Ministrul de Interne al Spaniei, Jose Antonio Alonso, a anuntat ca autoritatile de la Madrid au reusit sa anihileze o retea de crima organizata formata din cetateni romani. El a precizat ca in total au fost arestati 297 de romani, dintre care 283 in Spania, si 14 in Romania, in cadrul unei operatiuni comune a politistilor romani si spanioli.

Cristina Musat, jurnalista la Radio Babel din Spania, a declarat la BBC ca, din spusele ministrului Jose Antonio Alonso, mafia romana se ocupa cu furtul din locuinte, falsificarea permiselor de rezidenta, traficul de droguri, prostitutie si exploatarea muncitorilor.

Operatiunea fara precedent a fost declansata in luna septembrie a anului trecut cu colaborarea Politiei Romane in opt comunitati autonome din Spania.

Se pare ca retelele ar fi operat in Valencia, Alemania, Barcelona, Sevilla, Saragosa, Castellon, Palma de Mallorca, Madrid, Santanderre, Malaga si Toledo.

Ministrul de interne al Spaniei a declarat ca in timpul perchezitiilor au fost confiscate "importante cantitati de bani", materiale de falsificare a cartilor de credit, arme si 4,5 kilograme de bijuterii.

"Cea mai ampla operatiune comuna"

Oficialul spaniol a subliniat ca aceasta este "cea mai ampla operatiune comuna desfasurata vreodata de fortele de politie din doua state europene, impotriva unei retele de infractori straini".

"Printre cei arestati exista si persoane care detin permis de rezidenta, dar exista si imigranti ilegali", relateaza Cristina Musat, care e de parere ca, mai mult ca sigur, condamnarea va presupune- dupa ispasirea pedepsei- expulzarea si interdictia de acces in Spania.

Politia spaniola a precizat ca principalii capi ai acestei "organizatii cu caracter mafiot", care avea retele si in alte tari din Europa, se ascund la ora actuala in Romania sau au fugit in alte state din Uniunea Europeana, unde au fost dati in urmarire.

"Speram ca aceste arestari sa nu schimbe perceptia spaniolilor in ceea ce priveste forta de munca venita din Romania. Romanii sunt priviti ca niste oameni harnici, inteligenti si priceputi", a mai spus Cristina Musat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.