Ministrul Justitiei, aflat in vizita la Bruxelles, declara ferm ca lupta anticoruptie si reforma justitiei vor continua si dupa 1 ianuarie 2007

Monica Macovei sustine ca reforma justitiei si lupta anticoruptie vor continua si dupa aderarea la UE, anunta Deutsche Welle. Ministrul Justitiei a facut aceasta declaratie in cadrul unei conferinte de presa organizate de Institutul Regal al Afacerilor Internationale de la Bruxelles. Cu aceasta ocazie, ministrul a adus in discutie diverse probleme ale justitiei, care au constituit recent obiectul unor avertismente venite de la UE. Pentru a-i convinge pe oficialii europeni de progresele din domeniu, Macovei a prezentat oficialilor europeni cateva exemple de trimitere in judecata a unor parlamentari sau alte persoane publice, unele dintre ele finalizate cu sentinte penale.

Sistem computerizat pentru judecatori

Ministrul a adus in discutie problema procedurilor greoaie a sistemului judecatoresc din Romania. Ea a explicat ca se fac ''eforturi pentru o coerenta la nivelul deciziilor pronuntate de judecatori, in conditiile in care deocamdata exista inca sentinte contrare pe acelasi tip de spete''. Macovei propune si o iesire din aceasta situatie: ''sistemul romano-germanic, cel care se aplica in Romania, de la adoptarea Codului Civil, din timpul domnitorului Cuza, ar trebui sa tina cont mai mult si de sistemul anglo-saxon, acolo unde jurisprudenta are rol de lege''. O alta inovatie sustinuta de ministru, foarte importanta in opinia sa, este introducerea unui sistem computerizat pentru judecatori care le-ar usura munca.

Stabilitate pentru conducerea DNA

Referitor la lupta impotriva coruptiei, un subiect des dezbatut in ultima vreme, Macovei se pronunta ferm pentru stabilitatea conducerii DNA, insa doar "in cazul in care DNA lucreaza la un nivel satisfacator". Ministrul a facut aceasta declaratie in conditiile in care cateva partide sustin ca vor sa faca schimbarea de conducere, tocmai acum cand ''DNA lucreaza la un nivel satisfacator''.

"O prima chestiune, de care ar trebui sa ne ocupam cu totii, este sa nu acceptam nici o schimbare in procedura de numire si revocare a procurorului-sef de la DNA si a conducerii sale, pentru ca aceasta ar fi un semnal politic de genul "cand ceva merge bine si vrei sa-l schimbi, atunci inseamna ca vrei sa-l faci sa mearga prost'', a punctat ea.

Finantare pentru partidele politice

O alta chestiune pusa in discutie de catre Macovei a fost legea privind finantarea partidelor politice. Acest proiect este foarte necesar in Romania, dupa spusele ministrului.

Aceasta propunere este sustinuta la ultima vizita in Romania si de Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene, insa proiectul are si oponenti, printre acestia numarandu-se membrii UDMR.

Lupta anticoruptie continua

Intrebata fiind daca lupta impotriva coruptiei va continua cu aceeasi intensitate, ministrul a dat un raspuns ferm pozitiv. "Sunt sigura ca va continua si ca este pe un drum ireversibil, presiunea publica a cetatenilor va ramane fiindca in primul rand pe ei ii serveste justitia din Romania. Apoi, sunt sigura ca vor exista mecanisme de monitorizare a finalizarii acestor reforme si dupa aderare si mi se pare firesc sa existe. Poate ca nu va fi la fel de puternica ca acum, dar combinata cu vointa oamenilor de reforma si de schimbare a sistemului, eu zic ca nu mai putem face pasi inapoi", a declarat ministrul Justitiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.