Dinu Patriciu este in continuare presedintele Grupului Rompetrol, atat in Romania, cat si in Olanda.

Omul de afaceri a declarat ca nu a renuntat la conducerea Grupului, ci doar la functiile din subsidiarele companiei.
Patriciu a precizat ca decizia nu are nici o legatura cu hartuirea la care este supus de procurori, ci vrea sa respecte planul de dezvoltare si de crestere a companiei, convenit de forurile executive ale Rompetrol. Patriciu a mai precizat ca nu a intervenit niciodata pe piata bursiera pentru a influenta in vreun fel sau altul mersul actiunilor emise de compania pe care o conduce.

Pe de alta parte, doi judecatori ai Inspectiei CSM s-au deplasat ieri la Tribunalul Bucuresti pentru a verifica eventualele incompatibilitati ale magistratului Maria Tripadus, o solutie asupra acestui caz urmand sa fie prezentata peste o saptamana. Maria Tripadus este judecatoarea care a respins, vineri, cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu. Inspectia CSM s-a autosesizat dupa ce un cotidian central a relatat ca fiul judecatoarei a primit, printr-o fundatie, o sponsorizare de 100 de milioane de lei de la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, ieri, in cadrul unei emisiuni tv, ca nu s-a retras si nu se va retrage din conducerea Rompetrol. "Conduc in continuare grupul Rompetrol, nu m-am retras si nu ma voi retrage", a subliniat Patriciu.
Potrivit unei informatii aparute in mass media, in urma unei adunari ordinare a AGA societatii Rompetrol Rafinare, a fost aprobata demisia din functia de presedinte a lui Dinu Patriciu si a fost desemnata o noua conducere. Noii administratori sunt Alexandru Nicolcioiu, Eric Florin Chis si Nicolae Ionescu. Patriciu a recunoscut ca s-a retras din functiile pe care le detinea "in subsidiarele grupului Rompetrol", din dorinta ca afacerile companiei sa se dezvolte in continuare. "Singurul raspuns la hartuiala la care suntem supusi va fi cresterea in continuare foarte rapida a acestei afaceri", a mai spus Patriciu.

El a recunoscut ca in 2005 a vandut actiuni Rompetrol pentru a finanta diferite activitati investitionale ale companiei si a tinut sa precizeze ca vanzarea nu s-a facut prin oferta publica pentru ca era vorba de sume relativ mici. In alta ordine de idei, Patriciu a calificat ascultarea telefoanelor sale si ale companiei pe care o conduce drept "o prostie ordinara". "Daca cei care mi-au urmarit telefoanele ar avea profesionalismul si curajul sa dea publicitatii si teleconferintele la care participam cu fondurile de investitii si cu alti parteneri financiari, s-ar intelege ca totul a fost facut perfect transparent, legal si profesional. N-am nici cea mai mica teama de ce se va intampla in fata instantei", a conchis Patriciu.

Phil Stevenson: "Inca nu am primit o citatie de la procuror"

Partenerul de afaceri al lui Dinu Patriciu, cetateanul american Phil Stevenson, care este cercetat in acelasi dosar Rompetrol, a declarat postului public de radio ca nu a primit nici o citatie pentru a se prezenta la tribunal pe 3 martie. Atunci instanta trebuie sa se pronunte daca Stevenson va fi cercetat in stare de libertate sau nu. Americanul a adoptat aceeasi atitudine ca a partenerelui sau roman. S-a declarat increzator in justitie, dar nu si in procurori, din cauza nenumaratelor abuzuri pe care le-au facut impotriva lui Patriciu. Phil Stevenson: "I-am facut cunoscut procurorului, in scris, ca in calitate de cetatean american, care nu are rezidenta in Romania, ma voi supune tuturor procedurilor legale pentru a coopera. Din fericire, SUA si Romania au semnat in 1999 un acord de asistenta legala, asa ca daca procurorii vor sa discute cu mine, le sugerez sa deschida cartile si sa citeasca termenii acordului dintre cele doua tari. In mod voluntar, am participat la sapte sau opt interviuri cu procurorii, asa ca nu prea inclin sa sar acum in avion ca sa ma intalnesc din nou cu aceste persoane, in mod special cand procurorul pare sa fie atat de subiectiv. Deci voi continua sa cooperez in aceasta investigatie, dar in modul cel mai legal cu putinta."

CSM va decide saptamana viitoare in cazul judecatoarei TripaduS

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa decida saptamana viitoare asupra posibilelor incompatibilitati ale magistratului Maria Tripadus. Aceasta a fost recuzata de catre procurorul cazului Patriciu iar ulterior presa a relatat ca fiul judecatoarei a primit, printr-o fundatie, o sponsorizare guvernamentala. Doi judecatori ai Inspectiei CSM s-au deplasat ieri la Tribunalul Bucuresti pentru a verifica eventualele incompatibilitati ale magistratului Maria Tripadus, o solutie asupra acestui caz urmand sa fie prezentata peste o saptamana.
Inspectia CSM s-a autosesizat dupa ce un cotidian central a relatat ca fiul judecatoarei a primit, printr-o fundatie, o sponsorizare de 100 de milioane de lei de la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor. Conform cotidianului, sponsorizarea s-a facut in aceeasi perioada in care premierul Calin Popescu Tariceanu era mentionat intr-unul din dosarele Rompetrol. In replica, Maria Tripadus a respins orice legatura intre sponsorizare si activitatea ei. Acest punct de vedere a fost sustinut si intr-un comunicat al Guvernului, care considera tendentioase speculatiile privind legatura intre premier si acordarea sponsorizarii. Vinerea trecuta, sedinta in care instanta Tribunalului Bucuresti trebuia sa decida asupra propunerii Parchetului de arestare a lui Dinu Patriciu a fost suspendata dupa ce procurorul a cerut recuzarea Mariei Tripadus, pe motiv ca nu este impartiala.

Dosarul a fost preluat de Lia Savonea, presedintele Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti, care a decis respingerea cererii de recuzare si mentinerea judecatorului. In aceeasi zi, judecatoarea Tripadus a respins cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.