Traian Basescu si generalul Sergiu Medar s-au intilnit in iunie 2001, cind primul era liderul PD, iar celalalt conducea Directia de Informatii Externe a Armatei.

Informatia a fost dezvaluita ieri de Mugur Ciuvica si a fost dovedita cu un raport pe care Sergiu Medar, actualmente consilier prezidential, l-a intocmit imediat dupa intilnirea intermediata de Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii. Ciuvica acuza ca Basescu a incercat sa obtina favoruri externe pentru PD cu ajutorul serviciilor secrete. Medar si Frunzaverde sustin insa ca discutia nu a avut caracter politic, iar raportul asupra discutiei ar fi fost intocmit de Medar la solicitarea ministrului de atunci al Apararii, Mircea Pascu. Alina Mungiu, presedintele SAR, considera ca asemenea intilniri, desi neuzuale in Vest, sint normale la noi: "Puterea pune atita presiune pe servicii, incit oamenii aceia incearca sa balanseze situatia prin intilniri cu Opozitia".

Mugur Ciuvica a prezentat ieri o nota adresata in 6 iunie 2001 ministrului Apararii de la acea vreme, Ioan Mircea Pascu, in care seful Directiei Informatii si Reprezentare Militara, Sergiu Medar, sustinea ca in acea zi a avut o intilnire cu Traian Basescu, pe atunci presedinte al PD.

"Aprecieri negative" la adresa lui Nastase

Conform documentului, Sorin Frunzaverde i-ar fi cerut lui Medar sa se intilneasca la restaurantul "Pescarus" din Parcul Herastrau, de unde l-ar fi dus, in cele din urma, la restaurantul "Trei Cocosi" din acelasi parc, unde a venit si Traian Basescu.

Frunzaverde i-ar fi spus generalului ca, probabil, in viitor, PD se va apropia de PSD pentru a realiza un pol social-democrat. Dupa cum sta scris in raport, atit Frunzaverde, cit si Basescu ar fi vorbit despre necesitatea deschiderii internationale a PD. De asemenea, Traian Basescu si-ar fi manifestat pesimismul cu privire la intrarea Romaniei in NATO si ar fi facut "aprecieri negative" la adresa premierului Adrian Nastase.

"Documentul nu e unul oficial"

Vicepresedintele PD si ex-ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a recunoscut ieri ca intilnirea a avut loc la initiativa sa. "Nu vad nimic nefiresc in faptul ca am organizat, ca vicepresedinte cu relatiile internationale al PD, o intilnire, in iunie 2001, intre Traian Basescu si Sergiu Medar", ne-a spus Sorin Frunzaverde. Liderul pedist a insistat asupra faptului ca "nici vorba sa-i fi solicitat interventii sau sprijin domnului Medar pentru recunoasterea internationala a PD sau pentru consolidarea acestuia. La acea data PD era membru cu drepturi depline in Internationala Socialista, iar eu aveam suficiente relatii politice externe ca sa fim nevoiti sa apelam la serviciile domnului Medar. Au fost discutii doar despre integrarea Romaniei in NATO". Mai mult, liderul pedist arata ca documentul, desi semnat de Medar, "nu este unul oficial pentru ca nu are numar de inregistrare". El isi explica aparitia sub semnatura lui Sergiu Medar a unor asemenea afirmatii prin faptul ca "ministrul Pascu i-a cerut acest lucru".

"Raportul mi-a fost cerut de Pascu"

Sergiu Medar precizeaza ca a acceptat intrevederea la solicitarea fostului ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde. "Consider ca intilnirea cu un fost ministru al Apararii nu poate avea conotatii politice", spune Medar, care adauga faptul ca a avut astfel de intrevederi si cu alti ex-ministri ai Apararii. El mai precizeaza ca raportul privind intilnirea a fost intocmit "la solicitarea" ministrului Pascu. Medar arata ca l-a informat initial pe seful sau direct, generalul Gheorghe Rotaru.

Nastase, autorul moral

Surse din PD spun ca se stia inca de acum doua saptamini despre scoaterea din arhivele militare a acestui document. Sursele noastre ne-au explicat ca, initial, Medar nu ar fi scris nici un raport imediat dupa intrevedere, dar ar fi fost pus de Pascu sa-l scrie dupa ce, la rindul sau, ex-ministrul Apararii Nationale fusese intrebat despre intilnire de insusi premierul de atunci, Adrian Nastase, care aflase despre aceasta.

Mungiu: "La noi e normal"

Alina Mungiu, presedinte al Societatii Academice Romane, crede ca o astfel de intilnire nu este fireasca in Occident, dar in Romania, da. "Asta pentru ca la noi serviciile sint intr-un asa hal puse sa faca servicii partidului aflat la putere incit singura cale ca sa se apere este sa mai faca, din cind in cind, si servicii celor din opozitie, sa joace dublu". Lidera SAR ia in calcul ca nu stie cit de adevarata este povestea, "pentru ca nu tot ce pune Mugur Ciuvica pe piata a fost foarte plauzibil", dar stie ca Virgil Magureanu a luat legatura cu Emil Constantinescu cu mult inainte de victoria acestuia din 1996. De asemenea, se stie ca Virgil Magureanu avea intilniri frecvente cu Corneliu Coposu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.