Loteria Nationala este auditata de trei ani de firma Omniaudit Consulting SRL, care apartine fostului ministru de Finante Florin Georgescu (PSD), cel care l-a instalat pe Nicolae Cristea, in 1993, la conducerea Loteriei.

Pe 17 aprilie 2003, Adunarea Generala a Actionarilor Loteriei Romane a decis sa renunte la serviciile cenzorilor din cadrul companiei. Prin urmare, au fost reziliate contractele cu cenzorii George Ivanovici, Mariana Niculae, Moise Popescu, Ciresica Nadia Pisau, Corneliu Pop si Dumitru Baltes. In aceeasi zi, AGA a hotarit ca activitatea cenzorilor sa fie preluata de un auditor financiar extern, respectiv SC Omniaudit Consulting SRL. Aceasta firma are doi asociati, persoane fizice: Florin Georgescu, 50%, si Urania Moldovanu, 50%. Surse din interiorul Loteriei sustin ca Florin Georgescu este foarte bun prieten cu Nicolae Cristea, ei fiind colegi de facultate. Florin Georgescu este cel care, din pozitia de ministru al Finantelor, l-a numit in 1993 pe Nicolae Cristea la conducerea Loteriei Romane.

Daianu: "A semnalat vreo neregula aceasta firma?"

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu afirma ca "nu e in regula sa concediezi cenzorii dintr-o intreprindere de stat, deoarece intreprinderile mari au nevoie de un control intern si, o data la doi ani, de un audit extern". "Cenzorul este un angajat al companiei si se ocupa de controlul intern. Auditul extern este cu totul altceva, deoarece presupune o anumita independenta fata de compania respectiva. Auditul inseamna credibilitate, lucru pe care se bazeaza marile firme de audit. Firmele de audit trebuie sa descopere tranzactiile ilegale", spune Daianu. Fostul ministru de Finante sustine ca o eventuala problema ar fi in alta parte: "A semnalat vreo neregula aceasta firma de audit? Care sint concluziile rapoartelor sale?", se intreaba Daianu.

"Firma nu a semnalat nici o neregula"

In sedinta din 17 aprilie 2003, Ministerul Finantelor a fost reprezentat de George Matei si Gheorghe Oana, oameni numiti de ministrul Mihai Tanasescu in AGA la Loterie. George Matei ne-a declarat ca a plecat din AGA de la Loterie la sfirsitul anului trecut. "Rapoartele de audit au fost in regula. Firma nu a semnalat nici o neregula la Loterie", ne-a declarat George Matei. Intrebat daca firma de audit le-a semnalat membrilor AGA tranzactia Copos-Loterie, Matei a precizat: "In bilanturile contabile nu apar tranzactiile firmei". Intrebat daca s-a organizat licitatie pentru alegerea firmei de audit, George Matei ne-a declarat: "S-a organizat licitatie cu caiet de sarcini. Asta era regula. Nu cred ca a fost vreo exceptie". Cind a venit vorba despre firmele de audit care s-au prezentat la licitatie, George Matei ne-a declarat: "Nu-mi mai amintesc ce firme s-au prezentat la licitatie. De fapt, noi cei din AGA nu ne ocupam de licitatii".

Fost ministru de Finante din timpul guvernului Vacaroiu, Florin Georgescu este acum prim-viceguvernator al Bancii Nationale Romane. Am incercat pe tot parcursul zilei de ieri sa obtinem un comentariu din partea sa privind legaturile sale actuale cu Loteria, insa nu a raspuns la semnalele noastre ca vrem sa stam de vorba cu el. De asemenea, nici administratorul firmei, Urania Moldovan, care detine si ea jumatate din firma, nu a putut fi contactata.

Firma lui Georgescu n-a depus bilant contabil

Potrivit informatiilor obtinute de la Registrul Comertului, firma la care Florin Georgescu detine 50% din actiuni, Omniaudit Consulting SRL, este in functiune, dar n-a depus bilant contabil pentru anii 2002, 2003, 2004. Firma se ocupa de activitati de contabilitate, revizie contabila si consultanta in domeniul fiscal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.