Localitatile ialomitene situate la nord de Fetesti sunt in pericol sa cada prada apelor.
Chiar daca oamenii lucreaza contra-cronometru la consolidarea digurilor, in zona au aparut mai multe brese si apa Dunarii s-a revarsat. Marinica Cazacu, prefectul de Ialomita, a declarat ca in judet este instituita starea de alerta, iar la Fetesti de 2 zile in baza prognozelor facute de INMH care care spuneau ca vor fi cresteri semnificative ale fluviului si ca apa va depasi 2.6 m. "Incercam sa completam ceea ce-i lipseste acestui dig pentru a proteja populatia", a spus prefectul. Deja digurile de langa Fetesti au fost consolidate partial. Sapte localitati insa sunt in continuare in pericol de a fi inundate. Ing. Valeriu Burlacu, din cadrul primariei Fetesti, a precizat ca se actioneaza si se ataca mai intai cavernele, adica anumite puncte slabe din dig, iar dupa aceea sunt pregatiti cu sacii si se actioneaza. Daca apa va creste mai mult decat este prognozat, autoritatile ialomitene sunt pregatite sa evacueze sute de localnici. Reamintim ca nivelul Dunarii a crescut numai in ultimele zile mai bine de un metru. Daca apa va trece si de acest dig, toata Balta Ialomitei risca sa fie inundata, iar 27 mii hectare de culturi agricole vor fi distruse.

Masuri pentru prevenirea inundatiilor la Constanta
Anuntata crestere a nivelului Dunarii nu va pune in pericol localitatile limitrofe canalelor navigabile, anunta C.N. "Administratia Canalelor Navigabile". Trei statii de pompare functioneaza in acest moment la capacitate maxima pentru a evita inundarea terenurilor joase din zona Canalului Dunare Marea Neagra. Localitatile vizate sunt Mircea Voda, Faclia si Saligny. Pentru a-si aduce aportul la diminuarea pericolului de producere a inundatiilor pe Dunare, CN "ACN" a solicitat punerea in functiune urgenta a microhidrocentralei Agigea, cat mai curand posibil.
Purtatorul de cuvant al Administratiei, Adrian Pindici, a declarat ca s-a dispus preluarea si evacuarea unei cantitati cat mai mari din Dunare, prin vanele ecluzelor Cernavoda si Agigea si monitorizarea permanenta a tendintei de crestere a nivelului Dunarii la Cernavoda si in amonte.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.