Magistratii romani cer sefului CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la declaratiile facute de Basescu la adresa judecatorilor. Protestul coincide cu venirea in tara a unei echipe UE care monitorizeaza instantele. Protestatarii se vor intilni miine cu oficialii UE.

Declaratia presedintelui Traian Basescu facuta la bilantul Parchetului General, de luna trecuta, prin care atragea atentia ca "in instante exista un nivel ridicat de coruptie", a stirnit o nemultumire in masa in rindul magistratilor.

Asociatia Magistratilor din Romania a reactionat imediat, cerindu-i presedintelui CSM, Iulian Gilca, sa sesizeze Curtea Constitutionala, pe motiv ca afirmatiile lui Basescu constituie "un atac nedrept si nefundamentat". Totodata, reprezentantii Asociatiei au strins pina acum peste 1.200 de semnaturi din intreaga tara.

Magistratii se pling lui Schuster

Demersul magistratilor coincide cu o misiune de evaluare a Comisiei Europene - cea de-a treia din ultimul timp - care are rolul de a analiza stadiul implementarii reformei in instantele judecatoresti. Drept pentru care judecatorii au profitat de situatie si au stabilit ca in cadrul intrevederii pe care o aveau programata inca de dinainte de izbucnirea scandalului cu seful delegatiei, Susette Schuster, pentru ziua de miine, sa se plinga si de afirmatiile sefului statului. "Oricum, tema discutiei era chiar independenta Justitiei, separarea puterilor in stat", a declarat Horia Dumbrava, de la Curtea de Apel din Mures, unul dintre semnatarii acestei sesizari. El a explicat ca actiunea lor vizeaza "o atentionare a presedintelui. Ne-a deranjat deoarece Parchetele au o alta dinamica a activitatii, spre deosebire de instante, in ceea ce priveste dosarele", ne-a mai spus magistratul. Si judecatorul Andreea Tulus, presedintele filialei clujene a AMR, va merge la Brasov.

"Exista o diferenta intre o afirmatie politica si un conflict constitutional intre autoritati. Apreciem ca, de data asta, presedintele a depasit limitele unui discurs politic, pentru ca generalizeaza si spune ca procurorii isi fac datoria si trebuie cautata coruptia in instante", spune Tulus. Astfel, este foarte probabil ca acest "razboi" dintre judecatori si presedintele Basescu sa ajunga un mic capitol in continutul urmatorului raport al UE.

Gilca discuta intii in CSM

Conform legii, cel care ia decizia finala de a trimite sesizarea la Curtea Constitutionala este presedintele CSM. Iulian Gilca spune ca va sta intii de vorba cu ceilalti membri ai forului, dupa care va lua o hotarire. Specialistii in drept ne-au declarat ca rolul Curtii Constitutionale - in cazul in care se va ajunge aici - este de a face "un fel de mediere. Se stabileste ca e sau nu constitutionala declaratia presedintelui tarii, insa nu se cer despagubiri si nu exista pedepse. Poate sa stabileasca daca e vorba despre o imixtiune politica in Justitie", mai spun specialistii. Pe de alta parte, acesta nu ar fi unicul caz in care declaratiile lui Basescu sint puse in discutia Curtii Constitutionale. Judecatorii acestei instante au constatat in urma cu mai bine de un an - la sesizarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului - ca declaratiile presedintelui Romaniei, publicate intr-un ziar central, prin care a pretins partidelor conduite contrare Constitutiei, "nu au dat nastere unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice".

Judecatorii sint in topul reclamatiilor

Peste 20 de magistrati au fost trimisi in judecata, in ultimii trei ani, pentru coruptie, iar un altul este inca sub ancheta. Totodata, alti 120 de magistrati au fost reclamati la CSM numai in cursul anului trecut. Majoritatea sint judecatori, fiind clasate pina acum 23 de lucrari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.