Aderarea este o decizie politica si se va produce atunci cand vor liderii UE, afirma directorul Institutului Britanic pentru Cercetari Europene

Una dintre principalele dileme pe care le are Romania la ora actuala este aceea daca va fi pregatita pentru aderare in 2007. Ar trebui Uniunea sa astepte pana cand suntem pregatiti sau ar trebui sa fim primiti in speranta ca vom recupera pe parcurs? Multi dintre oficialii europeni care privesc cu scepticism aderarea Romaniei spun ca tara noastra nu este pregatita suficient pentru acest pas.
Cunoscut ca fiind una dintre cele mai competente voci britanice in ceea ce priveste Uniunea Europeana, Anand Menon, director al European Research Institute din Birmingham, explica pentru EurActiv.ro ca discutiile de acest gen pleaca de la o premisa falsa.

"Problema cu 'pregatit>> e legata de ceea ce vrei sa insemne. Atunci cand iti convine decizi daca testele au fost trecute sau nu. La fel va fi si in cazul in care se va spune ca Romania nu este pregatita si probabil ai putea sa perpetuezi o asemenea situatie timp de zece ani daca te-ai stradui indeajuns", considera Anand Menon. In opinia sa, "pregatit esti de fapt atunci cand spune Uniunea Europeana ca esti pregatit".

In plus, el argumenteaza aceasta pozitie prin faptul ca multe dintre actualele membre ale Uniunii au fost acceptate inainte de a indeplini intregul acquis comunitar.
"Sa nu ne iluzionam: multe dintre statele din Europa Centrala si de Est, ca si Grecia sau Portugalia de altfel, nu au fost pregatite. Nu indeplinisera intregul acquis. Multe dintre statele fondatoare inca nu au indeplinit acquis-ul. Franta nu este pregatita pentru a fi membra, daca ne gandim la frecventa cu care incalca legile UE", a mai spus expertul britanic. Un alt exemplu de subiectivism in luarea deciziilor a fost acela ca "unora dintre statele membre care folosesc moneda euro nu ar fi trebuit sa li se permita acest lucru pentru ca si-au falsificat conturile". "Toata lumea a stiut acest lucru. A fost o decizie politica", a spus Anand Menon.
Concluzia este una singura. Data la care Romania va fi acceptata in UE tine de o judecata mai degraba subiectiva decat obiectiva.

Argumente proextindere

Plecand de la o premisa pragmatica, Anand Menon afirma ca Romania si Bulgaria ar trebui acceptate in UE. Procesul decizional merge deja prost cu 25 de state, iar doua tari in plus sau in minus oricum nu ar aduce mari diferente. In plus, daca Romania si Bulgaria ar fi amanate pana cand actualele probleme din Uniune ar fi rezolvate, s-ar crea impresia ca UE nu se tine de cuvant. "In legatura cu extinderile viitoare eu cred ca situatia procesului decizional nu poate fi mai rea. Si pierderea relativa, daca stai sa compari rezultatele, un rezultat fiind sa nu primim aceste state pentru ca procesul decizional merge prost, nu aduce mari diferente: 25 sau 27 nu cred ca ar conta prea mult. Partea opusa este ca s-ar ajunge la o mare cantitate de resentimente la periferie, pentru ca ai facut o promisiune si apoi ai incalcat-o", argumenteaza expertul britanic. "Deci, punand toate astea in balanta, as fi pentru primirea acestor state", a conchis Anand Menon.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.