Situatie alarmanta in judetul Constanta! In sase localitati a fost identificat temutul virus H5 la pasari domestice si salbatice, motiv pentru care astazi se declara stare de urgenta.

Testele rapide au identificat teribila maladie la pasari domestice din satul Azizea, comuna Anghel Saligny (intre Cernavoda si Medgidia), in satul Crangu, comuna Mircea Voda si in localitatea Satul Nou, comuna Mircea Voda. Veterinarii au gasit insa lebede moarte de gripa aviara si pe plaja dintre Eforie Nord si Eforie Sud, iar pe lacul si in portul Mangalia au identificat virusul la lebede si la o lisita gasite moarte.

Tot ieri, in comuna Zavoaia, judetul Braila, a fost gasit din nou temutul virus, dupa ce la 15 ianuarie fusese inchis oficial alt focar la marginea localitatii. Si in judetul Calarasi s-a intors gripa aviara: in comuna Unirea au fost diagnosticate pozitiv la testul rapid probe de la pasari domestice. E o chestiune de timp ca Laboratorul national de Referinta sa confirme oficial prezenta H5N1 in toate aceste localitati. Ieri, la mai putin de 24 de ore de la suspiciune s-a confirmat maladia in localitatea Topalu, din judetul Constanta.

"Situatia de complica si oricand pot sa apara alte focare. Este foarte clar ca pasarile salbatice infectate raspandesc periculos gripa aviara. In cazul in care apar noi focare va fi nevoie de suplimentarea substantiala a personalului. De aceea, Comandamentul National Antiepizootic se intruneste la Constanta si se va convoca si Comandamentul pentru Starea de Urgenta. Va fi nevoie de o multime de forte de ordine pentru supravegherea focarelor", ne-a declarat Gabriel Predoi, directorul general al Autoritatii Veterinare.

Gripa aviara e la 15 km de Mehedinti si autoritatile locale au intrat in alerta. Depistarea virusului ucigas in comuna Cetate, judetul Dolj, a pus pe jar autoritatile locale, care au instituit masuri speciale de protectie. In partea de est a judetului, pe DN 56 A, intre comunele Cetate si Salcia, circulatia a fost deviata pe ruta Gemeni - Darvari - Izimsa, unde a fost pus in functiune un dezinfector rutier. Un astfel de dispozitiv a fost instalat si pe DN 6, la intrarea in judetul Dolj.

Autoritatile au dispus in aceasta dimineata ca in toate targurile din Mehedinti sa fie interzisa comercializarea pasarilor. De asemenea, a fost interzisa circulatia libera a pasarilor domestice, in special in localitatile de pe malul Dunarii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.