Uniunea Europeana a salutat reformele din Romania, dar a avertizat din nou asupra importantei combaterii coruptiei - mai ales la nivel inalt - precum si a intaririi controalelor veterinare si de frontiera.

Avertismentele s-au facut auzite la intrunirea anuala dintre Romania si Uniunea Europeana, de trecere in revista a aplicarii acordului bilateral de asociere.

Intrunirea survine la mai putin de doua luni inainte de raportul decisiv din mai al Comisiei Europene, care urmeaza sa stabileasca daca Romania va adera la 1 ianuarie 2007 sau cu un an mai tarziu.

Ton pozitiv

Tonul privind Romania a parut mai bun decat cel privind Bulgaria la o reuniune asemanatoare - desfasurata acum o luna - cand oficialii europeni se plangeau ca reforma justitiei le da inca dureri de cap, iar crima organizata este prezenta in Bulgaria la nivel inalt.

Romania a primit felicitari pentru progresele facute, mai ales in domeniul justitiei, din partea presedintiei Uniunii Europene - prin vocea secretarului de stat austriac pentru afaceri externe Hans Winkler - si din partea Comisiei Europene -reprezentata de directorul general pentru extindere, Michael Leigh.

Din delegatia romana au facut parte trei ministri: cel de externe, Mihai Razvan Ungureanu, al integrarii, Anca Boagiu si al justitiei, Monica Macovei.

Domnul Ungureanu si-a exprimat speranta ca aceasta intrunire a Consiliului de Asociere, a douasprezecea in tot atatia ani, va fi si ultima, inainte de aderarea Romaniei, la 1 ianuarie 2007.

Comisia Europeana va recomanda daca aderarea trebuie amanata cu un an, in raportul sau de la 16 mai.

Dar pe langa clauza de amanare - ce reprezinta un fel de arma nucleara a Uniunii Europene cu importante consecinte politice - exista alte trei clauze care pot penaliza Romania in domenii concrete in primii trei ani dupa aderare, despre care incepe sa se vorbeasca acum tot mai mult.

Michael Leigh a declarat ca Bruxellesul continua sa fie ingrijorat de chestiuni "privind piata interna si eficienta controalelor la granita, in special in domeniul veterinar unde mai trebuie inca rezolvate multe probleme".

Coruptia ramane o problema

"Intr-adevar exista mai multe clauze care pot fi invocate, in cazul in care Romania nu a solutionat aceste chestiuni pana la momentul aderarii," a spus oficialul european.

Michael Leigh a subliniat si necesitatea combaterii coruptiei la nivel inalt, spunand ca astepta rezultate "tangibile si concrete".

Intrebat daca n-ar fi cazul ca vice-premierul George Copos sa demisioneze, asa cum a facut-o Adrian Nastase, ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu a spus ca, atata vreme cat acesta nu a fost dat in judecata, e o decizie suverana a persoanei si partidului care il sustine.

Dar ministrul de externe si-a exprimat "banuiala" ca "in cele din urma maturitatea politica va prevala".

Pe de alta parte, domnul Ungureanu a spus ca s-ar fi bucurat daca Franta ar fi ratificat mai repede tratatul de aderare, dar ca spera ca ratificarea va fi totusi incheiata in toate cele 25 de state ale Uniunii Europene pana la jumatatea acestui an.

Franta, ca si alte tari, asteapta insa raportul Comisiei Europene.

Miercuri, Michael Leigh va pleca la Bucuresti pentru a se informa la fata locului cat de aproape e Romania de a atinge masa critica a progreselor de care e nevoie pentru aderarea la timp.

Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, va raporta parlamentarilor europeni la 3 aprilie, dar va face si el, probabil, inca o vizita in Romania, inainte de finalizarea raportului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.