Cu doar 10.000 de lei poti studia o fosta bucatica din averea sotilor Nastase la Muzeul National al Hartilor din Bucuresti. Estimata de acestia la doar 4.600 de dolari, colectia face, conform preturilor de pe piata de arta, minimum 200.000 de dolari

Ctitorit de "iubitorii de arta si frumos Adrian si Dana Nastase", care au donat 90% dintre cele 900 de exponate ale muzeului, patrimoniul acestuia a sporit si prin generozitatea lui Serban Mihailescu, secretarul general al guvernului Nastase, cu un plan al Bucurestiului din 1939 de doar 100 de euro. Fostul comunist Ion Iliescu s-a lipsit si el intru gloria muzeului de o harta de pe vremea regelui Carol I. "Pe domnul Nastase hartile il incomodau, probabil, de aia le-a donat. N-avea unde sa le mai tina, ca te scot afara din casa, daca n-ai pereti suficienti", gaseste referentul muzeului, Ion Ciortan, fost sef al Biroului Harti de la Biblioteca Academiei, un motiv pentru care Adrian Nastase a improprietarit statul cu colectia lui de harti. "70% dintre ele sint colectionate, eu am avut de-a face cu anticari care-i pastrau lui Nastase harti", mai spune Ciortan.

Colectie neevaluata

Muzeul a fost inaugurat intr-un cadru restrins, "de o remarcabila decenta", pe 4 februarie 2003, isi aminteste fostul ministru al Culturii Razvan Theodorescu. Cu toate acestea, donatia nu exista inca in acte, documentul fiind semnat de sotii Nastase abia pe 22 ianuarie 2004. Pina atunci, Nastase daduse doua hotariri de guvern prin care autoriza Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) sa-i accepte preluarea propriei donatii. Intre HG 597 (mai 2003) si HG 1319 (noiembrie 2003) exista o mica diferenta legata de evaluarea colectiei. In HG finala din noiembrie 2003 dispare Ministerul Finantelor din Comisia de Evaluare, precum si obligativitatea de a atasa la dosar expertizarea si evaluarea lucrarilor expuse. Asa se explica de ce nu exista nici acum valoarea de patrimoniu a colectiei expuse, ci doar o estimare in actul de donatie: bunurile adunate "in peste 30 de ani" de sotii Nastase sint estimate de acestia la numai 150 de milioane de lei, echivalentul a 4.600 dolari.

Secretarul de stat Virgil Nitulescu din MCC ne-a declarat ca a ordonat anul trecut constituirea unei comisii de experti care sa evalueze piesele Nastase, deoarece "toate bunurile publice trebuie sa aiba o valoare de inscriere in gestiunea publica". Nitulescu admite ca e straniu sa faci un muzeu pentru niste obiecte a caror valoare nu ai stabilit-o inca.

"Gest frumos"

Razvan Theodorescu, cel care s-a ocupat de infiintarea muzeului si care a sugerat si alegerea cladirii, se indigneaza cind abordam subiectul evaluarii colectiei: "Este revoltator ca Adrian Nastase sa fie acuzat pentru gestul frumos facut fata de poporul acesta". Cit despre intirzierea semnarii donatiei, Theodorescu explica: "Birocratia probabil ca si-a urmat meandrele! Dar e pacat sa privim asa frumosul gest al lui Nastase"!

Grija pentru bunastarea spirituala

"Subsemnatii Nastase Daniela, Nastase Adrian (…). Ca iubitori de arta, am apreciat marile valori spirituale si am achizitionat in decursul multor ani un mare numar de opere de cultura. Donam aceste lucrari tuturor romanilor, pentru ca si ei sa le poata admira, sa le incinte sufletul, sa-i faca mai bogati spiritual", se spune in contractul de donatie.

7.000 de dolari numai o harta din donatia Nastase

Luxoasa cladire cu doua etaje din strada Londra nr. 39, fosta Ambasada a Pakistanului, pusa la dispozitia muzeului de Regia Autonoma a Protocolului de Stat (RAAPS), n-are nimic din clasicul aer saracacios al muzeului romanesc: lumina e filtrata cu vitralii generoase ce infatiseaza harti, are tavane pictate, 5 ghizi si camere de luat vederi. "Valoarea colectiei de aici reprezinta cam 60% din valoarea celei a Bibliotecii Academiei", spune referentul Ion Ciortan, ferindu-se sa ne spuna cit face asta in bani. Dar contabilul-sef al muzeului spune ca numai una dintre harti face 7.000 de dolari, mult peste valoarea intregii colectii, declarata de Adrian Nastase in actul de donatie: 150 de milioane de lei, adica 4.600 de dolari, la cursul din 2004.

Anticariate inchise dupa PSD

Colectionarul Dorin Mihalache, editorul revistei "Antic Art", ne spune cam care este pretul la harti. Pe piata romaneasca o harta veche costa citeva sute de euro, dar sint si exemplare mai scumpe: "Am vindut harti la preturi intre 1.500 si 3.000 de euro, iar cumparatorul din spatele intermediarului nu putea fi altcineva decit Adrian Nastase. De cind PSD-ul a pierdut puterea, nu se mai misca nimic pe piata de arta. Numai in 2005 au fost inchise sase magazine de antichitati din Bucuresti", stie Mihalache.

Ramele cresc valoarea donatiei

Pina la urma si Ion Ciortan ii da dreptate lui Mihalache si face o estimare a donatiei Nastase: "Valoarea colectiei e de minimum 200.000 de euro". Numai ramele, cele mai simple, adica cele bagheta, costa 5-600.000 de lei fiecare, dupa cum spune Ciortan, iar colectia familiei Nastase, continua el, a fost donata gata echipata cu rame. Daca stai si inmultesti, 90% din ramele din muzeu fac macar citeva sute de milioane de lei, adica cel putin dublu fata de intreaga valoare a colectiei declarata de Nastase in actul de donatie.

Exponate cu pretul pe ele

Sub unele dintre placutele aurite ce insotesc hartile, cu numele autorului si anul realizarii, o linie alba de hirtie lipita pe rama reia informatiile de autor si an, avind in plus si niste cifre. Cind intrebam ce inseamna "750-", "80-", "600-", "800-", dolari sau euro, Ciortan ne raspunde senin: "Dolari". Brusc vezi ca referentul muzeului n-ar fi trebuit sa aiba nici o dificultate in a da niste sume pentru hartile din colectie. Multe au pretul afisat pe ele ca la magazin sau ca la casa de licitatie: "Le-am pus preturile asa… Ne-ajuta pe noi la o evaluare pe care o facem acum. Un anticar norvegian le-a stabilit".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.