Adrian Nastase a organizat simbata o actiune ce s-a vrut o dovada de transparenta: a invitat anumiti ziaristi sa-i viziteze apartamentul din Zambaccian. In timpul turneului, el a confirmat o informatie din dosarul deschis de DNA

Vizita jurnalistilor a fost programata in doua etape: la prinz pentru televiziuni, dupa-amiaza pentru presa scrisa. Cei mai multi dintre sefii de ziare invitati ieri sa intre pe portile palatului din Zambaccian au recunoscut ca vizita nu i-a luminat. Au intrat in Zambaccian Bogdan Chirieac ("Gandul"), Adrian Halpert ("Libertatea"), Razvan Ionescu ("Evenimentul zilei"), Gabriel Stanescu ("Gardianul"), Dan Constantin ("Jurnalul National"), Bogdan Comaroni ("Ziua"), Ion Ionita ("Adevarul") si un reprezentant al agentiei Rompres. Abia iesiti din razele celor sase camere de luat vederi de la intrarea in cladire, ziaristii s-au declarat ori nelamuriti, ori apasati de atmosfera din casa, ori incintati de cartile si tablourile pe care le-au vazut, ori jenati ca au fost chemati sa intre in buda sau dormitorul presedintelui Camerei Deputatilor, ori de-a dreptul incurcati de jungla explicatiilor juridice in care i-au aruncat Dana si Adrian Nastase, cum e cazul lui Ion Ionita de la "Adevarul".

Nici unul nu a spus daca vizita in Zambaccian i-a ridicat sau nu valul de pe multele mistere care invaluie constructia casei. Putini au exemplificat ce intrebari concrete, care sa faca lumina in cazul Zambaccian, i-au pus lui Nastase.

"Lumea a vrut sa vada tablouri, nu termopane"

Bogdan Chirieac, redactor-sef al ziarului "Gandul", a fost printre cei impresionati de cartile lui Nastase si de faptul ca acesta vorbea avizat despre personalitati. Jurnalistul a mai spus ca a iesit "mai ingreunat" decit a intrat, din cauza ca nu stie daca poate judeca averea unui lider social-democrat sau daca demersul Parchetului de a-i chema familia la audieri este sau nu moral. Chirieac a recunoscut ca nu poate afirma daca vila este sau nu acoperita din veniturile familiei. Intrebat de ce crede el ca le-au fost aratate tablouri si nu facturi sau documente, Bogdan Chirieac a ris si a raspuns: "Fiindca lumea a vrut sa-i vada tablourile din casa, n-a vrut sa-i vada termopanele. Termopanele, uitati, le vedem de-aici", si a aratat cu mina spre geamurile din Zambaccian.

"Imi pare rau ca am fost acolo"

Gabriel Stanescu, director la "Gardianul", s-a aratat printre cei mai marcati psihic de vizita de simbata. El n-a putut uita ca a fost rugat sa intre in dormitor. Stanescu a fost atit de afectat, incit a spus ca "parca imi pare si rau ca am fost acolo". N-a iesit mai lamurit, dar nici n-a pus intrebari.

"Am pus intrebari, le cititi miine in ziar"

Fara a fi sigur daca Zambaccianul mai are sau nu mistere pentru jurnalisti si pentru sine, Dan Constantin, redactor-sef adjunct la "Jurnalul National", a spus ca a pus unele intrebari lamuritoare, ca a si primit raspunsuri care ridica valul de pe misterele cladiri, dar ca ele "sint pentru ziarul meu, le cititi miine".

"Noi, sefii, nu ne pricepem ca ziaristii de investigatie"

Razvan Ionescu, redactorul-sef de la "Evenimentul zilei", e singurul dintre jurnalistii vizitatori care a pus intrebari: "cum s-a impartit terenul, cum a fost facturat parchetul, cum a fost facuta acea factura de 200.000 de euro catre Conimpuls, cum a ajuns proprietar Ion Tiriac pe unul dintre apartamente". La unele a primit raspuns, la altele nu. "Mi s-a spus ca asocierea cu Sergiu Sechelariu, prin firma lui, Conimpuls, suna asa: familia Nastase, ca proprietari de teren, urmau sa aiba un etaj, pe numele casei lor de avocatura. Dupa ce imobilul a-nceput sa fie ridicat, Conimpuls a vindut cele trei apartamente. Doua catre Ion Tiriac si unul catre societatea Vertcon, firma care a vindut ulterior Marietei Anastasescu.

