Dosarul Dracula Park, a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie, la un an de la sesizarea depusa in justitie de parlamentarii PNL Eugen Nicolaescu si Nicolae Vlad Popa.

Este vorba mai exact de un dosar legat de constituirea asa numitului "Parc Turistic si de agrement Snagov".

Directia Nationala Anticoruptie a primit un memoriu semnat de doi parlamentari liberali care a stat mai bine de un an la Parchetul General, pana cand s-a constatat ca - in joc fiind un presupus prejudiciu de peste un milion de euro - problema e de competenta Directiei Nationale Anticoruptie.

Unul din initiatorii memoriului, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, spune ca memoriul priveste modul in care fostul ministru al Turismului Matei Aghaton Dan, si fostul prim ministru, Adrian Nastase, ar fi manipulat opinia publica si ar fi alocat fonduri ale statului pentru proiectul Dracula Park in care cei doi ar fi avut si interese personale.

Control guvernamental

In paralel, autoritatea de control a guvernului verifica modul in care s-a incheiat un contract intre Regia Patrimoniului de Stat si societatea Dracula Park pentru un teren din Snagov.

Seful autoritatii de control a guvernului, Cristian David, crede ca e prematur sa se vorbeasca deja despre rezultatele anchetei

Seful autoritatii de control a guvernului, ministrul delegat Cristian David, a explicat la BBC ca obiectul controlului vizeaza "doar modalitatea in care Regia Autonoma a Protocolului de Stat a incheiat un contract de asociere in participatiune cu privire la realizarea unui obiectiv turistic si de agrement".

Domnul David spune ca acest control va fi incheiat pana la urmatoarea sedinta de govern, dar ca e prematur sa se vorbeasca deja despre rezultate. Cristian David spune si ca nu are cunostiinta despre faptul ca DNA a luat deja in lucru o sesizare privind proiectul Dracula.

Acuzatia principala este aceea ca investitorii in proiectul Dracula Park ar fi fost inselati, pentru ca noul parc de la Snagov nu ar fi altceva decat o incercare de resuscitare prin mutare a vechiului proiect Dracula de la Sighisoara, care i-a avut printre initiatori pe fostul ministru PSD al turismului Matei Aghaton Dan.

Proiect despre care nu s-a mai auzit nimic

Proiectul Dracula Park a fost lansat in 2001, iar printer investitori se numara, printre altii, si fostul prim-ministru Adrian Nastase, care a depus personal 100 de milioane de lei.

Subscriptia publica a luat amploare iar in final 16000 de investitori au cumparat actiuni in valoare de 155 de miliarde de lei.

Insa, la presiunile ecologistilor si ale organizatiilor internationale de mediu, guvernul a trebuit sa renunte la amplasamentul initial care, se spune, ameninta parcul natural din imprejurimile orasului Sighisoara.

Dracula Park, de la Sighisoara la Snagov

Din acest motiv, proiectul si-a schimbat numele si locul la Snagov printr-o hotarare de guvern din 2004.

Aceasta prevedea darea in folosinta gratuita a unei suprafete de teren de 460 de hectare catre o societate comerciala - SC Parcul turistic si de agrement Snagov.

De banii si si de perspectivele celor care i-au dat gandindu-se la proiectul initial de la Sighisoara nu s-a mai auzit nimic pana acum.

Primarul Sighisoarei, Dorin Danesan, fost membru in consiliul de administratie al fondului de administrare a banilor stransi pentru acest proiect, spune ca nu mai stie nimic despre acest lucru dupa ce s-a hotarat ca Dracula Park sa nu mai fie construit langa orasul sau:

"Toti cei care au dorit sa-si ia banii inapoi, au putut sa o faca", a spus primarul Sighisoarei. Altii au preferat sa-si mentina invetitia, chiar daca proiectul urma sa fie facut in alt oras.

Pana la urma, parcul Dracula nu s-a mai construit nici la Snagov. insa, ca si la Sighisoara, pe piata terenurilor a fost perturbata la momentul anuntarii Snagovului ca tinta a proiectului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.