Decizia Curtii de Apel Suceava, de eliberare din arest a omului de afaceri Csibi Istvan, acuzat de dare de mita si constituire de grup infractional organizat, a starnit ample reactii.

Ieri, trei dintre martorii acuzarii, printre care si primarul municipiului Miercurea-Ciuc, au facut apel la solidaritatea localnicilor, cerandu-le sa sesizeze imediat autoritatile daca "vechile reflexe" (ale lui Istvan) sunt pe cale sa revina.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Raduly Robert, omul de afaceri Kurko Janos si jurnalistul Szondy Zoltan au apelat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, la solidaritatea oamenilor, cerandu-le sa sesizeze urgent autoritatilor orice fapte deosebite despre care ar avea informatii.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc a declarat ca ei trei nu vor solicita protectie speciala. "Trebuie sa ne protejam fiecare pe fiecare. Toti cetatenii din urbe si din regiune au dreptul sa fie protejati fata de fenomenele care au fost timp de doi ani in aceasta zona. Rog deopotriva ca, in spiritul acestei solidaritati si al acestei responsabilitati a fiecaruia pentru fiecare, sa anuntam imediat daca sunt semnalmente ca vechile reflexe sunt pe cale sa revina, sa nu asteptam, cum s-a intamplat cu ultima ocazie, pana s-au acutizat problemele, pana cand acest sistem, aceasta caracatita a ajuns in toate institutiile statului", a mai spus Raduly Robert. El a propus ca Primaria Miercurea-Ciuc sa fie institutia la care oamenii sa semnaleze eventualele probleme.
La randul sau, jurnalistul Szondy Zoltan a tinut sa precizeze ca punerea in libertate a lui Csibi Istvan nu inseamna ca acesta nu este anchetat pentru unele fapte, ci pur si simplu ca nu se mai afla in arest preventiv.

Subliniind ca dupa arestarea lui Csibi Istvan "teroarea nu mai exista in Miercurea-Ciuc", omul de afaceri Kurko Janos a afirmat ca nu crede ca autoritatile locale si reprezentantii institutiilor publice "ar mai pune obrazul, umarul sa sustina un astfel de om".
In ceea ce priveste telefonul de amenintare pe care l-ar fi primit de la Csibi miercuri seara, Kurko a afirmat ca nu a depus inca o plangere la Judecatoria Miercurea-Ciuc, dar o va face in perioada urmatoare.
Csibi Istvan, arestat in septembrie 2004 pentru fapte de coruptie, a fost eliberat, miercuri seara, din Penitenciarul Botosani, alaturi de alte cinci persoane din anturajul sau, dupa ce Curtea de Apel Suceava a admis recursul acestora impotriva incheierii prin care Tribunalul Suceava a mentinut starea de arest preventiv.

Csibi Istvan a fost cercetat si trimis in judecata in mai multe dosare, pentru o serie de infractiuni, unele comise cu violenta la Miercurea-Ciuc si Targu Mures.
Potrivit anchetatorilor, incepand cu 1998, Csibi Istvan ar fi incercat, prin intimidare si constrangere, sa se impuna in mediul de afaceri harghitean, pe care l-a impartit pe zone de influenta. Procurorii au stabilit ca, pentru a-si acoperi fraudele fiscale si pentru a-si legaliza veniturile ilicite, Csibi si-a constituit un lant de 17 firme, prin intermediul carora ar fi realizat multiple inginerii financiare, pentru a se sustrage de la plata obligatiilor catre stat si a beneficia de rambursari ilegale de TVA si restituire de accize totalizand sute de miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.