Cit priveste acest contract initial, au spus ca nu-l mai au si ca va trebui sa-l gaseasca", ne-a povestit Razvan Ionescu. Insa chiar el recunoaste: "Noi, sefii de ziare, nu ne pricepem la fel de bine cum se pricep niste ziaristi de investigatie" si ca "erau oameni acolo care stiau si mai putine decit stiam eu..." Parerea sa este ca demersul de ieri al lui Nastase nu a avut o relevanta pentru ziaristi.

Nastase confirma chinezarile

Adrian Nastase a confirmat simbata, cind a invitat presa la blocul din Zambaccian, acea informatie provenita din dosarul "DNA" potrivit careia parchetul din apartamentul sau este adus din China. Pina acum el a ironizat toate intrebarile care veneau dinspre presa pe tema "chinezariilor". Intrebarile se bazau pe solicitarea DNA de a-i perchezitiona casa pentru a vedea daca termopanele sau parchetul provin din China si sint sau nu o mita din partea lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat la Transporturi, sau a Irinei Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii. Materialele de constructie importate de firma Vertcon SA pentru imobilul lui Adrian Nastase, din strada Muzeul Zambaccian nr. 16 au sosit din China prin vama Bacau, iar procurorii anticoruptie au cerut originalele declaratiilor vamale. SC Vertcon SA din Bacau este firma prin intermediul careia ar fi fost aduse in tara materialele de constructii pentru care Adrian Nastase ar fi pus sub invinuire.

"Acum vreo luna, procurorii DNA ne-au solicitat in original, foarte concret, dupa numerele de inregistrare de la firma, zece declaratii vamale ale firmei Vertcon pe niste importuri de materiale de constructii si mobilier efectuate in anii 2002 si 2003. Nu stiu exact care au fost obiectele importate, dar acestea nu ieseau cu nimic in evidenta", a declarat Vasile Soiman, sef Birou Vamal Bacau.

Televiziunea publica a fost tinuta la poarta

Postul national de televiziune a fost singurul care nu a avut acces simbata in imobilul din Zambaccian nr. 16. Invitatul lui Adrian Nastase a declinat invitatia, iar unui alt reporter nu i-a fost permis accesul.

Rodica Culcer, sefa Departamentului de Stiri din TVR, spune ca invitatia din partea lui Adrian Nastase adresata TVR a fost trimisa pentru Iosif Boda, realizatorul emisiunii "Agenda politica". "Domnul Boda a declinat invitatia, pe buna dreptate, sustinind ca nefiind angajat permanent al TVR, ci doar colaborator, nu poate reprezenta postul public la aceasta actiune a domnului Nastase", a explicat Rodica Culcer. In consecinta, conducerea TVR a luat decizia de a trimite acolo un reporter, Ciprian Baltoiu, cu un cameraman. La ora 12.00 insa, in momentul in care oaspetii din televiziuni ai lui Adrian Nastase au fost invitati inauntru, reporterului TVR i-a fost refuzat accesul, pe motiv ca invitatiile au fost nominale si organizatorii nu au permis inlocuirea celor invitati.

Reporterul Ciprian Baltoiu a transmis, in direct, pe tot parcursul zilei din fata blocului din Zambaccian. La buletinul de stiri de la ora 19.00, postul public a transmis totusi imagini din interiorul apartamentului lui Adrian Nastase, prin bunavointa postului Realitatea TV.

"Invitam pe cine dorim"

De asemenea, organizatorii actiunii din Zambaccian nu au invitat pe nimeni din partea ziarului "Cotidianul". Intrebata asupra criteriilor care au operat in alegerea invitatilor, Anca Alexandrescu, consilierul lui Adrian Nastase, ne-a declarat ca aceasta a fost "o actiune privata" la care au fost invitati cu precadere moderatori si redactori-sefi. "Invitam pe cine dorim, nimeni nu ne poate impune ceva. Nu am vrut sa facem un spectacol mediatic, drept dovada nu am fost de acord ca vizita televiziunilor sa fie transmisa in direct. Desigur, daca invitatii au vrut sa ia si ceva imagini, pentru a le folosi in buletinele de stiri, au putut-o face", ne-a declarat Anca Alexandrescu. Ea a mai precizat ca e posibil ca in zilele urmatoare sa se organizeze si alte actiuni similare, prilej cu care vor fi invitati si alti jurnalisti, care nu au avut acces simbata in imobilul din Zambaccian nr. 16.

