerul Afacerilor Externe - consilier pe problemele Balcanilor, unde a lucrat pina acum trei luni. Apropiati de-ai sai spun ca "statea in birou si nu-i dadea nimeni de lucru". I s-a propus, la un moment dat, un post de consul la Belgrad, pentru ca stia limba rusa. A gasit o oferta mai buna, pe cont propriu. In Ucraina, ca reprezentant al Guvernului SUA la un centru regional de combatere a criminalitatii transfrontaliere. De trei luni n-a mai dat pe acasa, astfel ca prietenii sai nu mai stiu mare lucru despre el.

Simona lucreaza pe bani multi in Irak Simona Marinescu a ajuns bine. Lucreaza la Bagdad, in Irak, pentru guvernul de acolo. Pe foarte multi bani. "Eu muncesc intr-o luna cit Basescu intr-un an. Si se reflecta si in salariu". Avind in vedere ca presedintele Basescu cistiga circa 80 de milioane pe luna, se poate deduce ca pe luna Marinescu cistiga circa un miliard de lei. Echivalentul in dolari. Cind o intrebi cit mai sta in Irak, raspunde: "Pina cind Irakul va avea un sistem solid de protectie sociala si o piata a muncii functionala". Asta e raspunsul politic. Cel pragmatic: "Pina la finalul anului 2007". Simona Marinescu spune ca nu va mai lucra niciodata in Romania. "In tara o sa mai vin doar pentru familie si pentru prieteni". Cit despre politica din Romania si despre fostul ei partid, PSD: "Niciodata".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.