La Curtea de Apel Bucuresti a inceput ieri, cu o intarziere de 2 ore fata de ora programata, judecarea recursului formulat de aparare impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti in baza careia omul de afaceri Ovidiu Tender a fost arestat pentru o perioada de 30 de zile.

Ovidiu Tender a venit la Curtea de Apel insotit de mai multi oameni ai legii. Avocatii lui au cerut, chiar la inceperea sedintei, ca omul de afaceri sa fie pus in libertate pana cand instanta de la Curtea de Apel sa ia o decizie in privinta recursului. Sedinta de judecata a debutat cu o serie de exceptii de nulitate inaintate de aparare, avocatii solicitand instantei eliberarea lui Ovidiu Tender pana cand judecatorii vor lua o decizie pe fond. Cererea apararii privind judecarea in stare de libertate a fost respinsa, dupa care s-a trecut la dezbaterile pe fond, primul cuvant avandu-l apararea.
Tribunalul Bucuresti a hotarat la sfarsitul saptamanii trecute, cercetarea lui Tender in stare de arest. In prezent, Ovidiu Tender se afla inchis la Directia Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

El este acuzat de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata. Unul dintre avocatii omului de afaceri, a declarat, ca este increzatoar in decizia pe care o va lua Curtea de Apel si spera ca Ovidiu Tender va fi eliberat. Procurorii au dispus, la 20 februarie 2006, punerea in miscare a actiunii penale fata de Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu sub aspectul savarsirii unor infractiuni de natura economica. Conducerea si reprezentantii salariatilor din societatile care compun Grupul Tender au trimis, miercuri, Curtii de Apel Bucuresti, o scrisoare deschisa in care solicita cercetarea lui Ovidiu Tender in stare de libertate. Semnatarii solicitarii arata ca mentinerea in arest a lui Tender poate cauza daune majoritatii companiilor din grup, multe fiind listate la bursa, iar salariatii se tem ca isi vor pierde locurile de munca.

Ovidiu Tender este cercetat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, alaturi de Marian Iancu, in dosarul "RAFO-CAROM", pentru savasirea infractiunilor de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata. Anchetatorii au estimat ca cei doi invinuiti au adus un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 2.700 de miliarde lei vechi.

O decizie neaSteptata de Tender

Sedinta de judecata a debutat cu o serie de exceptii de nulitate inaintate de aparare, avocatii solicitand instantei eliberarea lui Ovidiu Tender pana cand judecatorii vor lua o decizie pe fond. Cererea apararii a fost insa respinsa, apoi s-a trecut la dezbaterile pe fond, primul cuvant avandu-l apararea.
Avocatul Marian Nazat a enumerat mai multe motive pentru care in opinia sa solicitarea Parchetului de arestare a lui Tender ar fi nelegala. El considera ca referatul inaintat de procurori la Tribunalul Bucuresti este nemotivat, deoarece anchetatorii nu au descris fiecare fapta de care este invinuit Tender, avocatii neputand pregati apararea. Al doilea motiv de nelegalitate invocat a fost faptul ca Parchetul nu l-a audiat in prealabil pe Tender, ca inculpat.

Avocatul a precizat ca omul de afaceri a dat doar o declaratie olografa in fata organelor de politie fara a fi prezent un procuror, asa cum era normal. Nazat a pus la indoiala si credibilitatea expertului Cristian Bejenaru implicat in dosar, aratand ca inregistrarea ambientala pe baza careia procurorii au cerut arestarea lui Tender s-a facut fara a fi respectat legea. O alta neregula ar fi in opinia sa ca Tribunalul Bucuresti nu i-a audiat nici pe expertul Bejenaru si nici pe avocatul Cotofana Gheorghe, cei doi protagonisti ai inregistrarii respective.

Pledoariile avocatilor nu au avut efectul scontat

"Asistam la un proces al capitalismului, asa cum spunea poetul Mircea Dinescu. Aceste procese servesc anumitor motive electorale si politice", a declarat Marian Nazat, facand o paralela cu dosarul in care este cercetat Dinu Patriciu. Printre altele, avocatii au incercat sa impresioneze completul de judecata declarand ca Tender are probleme grave de sanatate, el suferind un preinfarct in iunie 2005.
Ei au mai precizat ca arestarea lui Tender ar putea pune in pericol cei 20.000 de angajati ai firmelor controlate de acesta, care, impreuna cu familiile lor, insumeaza 70.000 de persoane.

In sala de judecata si pe culoarele Curtii de Apel au fost prezenti reprezentanti ai salariatilor din societatile apartinand de grupul Tender, fiecare purtand o banderola alba. La sfarsitul pledoariei, avocatul a declarat ca Ovidiu Tender este dispus sa acopere, in functie de decizia finala din acest dosar, prejudiciul de care se face vinovat. La randul sau, procurorul de sedinta a respins exceptiile de nulitate si motivele de nelegalitate invocate de aparare, aratand ca arestarea lui Tender s-a facut cu respectarea procedurilor in vigoare. Ultimul cuvant i-a apartinut lui Tender, care a parut descumpanit de situatia in care se afla. "Va spun cu sinceritate ca mi se pare o aiureala tot ce mi se intampla de un an si jumatate incoace. Mi se pare o hartuiala, citez din Dinu Patriciu", a declarat cu voce scazuta, subliniind ca nu stie cu exactitate de ce anume este acuzat. Omul de afaceri a precizat ca aceasta hartuiala la care este supus ii afecteaza sanatatea si se teme ca sotia lui va pierde sarcina in urma socului provocat de arestarea lui.

"Generalul lui Tender" a fost pensionat

Marin Maciuca, generalul maior in MApN, implicat in 2004 in asigurarea masinilor Armatei la firma ARDAF - firma controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender - a fost trecut in rezerva. Actul a fost semnat de presedintele Traian Basescu, dupa ce in martie 2005, generalul a fost schimbat din functia de sef al Comandamentului Logistic, fiind audiat de procurorii anticoruptie in legatura cu legalitatea contractelor de asigurare a autoturismelor Armatei. Desi generalul Marin Maciuca s-a internat in spital, iar ulterior, el a fost numit comandant al Scolii de Aplicatie pentru Logistica de la Chitila si in iunie 2005. Astra Asigurari a castigat procesul impotriva UM 02574 privind licitatia pentru asigurarea parcului auto al Ministerului Apararii Nationale (MApN), derulata in 2004. Dupa ce Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat in favoarea companiei Astra si ca ARDAF a fost avantajata ilegal la licitatia din decembrie 2004 - la care generalul Marin Maciuca era presedintele comisiei de adjudecare si seful din acel moment al Comandamentului de Logistica Intrunit din MApN - in decembrie, ARDAF a depus o contestatie.

ARDAF a devenit astfel cistigatorul celor 68 de miliarde de lei, dar in ianuarie 2005, Astra Asigurari a introdus la Tribunalul Bucuresti o actiune impotriva MApN si a UM 02574 si a cerut anularea procedurii de atribuire a contractului de achizitie de servicii de asigurare RCA.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.