Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a laudat, in urma cu doua zile, eforturile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in privinta indeplinirii tuturor obiectivelor de integrare. "In Romania a avut loc o schimbare majora in ultimele 14 luni, datorita conditiilor stricte aplicate de UE si a eforturilor incapatanate de a continua reforma in sistemul judiciar si lupta anticoruptie, a declarat Olli Rehn, intr-un interviu acordat Agentiei de presa Reuters.

Oficialul de la Bruxelles a abordat un ton optimist in ce priveste Romania, precizand ca aderarea in 2007 "este fezabila pentru ambele tari" (Romania si Bulgaria), insa trebuie "sa mai parcurga ultimele mile, sa se incheie reformele si sa se arate o implementare credibila a acestora".

Aprecierile comisarului european pentru Extindere au fost exprimate la scurt timp dupa incheierea misiunilor de evaluare efectuate in lunile februarie si martie de catre expertii europeni, se precizeaza
intr-un comunicat al MAI. Avand rolul de minister integrator pentru intregul Capitol "Justitie si Afaceri Interne", MAI a avut o responsabilitate directa in rezolvarea unor probleme de importanta majora.

Este vorba despre aplicarea fara intarziere a Planului de Actiune Schengen, atingerea unui grad ridicat de control si supraveghere la viitoarele granite externe ale UE, adoptarea pana in martie 2005 a unui cadru legal clar cu privire la indatoririle Jandarmeriei si, respectiv Politiei si la cooperarea dintre acestea, dezvoltarea si aplicarea unei strategii multianuale coerente de lupta impotriva crimei organizate (in responsabilitatea comuna cu Ministerul Justitiei).

Institutia condusa de Vasile Blaga a mentionat, ieri, ca pana in prezent a fost respectat cu rigurozitate intreg programul de aderare, toate masurile fiind realizate integral, la termenele scadente. De asemenea, au fost indeplinite in avans unele actiuni si, totodata, recuperate unele restante din trecut. Pentru o cunoastere cat mai exacta a situatiei, in perioada 6-10 februarie a.c., respectiv 6-10 martie a.c., expertii europeni au efectuat doua misiuni de evaluare pe segmentul afaceri interne.

Aprecieri pentru DGCCO

In acest sens, prima misiune a vizat evaluarea pregatirii Romaniei de a participa, intr-o etapa viitoare, la SIS II / VIS, precum si stadiul actual al infrastructurii de comunicatii in vederea asigurarii unui inalt nivel de control la frontiera. Concluziile expertilor au relevat faptul ca, in prezent, autoritatile romane detin toate informatiile necesare in domeniul IT&C, in vederea pregatirii tarii noastre pentru aderarea in viitor la spatiul Schengen, singurul aspect ce trebuie avut in vedere vizand respectarea termenelor foarte stranse, la care trebuie indeplinite angajamentele asumate. Cea de-a doua misiune a urmarit progresele privind combaterea coruptiei si a spalarii banilor, controlul frontierelor, protectia datelor personale, cooperarea politieneasca si combaterea criminalitatii organizate, precum si reforma sistemului judiciar.

In concluziile preliminare, specialistii si-au exprimat aprecierea pentru rezultatele pozitive in ceea ce priveste ocuparea posturilor vacante, pregatirea personalului si cooperarea la frontiere, eficienta schimbului de informatii, precum si noua organizare a Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO). De asemenea, a fost subliniata si necesitatea continuarii amenajarii spatiilor de arest si dotarea cu tehnica performanta pentru centralizarea la nivel national a datelor si informatiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.