Premierul Calin Popescu Tariceanu a avertizat ca pachetul de proiecte de legi privind securitatea nationala este elaborat, printre altii, de fosti ofiteri cu functii importante in vechea politie politica ceausista.

Domnul Tariceanu este de parere ca pachetul, daca va fi adoptat in aceasta forma, risca sa restranga drepturile fundamentale ale cetatenilor si sa sporeasca atributiile serviciilor secrete.
"Punctul nostru de vedere a fost unul foarte clar exprimat si anume, credem ca este necesara o dezbatere publica, trebuie transparenta si nu trebuie sa cadem in urmatoarea plasa - sa preluam niste proiecte care au mai fost prezentate in 2002-2003, in perioada regimului Iliescu, pregatite de serviciile secrete si care in loc sa mearga catre o consolidare a drepturilor democratice ale individului, a libertatilor fundamentale, merg, din contra, catre restrangerea acestor drepturi si catre cresterea atributiilor serviciilor." a spus premierul Tariceanu.

"Aceste proiecte sunt pregatite de oameni care, din pacate, au avut inclusiv functii importante in vechea Securitate si care ne invata acum pe noi regulile jocului democratic; si nu avem nevoie. ", a mai declarat primul ministru la Realitatea TV.

Ce reproseaza primul ministru

Pachetul de legi privind siguranta nationala a fost discutat intr-o prima lectura la jumatatea lunii februarie, in sedinta CSAT. Este vorba printre altele de legea apararii nationale, legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate, de noile legi ale SRI si SIE.

Textul legilor este deocamdata secret, el urmand sa fie facut public de abia peste doua luni. Cu toate acestea, unele dintre prevederile legilor sunt contestate de catre PNL.

In interviul acordat postului Realitatea, primul ministru - in acelasi timp presedinte PNL - Calin Popescu Tariceanu vorbea despre prevederi care ingradesc libertatile democratice si despre implicarea unor fosti lucratori ai Securitatii in redactarea legilor propuse de presedintie. Istoricul Marius Oprea, consilier de stat al primului ministru, explica despre cine ar putea fi vorba:

"M-am gandit automat la prezenta generalului Aurel Rogojanu, cel care a fost sef de cabinet al lui Iulian Vlad si care in momentul de fata este unul dintre consilierii directorului SRI, Radu Timofte."

"Fara indoiala ca asemenea prevederi vin din aceasta zona. Ma bazez, pe de o parte, pe pozitia pe care o detine domnul Rogojanu in Serviciul Roman de Informatii in momentul de fata, o pozitie care il indrituieste, conform atributiilor de serviciu sa participe la asemenea proiecte."

"Pe de alta parte, la modul de gandire al domnului Rogojanu care continua sa fie tributar provenientei sale din randurile fostei Securitati", a declarat la BBC Marius Oprea.

Presedintele Basescu da asigurari

Presedintele Traian Basescu dadea insa asigurari, intr-un interviu recent la BBC, ca legile privind siguranta nationala nu vor aduce atingere libertatilor cetateanului:

"Eu nu intentionez sa propun in vreo lege limitarea drepturilor omului. Exact pentru a feri orice derapaj legat de respectarea drepturilor omului... noi credem ca la dimensiunile pe care le are Romania si la obiectivele de mare interes pentru eventuale acte teroriste pe care le are Romania putem sa stam in afara unor optiuni de afectare a drepturilor omului, cum ar fi ascultarea generalizata a telefoanelor sau urmarire de persoane neautorizata de justitie si decisa administrativ."

"Cred ca putem utiliza parghiile pe care le avem acum dar concentand efortul, punand eforturile institutiilor care raspund de securitatea nationala in convergenta si nu lasandu-le sa actioneze fiecare disparat.", spunea presedintele Basescu.

Rolul CSAT

Un alt subiect de disputa privind legile sigurantei nationale il constituie rolul CSAT - aflat in prezent sub conducerea presedintelui tarii. PNL a propus desfiintarea CSAT, calificat drept structura de inspiratie sovietica, si preluarea atributiilor acestuia de catre guvern.

PNL mai doreste ca serviciile de informatii sa se afle sub control civil, adica al Parlamentului sau al guvernului, si ca sefii acestor servicii sa fie numiti de premier.

La initiativa presedintelui Basescu a fost creata Comunitatea Nationala de Informatii, care reuneste serviciile secrete si principalele institutii cu atributii privind siguranta nationala si care este condusa de unul dintre consilierii sefului statului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.