Vremea a luat-o razna. Intr-o singura zi romanii au avut parte de ploi, vijelii si alunecari de teren. Depinde unde te aflai pe teritoriul tarii.

Vremea a luat-o razna. Intr-o singura zi romanii au avut parte de ploi, vijelii si alunecari de teren. Depinde unde te aflai pe teritoriul tarii. De exemplu, 14 judete au vut parte de ploi si inundatii, iar cinci judete au fost spulberate de vijelii. Viiturile puternice au omorat deja un om, iar vantul puternic a bagat in spital o tanara. Zeci de gospodarii au fost acoperite de ape.

Ploile, topirea zapezilor si alunecarile de teren au maturat, in ultimele doua zile, jumatate din tara. Raurile si paraurile s-au umflat si au inundat peste 150 de gospodarii, multi dintre localnici fiind evacuati. De asemenea, sute de hectare de teren agricol au fost inghitite de ape, zeci de poduri si punti s-au rupt, iar mai multe drumuri au fost grav avariate. De pilda, in comuna Bolintin Deal, judetul Giurgiu, ca urmare a cresterii nivelului panzei freatice au fost inundate zece gospodarii. In judetul Bihor, in satele Hidesul si Topa de Sus, au fost inundate 20 de gospodarii, iar in municipiul Miercurea-Ciuc, 30 de gospodarii.

Pe de alta parte, alunecarile de teren au distrus mai multe drumuri comunale si satesti in judetele Alba, Iasi, Maramures si Covasna. Viiturile care vin cu putere din munti au facut chiar si prima victima: un barbat, in varsta de 45 de ani, din localitatea maramureseana Baita. Acesta a fost luat ieri de apele involburate ale paraului care traverseaza localitatea, in timp ce lua o galeata de apa de la un izvor de munte. Corpul victimei a fost descoperit dupa ore intregi de cautari, la 550 de metri de locul accidentului, agatat in niste crengi. Nicolae Cusco lucra ca muncitor forestier intr-un catun din apropiere.

In judetul Suceava cateva echipe de pirotehnisti au detonat, pe portiuni de cate 50 de metri, podul de gheata de pe raul Bistrita, care se intinde pe aproximativ 2 kilometri, in zona localitatii Argestru. Stratul de gheata are o grosime de 1,5-2 metri. Din cauza gheturilor, raul Bistrita si-a schimbat cursul, inundand mai multe gospodarii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.