Din aproape 100 de milioane de euro obtinute de la UE, sub forma unor contracte de finantare, aproximativ 14 milioane de euro nu au putut fi justificate. Valoarea proiectelor varia intre 15.000 si 28.000.000 euro.

In cadrul procesului de aderare la UE, Romania beneficiaza de asistenta financiara. Aceasta este acordata sub forma unor fonduri de preaderare, PHARE, ISPA, SAPARD, dar si prin programe comunitare, Leonardo da Vinci, Erasmus sau Youth. Aceste instrumente financiare de preaderare ofera Romaniei posibilitatea de a se apropia de standardele europene, in perspectiva asumarii calitatii de membru al UE. Din pacate insa, in multe dintre proiectele finantate se inregistreaza nereguli, iar mare parte din banii alocati nu pot fi justificati.
Departamentul pentru Lupta Antifrauda, constituit ca organ specializat care se ocupa exclusiv de controlul fondurilor europene, a prezentat ieri raportul de activitate pe anul 2005. Potrivit acestuia, anul trecut au fost primite 51 de sesizari privind nereguli in utilizarea fondurilor europene. Dintre acestea, cam in jumatate de cazuri (27 la numar) au fost autosesizari ale DLAF, 13 au fost primite de la institutii nationale, 2 de la operatori economici si 2 de la persoane fizice. OLAF a trimis de asemenea 7 sesizari.

Din cele 51 de dosare intocmite, 43 au fost finalizate. Mai mult de jumatate dintre controalele efectuate au vizat fonduri PHARE. Din cele 30 de dosare deschise pentru controlul utilizarii unor astfel de fonduri, au fost constatate 18 posibile fraude. Suma totala a cheltuielilor neeligibile identificate a fost de 10.313.843 euro. Asta in conditiile in care s-a constatat ca, pentru fiecare caz in parte, cuantumul cheltuielilor care nu au putut fi justificate este cuprins intre 10.000 si 1.243.000 euro. Si in cazul fondurilor SAPARD, alocate pentru dezvoltarea unor proiecte in agricultura si infrastructura rurala, au fost de asemenea constatate nereguli.

Din cele 10 dosare deschise in anul 2005, 3 au fost trimise DNA pentru cercetarea unor posibile fraude, iar in 2 au fost constatate nereguli. Suma totala a cheltuielilor care nu au putut fi justificate s-a ridicat la 1 milion de euro si 12,22 miliarde lei vechi.
Proiectele ISPA necesita o atentie deosebita, intrucat sumele alocate sunt foarte mari. Cele 3 dosare deschise au vizat contracte in valoare de peste 46 milioane de euro. Intr-unul dintre aceste dosare s-au constatat posibile fraude, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 2.000.000 euro.

Potrivit aceluiasi raport, in 2005 au avut loc de trei ori mai multe actiuni de control fata de 2004. In plus, ministrul delegat Cristian David a subliniat faptul ca anul trecut a fost foarte bun pentru acest departament, iar colaborarea DLAF cu OLAF a fost foarte buna.

La finalul prezentarii acestui raport, premierul Tariceanu a declarat ca: "Guvernul nu va tolera nici un fel de frauda legata de gestionarea fondurilor europene, indiferent de suma in cauza. Ca premier, cer public DLAF sa inaspreasca controlul. Hotia nu are culoare politica. Nu ma intereseaza apartenenta politica. Aplicati legea", a spus Tariceanu.
La randul sau, sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a subliniat faptul ca DLAF are un rol extrem de important in lupta anticoruptie. Iar acest proces va trebui sa continue si postaderare, intrucat nu este o lupta pentru integrare, ci in folosul poporului roman, a adaugat Scheele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.