Teama de gripa aviara i-a transformat pe locuitorii Capitalei in adevarati "vanatori de recompense".

Pretul pe capul unei pasari suspecte ca poarta virusul mortal nu se cuantifica in bani, ci in linistea bucurestenilor, care nu vor in ruptul capului sa ramana prizonieri in vreun focar "de cartier".

Curatenia de primavara a inceput in Capitala cu colectarea cadavrelor de pasari. "Miercuri, pana la 12 noaptea, bucurestenii au sesizat autoritatilor sanitar-veterinare 55 de cadavre de pasari, in diverse cartiere din Bucuresti. Ieri, pana la pranz am primit alte 28 de sesizari cu privire la pasari moarte", ne-a declarat Constantin Savu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti. El a adaugat ca, de cand a fost identificat focarul din satul Pruni, la doar cativa kilometri de Capitala, bucurestenii sunt de trei-patru ori mai "spornici" in a depista zburatoare rapuse de boli. Savu mai spune ca deocamdata, rezultatele testelor de laborator sunt negative si ca nu s-a confirmat nici un caz suspect de gripa aviara. "Nu e rau ca bucurestenii au intrat in alerta.

E foarte important ca cei care au pasari in zona lacurilor sa le tina inchise in custi, sa nu intre in contact cu pasarile migratoare. Si repet: sa nu intre nimeni cu pasari vii in Capitala", a incheiat Constantin Savu.

Locuitorii din satul Pruni, aflat in carantina din cauza aviarei, s-au resemnat deja la ideea ca nu mai au voie sa iasa din focar. Mai mult, strazile sunt pustii, satenii preferand sa stea inchisi in casa. Doar medicul a intrat ieri in localitate, ca sa le distribuie oamenilor Tamiflu, medicamentul antiaviar. Pana si postasul care a venit cu pensiile batranilor din sat le-a inmanat banii de dincolo de filtrul pazit cu strasnicie de jandarmi.

Puiul vaccinat nu e ferit de aviara

Vaccinul obligatoriu pentru pasarile taranilor e o solutie prea scumpa, ce nu inlatura pericolul gripei aviare, sustin oficialii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV). Potrivit acestora, vaccinarea celor 75 de milioane de pasari din gospodariile individuale ar costa prea mult si nu ar avea nici un efect pentru ca vaccinul are grad redus de acoperire si nu da siguranta ca virusul H5N1 nu se mai transmite. "Olanda a sacrificat 4 milioane de pasari pentru a opri transmiterea virusului la om", au mai spus oficialii ANSV, care pledeaza pentru omorarea pasarilor suspecte in loc de vaccin.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.