Dupa ce in mai toata tara au aparut focare de gripa aviara, acum, se pare ca nici Capitala nu va fi exceptata de navalirea acest virus.

Cu toate ca autoritatile depun toate eforturile pentru limitarea si stoparea raspandirii acestui virus, din pacate, se pare ca acesta ar putea cuprinde si Bucurestiul. Astfel, s-a intrunit Comandamentul Antiepizootic care este condus de Primarul General, Adriean Videanu, in vederea stabilirii masurilor care se impun in zona.

Comandamentul Judetean Antiepizootic s-a intrunit pentru a stabili masurile care vor fi luate in zona astfel incat sa se previna extinderea virusului, informeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Potrivit MAPDR, Laboratorul National de Referinta a izolat, luni, virusul gripei aviare in localitatea Grivita, judetul Ialomita, totodata fiind inchise trei focare in judetul Constanta, in localitatile Topraisar, Vlahi si Crangu.
In localitatea Pruni, judetul Ilfov, situata la 10 kilometri de Bucuresti, testele rapide au confirmat prezenta gripei aviare intr-o gospodarie dupa care aceasta localitate a fost izolata, intrand in carantina.

Luni, intr-o gospodarie din localitatea Pruni au fost descoperite mai multe pasari moarte. La teste de gripa aviara s-a descoperita ca una dintre zburatoare testul era pozitiv. Ulterior, alte patru pasari au fost testate, iar veterinarii au confirmat ca toate erau infectate cu virusul H5N1. Imediat, toate pasarile din gospodarie au fost sacrificate. Viceprimarul orasului Magurele, aflat la 6 km de Bucuresti, Dumitru Ruse declarand ca localitatea a fost izolata, fiind instituita carantina. Laboratorul mobil a prelevat ieri probe pentru analizele de laborator.

Seful DSV Ilfov, Valentin Voicu a declarat ca toate cele 1290 de pasari din cele 78 de gospodarii vor fi sacrificate daca analizele de laborator vor confirma existenta virusului H5N1. Pana atunci insa, la intrarea in localitatea au fost instalate filtre de dezinfectare. Viceprimarul spunea ca in nici o alta gospodarie din localitate nu au fost inregistrate decese la pasari.

In zona s-a intrunit Comandamentul Judetean Antiepizootic in vederea stabilirii masurilor care se impun. Ministrul Agiculturii, Gheorgh Flutur, s-a deplasat, personal, in Ilfov pentru a se interesa despre situatia din orasul Magurele.

DSV Bucuresti este pregatita pentru gripa aviara
Seful Directiei Sanitar Veterinare Bucuresti, Constantin Savu a declarat "suntem pregatiti pentru gripa aviara". Acesta afirma ca pregatirea pentru izbucnirea unor focare de griva aviara in Capitala a fost inceputa inca din luna octombrie a anului trecut. Constantin Savu a declarat ca in Bucuresti au fost alertate comandamentele antiepizootice de la nivelul primariilor de sector, a fost interzisa comercializarea de pasari vii in targuri si piete, iar gospodarii care au zburatoare au fost sfatuiti sa le tina inchise.

Seful Directiei Sanitar Veterinare Bucuresti afirma ca, marti, s-a deplasat in Ilfov pentru a vedea cu ochii sai cat de aproape este gripa aviara de Bucuresti. "Nu exista un pericol iminent pentru ca localitatea Pruni este izolata. Nu exista nici o suspiciune de gripa aviara in municipiul Bucuresti, iar inspectorii nostrii analizeaza toate cadavrele de pasari din Capitala", a declarat Constantin Savu. Acesta afirma ca populatia poate consuma cu incredere carnea de pasare care se comercializeaza in magazine, pentru ca aceste sunt verificate din punct de vedere sanitar veterinar, odata inainte de a fi sacrificate, o data pe linia de productie si inca o data inainte de a fi comercializate", a conchis Savu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.