Contul lui Mircea Lucescu a fost alimentat cu un milion de euro, din cele 5,2 milioane luate de Copos de la Loterie pentru 38 de spatii comerciale vindute la suprapret.

Viramentul catre Lucescu a fost ultimul episod dintr-o tranzactie sofisticata, al carei mecanism e anchetat acum de procurorii anticoruptie. Astfel, vinzarea spatiilor nu s-a facut direct intre Copos si Loterie, ci prin intermediari: doua persoane fizice si o microintreprindere. Interpusii cumparau ieftin spatiile de la Copos si le vindeau de 10-12 ori mai scump catre Loterie. Scopul a fost acela de a evita plata taxelor si impozitelor catre stat, stiut fiind ca microintreprinderile se bucura de facilitati, iar persoanele fizice erau scutite complet de taxe pe tranzactii imobiliare.

Tranzactia prin care Loteria Romana a cumparat, in vara lui 2004, pachetul de 38 de spatii comerciale de la Ana Electronic s-a realizat prin trei intermediari, doua persoane fizice si una juridica. Toti cei trei intermediari au cumparat de la George Copos la un pret foarte mic. Ei au revindut apoi Loteriei Romane, dupa doar citeva saptamini, la un pret de 10-12 ori mai mare. Copos a ales aceasta metoda de a vinde cele 38 de cladiri Loteriei Romane, deoarece persoanele fizice sint scutite de impozit la acest gen de tranzactii, iar cealalta persoana juridica era o microintreprindere, care a platit catre statul roman un impozit pentru aceasta tranzactie de doar 1,5%, in loc de 25% cit ar fi trebuit sa plateasca Ana Electronic daca ar fi vindut direct Loteriei Romane. In concluzie, Loteria Romana a platit pentru cele 38 de spatii 5,2 milioane de euro unor intermediari care au legatura directa cu George Copos.

Daca vicepremierul Copos ar fi vindut spatiile Loteriei direct prin firma sa, el ar fi trebuit sa plateasca un impozit de 1,3 milioane de euro. Dupa ce a vindut prin intermediari, George Copos a platit doar 1,5% din suma tranzactiei, adica 78.000 de euro. Toata aceasta increngatura face obiectul unei urmariri penale la DNA, in care vicepremierul George Copos si fostul director general al Loteriei Romane Nicolae Cristea sint invinuiti pentru evaziune fiscala.

Copos a vindut Loteriei prin firma sa

Grosul tranzactiei dintre Ana Electronic si Loterie s-a realizat prin SC Rom Tour G.M. Impex SRL. Potrivit informatiilor obtinute de la Registrul Comertului, vicepremierul Copos a fost asociat majoritar si administrator la firma Rom Tour. El a decis sa paraseasca aceasta firma pe 9 august 2004, cesionind actiunile catre jurista firmei Ana Electronic, Alexandra Klein.

Dupa exact o saptamina, pe 16 august 2004, SC Ana Electronic SA, reprezentata de George Copos, a vindut catre Rom Tour un spatiu comercial, situat in Rosiorii de Vede, pentru pretul de 210 milioane de lei, contractul fiind semnat chiar de vicepremier. In doar zece zile, pretul aceluiasi sediu a crescut de aproape zece ori. Printr-un contract incheiat pe 26 august 2004, Rom Tour a vindut spatiul din Rosiorii de Vede catre Loteria Romana la pretul de doua miliarde de lei, contractul fiind semnat de Nicolae Cristea si de Roza Giulio Giusepe, administratorul firmei Rom Tour. Prin intermedierea firmei Rom Tour, la care fusese asociat si administrator, George Copos a vindut Loteriei Romane 26 din pachetul de 38 de spatii comerciale. Pentru cele 26 de spatii, Rom Tour a platit catre SC Ana Electronic SA suma de aproximativ 40 de miliarde de lei. Dupa doar citeva saptamini, Rom Tour a incasat de la Loteria Romana, pentru aceleasi spatii, peste 156 de miliarde de lei.