Nastase si generalii colectionari

Imaginile din casa Zambaccian au dat de gindit criticilor de arta. Unii dintre ei sustin ca Nastase si-a strins colectia de obiecte de arta cu ajutorul generalilor Silinescu si Caraman, care i-au fost si consilieri personali cit a fost premier. Altii critica lipsa stilului in alcatuirea colectiei si sustin ca ceea ce are Nastase in casa seamana cu un butic prin care vrea sa epateze.

Vizita pe care presa a efectuat-o in apartamentul lui Adrian Nastase din blocul de pe strada Zambaccian a scos la iveala o serie de amanunte legate de colectia sa de obiecte de arta. Acest lucru i-a indemnat pe unii specialisti din domeniu sa se pronunte cu privire la modul in care o asemenea agoniseala a putut fi strinsa.

Colectie strinsa prin interpusi

"Colectia lui Adrian Nastase a fost facuta prin intermediul generalilor Caraman si Silinescu si al altor inalti functionari ai guvernului pe care l-a condus. La rindul lor, Caraman si Silinescu sint colectionari si, in general, meseriile astea ce tin de serviciile secrete se potrivesc cu expertiza, cu colectia, cu comertul de arta", spune Petru Romosanu, critic de arta. Mai mult, el argumenteaza aceasta afirmatie bazindu-se pe o scena filmata, cind Nastase a prezentat presei un tablou. "Se vedea clar ca nu isi cunoaste bine colectia, dupa felul in care isi facea singur expertiza. Un colectionar intii cunoaste ceea ce cumpara si apoi il pune pe perete", adauga Romosanu. Despre modul in care Nastase ar fi putut colectiona pleiada de obiecte de arta din apartamentul sau, si Tudor Octavian, cunoscut colectionar si publicist, are o parere: "El, ca prim-ministru, nu alerga. A avut niste agenti, consilieri priceputi, care au alergat si au miscat banii. Ca nu sta Nastase cu tabloul sub brat". Pe linga achizitiile directe, la fel de importante erau si cadourile pe care Nastase le primea. "Toti se ingramadeau sa-i ofere cadouri. Inlemneau consignatiile cind era ziua lui", continua Octavian. Dar tot el mai subliniaza un aspect important: "Nicaieri in lume un prim-ministru nu primeste cadouri fara sa le deconteze. Nu-ti da nimeni un Grigorescu doar pe ochi frumosi".

Tablouri pentru imparat

Un alt semn de intrebare este ridicat de Petru Romosanu, in ceea ce priveste achizitia obiectelor de valoare din galerii sau anticariate. "Lumea a fost sub teroare pentru ca el a folosit puterea politica. Negustorii erau cu impozitele neplatite, aveau probleme cu fiscul, erau cu politia pe ei. Sint zeci de oameni care stiu lucrurile astea, dar nu le spun pentru ca sint foarte speriati, si e normal sa fie foarte speriati, pentru ca Securitatea e inca foarte puternica in Romania", spune Romosanu. Detinator al unei galerii de arta, Mihai Gavrila nu isi aminteste de exercitarea unor presiuni, dar vorbeste in schimb despre felul in care erau efectuate cumparaturile. "In luna iunie, cind era ziua lui Nastase, era vilva mare. Se stia ca venea Miky Spaga, nu stiu care, nu stiu care, ca mergeau pe la galeriile alea. Fiecare galerie era cu clientii ei", spune Gavrila. Romosanu isi aminteste ca, atunci cind era ziua fostului premier, negustorii de arta stiau ca vin oameni importanti care "cumparau pentru imparatul".

O singura pictura: 33.000 euro

Despre valoarea obiectelor expuse in casa lui Nastase, Romosanu spune ca ar fi de peste patru milioane de dolari. Criticul de arta Aurelia Mocanu precizeaza numai ca "o pictura de Darascu, pina in 50 de centimetri, identica cu cea care s-a vazut pe perete, s-a vindut in decembrie cu 33.000 de euro". In ceea ce priveste dimensiunile colectiei Nastase, Mocanu mai spune ca " unui colectionar maniac si posedat de proiectia pe valori ii trebuie o viata intreaga sau mai multe generatii ca sa adune o colectie de genul acesta". Detinator al unei galerii de arta, Dan Popescu spune ca "sentimentul meu a fost ca singurul scop al colectiei era acela de a epata. Era ca un butic. E vorba mai mult de tezaurizare decit de colectionare. Pe linga bani, e nevoie si de altceva ca sa fii colectionar. E vorba de gust".

