Avertismentul de la Bruxelles este clar: Parlamentul Romaniei trebuie sa sustina masurile anticoruptie daca se vrea aderarea la timp. Presedintele grupului PPE din Parlamentul European, Hans Gert Pöttering, a declarat pentru Deutsche Welle: "Stiu ce se intimpla in Parlamentul Romaniei in ultima perioada de timp si mai ales faptul ca anumite proceduri legale au fost respinse. Este necesar ca Parlamentul sa faca pasi legali impotriva coruptiei, daca avem in vedere ca este in joc aderarea Romaniei".

Aminarea intra in calcul

Vicepresedintele Comisiei pentru Buget din PE, crestin-democratul Reimer Boge, a declarat pentru postul german ca "unele state membre ar putea sa nu fie multumite de Raportul Comisiei Europene din mai si sa ceara unul aditional, dar nu am informatii concrete in acest moment". Intrebat care ar fi mesajul grupului PPE pentru Romania, Boge a raspuns ca "orice s-ar intimpla dupa publicarea Raportului CE privind progresele Romaniei, daca aderarea va fi in 2007 sau 2008, nimeni nu va trebui sa interpreteze un an mai devreme sau mai tirziu ca un dezastru". Dupa vizita sa la Bucuresti, raportorul pentru Romania al grupului ecologist din PE, olandezul Joost Lagendijk, avertiza saptamina aceasta ca "daca ministrul nu are sprijinul Parlamentului in aceasta chestiune foarte importanta a luptei anticoruptie, multi dintre noi se vor intreba daca nu ar fi mai util sa aminam cu un an aderarea. Pentru ca daca e doar un singur ministru si nu un intreg Parlament dedicat combaterii coruptiei, am putea vedea multe alte asemenea propuneri respinse de parlamentari".

Basescu: "semnal prost"

Intr-un interviu acordat Deutsche Welle, Traian Basescu a declarat ca nu crede ca sansele Romaniei de aderare la 1 ianuarie 2007 au fost diminuate prin recentele decizii ale Parlamentului. El a admis totusi ca respingerea cererii de perchezitie si votul anti-DNA au transmis un semnal prost. "Votul din Parlament poate fi interpretat ca lipsa de sustinere politica pentru reformarea Justitiei si pentru a face Justitia eficienta si mai ales aplicabila tuturor in Romania", a spus Basescu.

Intr-un interviu acordat Reuters, ministrul Justitiei, Monica Macovei, sustine ca pierderea sprijinului parlamentar este un semn ca procurorii anticoruptie au inceput sa fie eficienti: "Unii membri ai Parlamentului nu suporta lupta anticoruptie. Lipsa sprijinului politic din partea unor politicieni vine din teama de DNA. Frica lor demonstreaza ca DNA este eficient si face treaba buna. Am depasit perioada in care vorbim despre planuri si strategii si legi. Acum e o realitate, DNA lucreaza si are cazuri reale".

Reuters aminteste de cererea de perchezitie pentru Adrian Nastase respinsa de Parlament, notind ca "aceasta ancheta, alaturi de alte puneri sub acuzare ale unor oficiali importanti, a marit sperantele in Romania si in alte tari ca guvernul de centru face eforturi reale sa combata coruptia".

Fara Macovei, 2008

Monica Macovei a recunoscut ca s-a gindit sa se retraga din functie in urma votului din Parlament, ce a respins cererea de perchezitie. "Daca altii nu vor sa faca si eu singura nu pot, plec. Dar, deocamdata, mai stau", a spus Macovei. Pentru occidentali, ea este insa "cea mai buna speranta pentru Romania sa adere la UE in 2007", spunea Lagendijk. Washingtonul si Londra si-au declarat de asemenea sprijinul total pentru activitatea ministrului, considerind esential sa se continue pe drumul initiat de ea.

EUROSOCIALISTII CRITICA EXTINDEREA Europarlamentarul german socialist Klaus Hänsch considera ca strategia extinderii UE este prea ingaduitoare si ca in cazul Bulgariei si al Romaniei s-ar fi facut "prea multe concesii."

SOLIDARITATE DE CASTA Traian Basescu a declarat ieri ca votul prin care deputatii au blocat perchezitia in imobilele lui Adrian Nastase a aratat o solidaritate de casta prost inteleasa.