Un milion de euro merge la Lucescu

Sapte spatii din pachetul de 38 au fost vindute de Ana Electronic lui Ion Matei, un apropiat de-al lui George Copos. Desi Ion Matei are o firma, Lerida International SRL, prin care importa bauturi alcoolice, tranzactia s-a facut pe persoana fizica. Explicatia este simpla: persoanele fizice nu platesc impozit pe astfel de tranzactii. Pentru cele sapte spatii, Ion Matei trebuia sa achite catre Ana Electronic 21,8 miliarde de lei. Neavind acesti bani, Ion Matei a incheiat un precontract cu Loteria Romana, prin care conducerea Loteriei a fost de acord sa-i plateasca anticipat lui Ion Matei un avans de 22 de miliarde de lei. Cu avansul primit de la Loterie, Matei a achitat spatiile comerciale catre Ana Electronic. Dupa citeva zile, Loteria Romana a mai alimentat contul lui Ion Matei cu inca 46,8 miliarde de lei. Fara sa aiba nici un leu, Ion Matei a cumparat sapte spatii de la Copos cu 21,8 miliarde de lei, pe care mai apoi le-a revindut Loteriei cu 68,8 miliarde de lei.

La sfirsitul lunii august 2004, Ion Matei a facut un transfer bancar de 42 de miliarde de lei, sub forma de imprumut, in contul lui Mircea Lucescu. Din acesti bani, Lucescu senior a transferat zece miliarde in contul fiului sau, Razvan Lucescu, actualul antrenor al Rapidului. Conform datelor de la Registrul Comertului, fostul antrenor al echipei Rapid Bucuresti a fost si asociat cu George Copos la firma SC Ana Group SA. Ultimele tranzactii de spatii comerciale din pachetul de 38 s-au facut tot printr-un apropiat al vicepremierului George Copos. Nicolae Ghinea a cumparat, tot ca persoana fizica, cinci spatii pentru care a achitat catre Ana Electronic suma de 1,7 miliarde de lei. Dupa doar citeva zile, Ghinea a revindut Loteriei spatiile la pretul de 11 miliarde de lei.

Fiind ieri o zi plina din punct de vedere politic, vicepremierul George Copos nu a putut fi contactat. El si-a deviat toate apelurile catre secretara sa. Nici antrenorul Mircea Lucescu nu a putut fi contactat, iar Ion Matei nu a dorit sa stea de vorba cu noi.

Prin statut, Loteria poate cumpara la orice pret

Loteria Romana a putut sa faca asemenea tranzactii paguboase pentru bugetul companiei, deoarece aceasta companie nu este obligata, asemenea celorlalte companii de stat, sa faca licitatii pentru achizitii publice. Acest lucru este permis datorita statutului Loteriei Romane, care ii permite autonomie financiara. Din punctul de vedere al fostului director al Loteriei, toate aceste tranzactii au fost acoperite de lege, deoarece au fost aprobate de AGA, organul suprem de conducere al Loteriei. Problema se ridica asupra celor trei membri AGA din 2004 - Dana Murzacu, Gheorghe Oana si Gheorghe Matei -, care aveau misiunea sa-i semnaleze ministrului Finantelor de atunci, Mihai Tanasescu, neregulile asupra acestor tranzactii paguboase pentru bugetul companiei. Daca cei trei membri AGA isi faceau treaba pentru care au fost platiti, atunci banii care au ajuns la Copos puteau sa intre la bugetul de stat.

SPATIILE STAU NEFOLOSITE

Loteria Romana avea aprobate 80 de miliarde de lei pentru achizitii in 2004. Pentru a cumpara spatiile de la Copos, si-a mai suplimentat bugetul cu inca 241 de miliarde de lei. Mare parte dintre spatii stau si acum nefolosite.

CRISTEA A FOST DE TREI ORI LA DNA

Nicolae Cristea, fostul director general al Loteriei Romane, a fost chemat la DNA de trei ori, la fel ca si George Copos. Spre deosebire de vicepremier, Nicolae Cristea nu a fost recunoscut de presa pentru a fi filmat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.