Actiune protestatara fara precedent in Romania.

Peste trei mii de pensionari au iesit pe strazile Galatiului intr-un miting al disperarii, protestand fata de pensiile de mizerie care nu le permit nici macar supravietuirea, daramite tratarea diverselor betesuguri inerente varstei sau trecerea in conditii decente pe lumea cealalta. Sprijiniti de doua mari confederatii sindicale - Cartel Alfa si Sindicatul Solidaritatea - pensionarii au cerut o serie de modificari ale cadrului legislativ actual. Protestul a degenerat insa in fata Prefecturii, iar interventia brutala a fortelor de ordine a socat opinia publica. In atare conditii, prefectul de Galati, Mihai Capra, este dispus sa demisioneze daca Ministerul de Interne va ajunge la concluzia ca actiunea jandarmilor si a politiei a depasit limitele legale. In urma discutiilor de ieri, pe 15 martie o delegatie a pensionarilor se va intalni la Bucuresti cu reprezentantii autoritatii centrale.

In urma protestului pensionarilor galateni, desfasurat luni, Mihai Capra, prefectul judetului, a reusit stabilirea unei intalniri intre protestatari si reprezentanti ai autoritatii centrale. Astfel, miercuri, 15 martie, o delegatie a pensionarilor din Galati, insotita de un reprezentat al prefecturii, dar si de directorul Casei Judetene de Pensii Galati, Georgeta Modiga, se va intalni la Bucuresti cu presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, la discutii existand posibilitatea sa participe si ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Pensionarii din Galati au protestat luni fata de nivelul scazut al pensiilor, solicitand in principal modificarea Legii 19/2000 prin reintroducerea prevederii initiale privind indexarea trimestriala a pensiilor cu un procent care sa acopere rata reala a inflatiei si ridicarea valorii punctului de pensie la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie.

Pe de alta parte, prefectul Galatiului a declarat ca este dispus sa demisioneze in cazul in care se va stabili ca interventia in forta a jandarmilor a fost incorecta. El spune ca aceasta decizie este urmare a reactiilor aparute la nivel national fata de interventia in forta a jandarmilor impotriva pensionarilor care au organizat luni, la Galati, un mars de protest, si ca daca se va ajunge la concluzia ca interventia fortelor de ordine a depasit limitele legale el este dispus oricand sa isi dea demisia. In acest context, prefectul Mihai Capra a solicitat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, formarea unei comisii de ancheta care sa verifice modul in care au actionat jandarmii, iar daca se va demonstra ca reactia autoritatilor - jandarmi, politie - a fost incorecta, isi va asuma in totalitate situatia, iar demisia sa va sta la dispozitia ministrului in orice moment.

Presedintele Uniunii Judetene a Pensionarilor (UJP) Galati, Costica Chihaia, a precizat ca nu are reprosuri la adresa jandarmilor, dar ca printre protestatari s-au aflat si "elemente care au incercat sa destabilizeze situatia". Costica Chihaia a adaugat ca UJP nu a solicitat sprijinul nici unui sindicat sau partid, desi la protest s-au distins liderii a cel putin doua sindicate locale. Luni, peste 1.000 de pensionari au protestat, timp de trei ore, in Galati. In momentul in care o delegatie a pensionarilor se afla in biroul prefectului, pentru a-i inmana nota de protest, in fata prefecturii s-a creat o busculada, jandarmii fiind nevoiti sa faca un lant viu pentru a impiedica multimea sa intre in institutia publica. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, semnalandu-se doar o femeie care s-a dezechilibrat si a cazut, din fericire fara urmari grave.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.