Desi apreciaza ca Romania este pe drumul cel bun, oficialii europeni vor sa vada in ce masura persoanele acuzate de coruptie sunt aduse in fata Justitiei si modul in care tribunalele isi fac treaba

Oficialii europeni urmaresc cu atentie modul in care Justitia din Romania actioneaza in cazurile de coruptie si atrag atentia ca ceea ce conteaza cu adevarat sunt rezultatele concrete.
Ministrul de Externe al Olandei, Bernard Bot, a declarat la Bucuresti ca "nu numai in tara sa, dar si in alte state europene problema coruptiei e privita cu ingrijorare". In conditiile in care problemele legate de combaterea coruptiei si a crimei organizate cantaresc mult in balanta integrarii Romaniei in UE, privim cu un ochi critic masurile luate in sistemul juridic, a spus oficialul olandez, citat de BBC. El a dat insa de inteles ca formularea unor acuzatii nu este suficienta, atat timp cat nu conduce la rezultate concrete.

"Daca vorbim despre coruptie, e interesant de vazut in ce masura persoanele acuzate sunt aduse in fata Justitiei si modul in care tribunalele isi fac treaba in aceste cazuri", a spus ministrul olandez de Externe.
Bernard Bot nu a dorit insa sa comenteze cum sunt vazute dinspre Uniunea Europeana anchetarile si procesele in care sunt implicati inalti demnitari din Romania. "Nu pot comenta eu acest lucru, este ceva ce trebuie sa rezolvati in propria dumneavoastra tara. Tot ce pot sa spun e ca noi, ca membri ai UE, vom urmari modul in care rezolvati aceste chestiuni".
"Ne uitam critic la situatie, avem normele si standardele noastre. Dar pana atunci, sa fiti siguri ca toate eforturile pe care le faceti, le faceti pentru dumneavoastra", a mai spus Bernard Bot.

El a adaugat ca exista o diferenta in Romania fata de acum cativa ani: cazurile de coruptie se iau serios in discutie, sunt discutate public. De asemenea, a mai spus domnul Bot, se vad schimbari atat la nivelul sistemului juridic, cat si in modul in care este aplicata legea.

"Va incurajam sa continuati pe calea pe care ati ales-o", a mai spus oficialul olandez.
In privinta aderarii, ministrul de Externe al Olandei spera ca 1 ianuarie 2007 sa fie data la care Romania sa devina membru cu drepturi depline al UE, insa a mentionat ca, "de acum pana in noiembrie, trebuie stabilit daca au fost facute suficiente progrese" in acest sens.

Crestin-democratul Bernard Bot reprezinta tara unde ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE a trecut prin cel mai dramatic proces. Iar reprezentantii Partidului Crestin-Democrat (CDA), principala formatiune din coalitia la putere, au fost cei mai critici cu privire la integrarea Romaniei. In momentul dezbaterii Tratatului de aderare la Camera inferioara, ei au cerut chiar amanarea ratificarii pana la urmatorul raport de tara. Bernard Bot a fost insa avocatul Bucurestiului in Parlamentul de la Haga. El a incercat sa isi convinga colegii cu argumentul ca, dupa integrare, Romania va deveni o noua piata de desfacere.

Camera superioara a Parlamentului va dezbate acest subiect saptamana viitoare.

Tariceanu cere o judecata dreapta

Seful Executivului si-a exprimat speranta ca Senatul olandez va da un vot pozitiv Tratatului de aderare, pe baza capacitatii Romaniei de a-si indeplini angajamentele asumate.

"Vrem sa fim judecati in functie de performantele noastre, si nu pe baza altor criterii. Determinarea de a indeplini angajamentele asumate este cea mai buna dovada ca meritam sa aderam la UE la 1 ianuarie 2007", a afirmat primul-ministru.

Amanarea iese din calcul

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, spune ca, "practic, Romania a indeplinit toate conditiile care ar fi putut activa clauza de salvgardare". "In aceste conditii, nu gasesc nici un alt motiv sa speculez pe marginea unei eventuale amanari", a declarat Ungureanu. El a adaugat ca, "daca acest lucru se va intampla, atunci nu va fi urmare a obligatiilor tehnice ale Romaniei, ci a unei improbabile dezbateri politice".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.