Protest cu 7.000 de oameni si 60 de utilaje agricole

Importul masiv al carnii de porc scoate din ecuatie producatorii autohtoni, acestia aflandu-se in imposibilitatea de a valorifica produsele aflate in stoc. Astfel, spun producatorii, "am ajuns la capatul puterii. De aceea vom iesi in strada in speranta ca mai-marii vor lua masuri asfel incat sa nu fim nevoiti sa iesim de pe piata", a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman a Carnii de Porc.

Romania importa, din Statele Unite si Brazilia, carne si preparate din carne care insumeaza 60 la suta din consumul populatiei, dar care "sunt obtinute cu ajutorul unor produse modificate genetic, in conditiile in care legislatia romaneasca interzice cultivarea plantelor modificate genetic", sustine Caruz. De asemenea, reprezentantii PRCP cer introducerea unei taxe vamale unice de 20% la toate importurile de carne de porc, de subproduse si preparate din carne, taxa care sa fie valabila pana la sfarsitul anului 2006.

Potrivit presedintelui patronatului, in momentul de fata, importul de carne congelata nu se taxeaza, alte preparate fiind taxate cu 10, respectiv 45%. Totodata, crescatorii de porci se tem ca daca nu se iau masuri pentru limitarea acestor produse, "unitatile vor intra in faliment, iar zeci de mii de oameni vor intra in somaj".

Agricultorii cer 0,5 euro pe litrul de motorina

La protestul producatorilor de carne, din 4 aprilie, se vor alatura si agricultorii, acestia fiind nemultumiti de pretul ridicat al motorinei si de faptul ca, de la inceputul anului, acestia nu au primit subventii. Secretarul general al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura Agrostar, Tudor Dorobantu, a declarat ca cea mai importanta problema a agricultorului este cea a pretului la motorina, sindicalistii dorind o reducere la jumatate a pretului combustibilului, avand in vedere ca, in acest moment, platesc un euro pe litru, in timp ce agricultorii din Uniunea Europeana platesc doar 0,5 euro.

Guvernul a aprobat, acum doua zile, o ordonanta de urgenta conform careia proprietarii de terenuri agricole vor primi un ajutor financiar in cuantum de 0,7 lei pentru fiecare litru de motorina necesar utilajelor folosite la lucrarile de infiintare a culturilor de primavara. Ajutorul financiar acopera 21 la suta din pretul mediu de comercializare al motorinei, iar fondurile necesare achitarii subventiei vor fi asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii. Dorobantu a spus ca producatorii europeni primesc o subventie pentru productie de 270 de euro pe hectar, iar sindicalistii cer ca statul roman sa acorde macar jumatate din subventia acordata in tarile UE. "Avem cea mai scumpa motorina din Europa, dar cele mai ieftine produse".

Program de revendicari

De asemenea, Agrostar, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania si PRCP, a prezentat un program de revendicari prin care sindicalistii cer Guvernului "stoparea declinului agriculturii". Astfel, agricultorii cer subventii cel putin egale cu cele acordate in Uniunea Europeana. Pretul motorinei pentru lucrarile agricole sa fie de 0,5 euro; reducerea TVA la 5% pentru toate produsele alimentare; folosirea in continuare a organismelor modificate genetic; facilitati si acces liber pentru producatorii agricoli in utilizarea sistemului de irigatii prin subventionarea costurilor pe metru cub de apa si a energiei necesare; sa se tina cont de munca sezoniera din agricultura; reducerea taxelor si tarifelor sanitar-veterinare si subventionarea cu 50% a acestora, sanctionarea proprietarilor de terenuri pe care nu le cultiva; reducerea penalitatilor aplicate pentru deversarea apelor uzate; interzicerea scoaterii graului din rezerva de stat pentru clientela politica si economica; stoparea declinului la toate speciile de animale in ceea ce priveste numarul acestora, precum si imbunatatirea valorii genetice ale acestora prin finantare de la bugetul statului.

Marsul sindicalistilor

Marsul sindicalistilor va avea loc in 4 aprilie pe traseul Piata Charles de Gaulle - Piata Aviatorilor - Piata Victoriei - Piata Romana - Ministerul Agriculturii, incheindu-se in Piata Constitutiei, cu un miting de protest. La mars urmeaza sa participe sindicalisti din cadrul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura Agrostar, precum si membri ai Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania si ai Patronatului Roman al Carnii de Porc. La actiunea de protest vor participa 7.000 de oameni si 60 de utilaje agricole.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.