Organizatia APADOR-CH sustine ca unele prevederi ale legii ar putea fi neconstitutionale

Proiectul de lege care va modifica legea privind controlul averilor, verificarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, initiat de ministerul Justitiei si supus dezbaterii publice in urma cu cateva zile, starneste critici din partea unor organizatii civice.
APADOR-CH atrage atentia ca unele prevederi din proiectul legislativ ar fi neconstitutionale, in timp ce reprezentantii Centrului de Resurse Juridice sunt de parere ca proiectul trebuie rescris, deoarece cuprinde prea multe prevederi abuzive, neclare, sau incoerente, ca sa poata fi corectat prin amendamente.

Dreptul de perchezitie

Reprezentanta APADOR-CH, Manuela stefanescu, e de parere ca cea mai flagranta prevedere priveste abilitatea inspectorilor financiari de a face asa-numite cercetari locale. Manuela stefanescu a explicat ca, potrivit descrierii din textul legii, aceste cercetari sunt, de fapt, perchezitii - iar potrivit Constitutiei, perchezitiile ar trebui sa se desfasoare numai in cadrul sistemului judiciar.

In opinia doamnei Manuala stefanescu, situatia este "absolut inacceptabila":

"Chiar daca ar exista minime garantii ca persoana cercetata ar putea refuza controlul respectiv - adica perchezitia - inspectorul s-ar putea adresa Justitiei, si nu vad ce judecator ar putea sa dea un mandat de perchezitie unui inspector financiar", spune doamna stefanescu.

Manuela stefanescu a mai explicat ca proiectul legislativ exclude posibilitatea contestarii in Justitie a unor hotarari ale Fiscului, ceea ce ar constitui o forma de incalcare a dreptului la aparare.

Puteri sporite pentru inspectorii financiari

La randul sau, Radu Nicolae, de la Centrul de Resurse Juridice, spune ca proiectul de lege a trebui rescris integral. Una dintre chestiunile cele mai problematice semnalate de Centrul de Resurse Juridice se refera la activitatea inspectorilor financiari de la ANAF, care capata puteri sporite, fara a avea pregatirea necesara.

"Nu vad cum am putea sa centralizam, la o agentie cu doar 200 de angajati, controlul conflictelor de interese si al incompatibilitatilor la zeci de mii de functionari publici si demnitari", spune Radu Nicolae.

Autorul proiectului legislativ al ministerului Justitiei, Cristian Anghel, explica insa ca exista o ratiune foarte limpede pentru care ANAF se va ocupa atat de averea ilicita, cat si de conflictele de interese si incompatibilitati: anume ca este mult mai bine ca o singura institutie sa se ocupe cu verificarea tuturor incompatibilitatilor functionarilor publici.

In ceea ce priveste eventuale perchezitii abuzive, reprezentantul ministerului Justitiei sustine ca cercetarea locala este deja prezenta in Codul Fiscal, si ca procedura aplicata de inspectorii financiari priveste alte aspecte decat o perchezitie propriu-zisa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.