Stelele lui Caraman si Silinescu

Gen. (r) Constantin Silinescu a fost ofiter de contraspionaj pina in 1989, iar dupa Revolutie a ramas in structurile informative, devenind adjunct al sefului SIE. El s-a incuscrit cu Ioan Talpes, seful SIE, de care insa s-a despartit in 1997, cind au divortat copiii lor. Silinescu a fost trecut in rezerva si a devenit consilierul lui Adrian Nastase. Dupa revenirea PSD la putere, in anul 2000, gen. Silinescu a fost numit seful Garzii de Mediu, functie din care a fost schimbat in aprilie anul trecut.

Gen. (r) Mihai Caraman a fost seful rezidentei de spionaj romanesti de la Paris. Asupra sa a planat banuiala ca ar fi lucrat si pentru KGB. Cert este ca "reteaua Caraman" a penetrat informativ Cartierul General al NATO, de unde a sustras documente ultrasecrete, provocind daune grele Aliantei Nord-Atlantice. In 1968, o parte dintre agentii recrutati de Caraman au fost deconspirati, iar ofiterul roman a fost retras in tara, unde a detinut mai multe functii de comanda in structurile de spionaj. In 1979 a trecut in rezerva. Generalul Caraman a fost reactivat in ianuarie 1990 si numit la conducerea SIE, de unde a iesit la pensie in 1992. (C.T.)

Un exercitiu de imagine tardiv si disperat

Gestul lui Adrian Nastase de a invita presa la el acasa pentru a-i vedea bunurile si obiectele de arta nu a avut, cel putin la nivelul politicienilor Puterii, efectul scontat de fostul premier. Marko Bela il considera un gest jenant. Senatorul PNL Norica Nicolai considera ca a fost vorba de "un tar-div" exercitiu de imagine si sustine ca "deschiderea fata de presa, prezentarea obiectelor de arta, nu are nici o legatura cu actiunea judiciara aflata in derulare".

O pozitie similara o intilnim si la deputatul PD Daniel Buda: "Ziua portilor deschise in Zambaccian nu inseamna ca perchezitia nu trebuie sa se faca". Deputatul democrat a mai mentionat ca "aici nu este vorba doar de termopane, ci si de alte bunuri. Cita vreme procurorii considera ca este nevoie de perchezitie, nu cred ca trebuie sa se opuna. Gestul sau a fost unul reprobabil, o sfidare la adresa Justitiei, o aruncare in ridicol a actiunii procurorilor". La rindul lui, liderul UDMR, Marko Bela, nu este nici el entuziasmat de gestul lui Nastase. "Eu am avut sentimentul ca a fost un moment cam jenant. Nu ma intereseaza ce se afla in casa altuia si mi se pare ca toata lumea trebuie sa gindeasca la fel. Parerea mea este ca a vrut sa dea dovada de deschidere fata de mass-media", a afirmat Marko.

De la "sa-mi numarati ouale" la "sa-mi numarati tablourile"

O reactie acida a avut si secretarul general al PNL, Dan Motreanu: "In urma cu doi ani de zile, dl Nastase a indemnat ziaristii sa-i "numere ouale". Cele de la ferma Cornu, fireste. Acum i-a invitat pe ziaristi (alesi pe sprinceana) acasa, pentru a-i numara tablourile. Dl Nastase a uitat insa sa explice ziaristilor de la cine a cumparat o parte a tablourilor, a uitat sa explice cine au fost proprietarii din perioada interbelica si postbelica a unora dintre obiectele de arta achizitionate de domnia sa, proprietari care au ajuns la Canal, Sighet, Rimnicu Sarat etc. sau direct in "eternitate".

"Suna a neseriozitate", spune fruntasul PC, Nicolae Popa. El a mai adaugat: "Daca dl Nastase ar fi fost deschis de la inceput procedurilor penale, daca ar fi respectat regulamentul Camerei, nu s-ar fi ajuns aici".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.