Actualul guvern este al saselea care se simte confortabil cu vesnica echipa de conducere a Loteriei Romane, dupa cele conduse de Vacaroiu, Ciorbea, Vasile, Isarescu si Nastase.

Premierul Tariceanu si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si-au plantat parteneri de afaceri si prieteni in Consiliul de Administratie si in Adunarea Generala a Actionarilor. Nici unul dintre ei nu pare a lua in seama ancheta DNA sau semnalele din presa.

Nicolae Rotileanu si Dan Regman sint consilierii personali ai ministrului Finantelor, numiti prin ordin semnat de Sebastian Vladescu in Consiliul de Administratie, respectiv in Adunarea Generala a Actionarilor, sa supervizeze activitatea conducerii Loteriei Romane. Rotileanu si Regman au fost parteneri de afaceri sau prieteni cu ministrul Vladescu si cu premierul Tariceanu. Nicolae Rotileanu a detinut 49% din actiunile firmei Leader High-Tech SA, la care ministrul Finantelor detinea 18,5% din actiuni, iar premierul Calin Popescu Tariceanu, 10%. Dan Regman este membru al Retromobil Club, asociatie unde il regasim si pe premierul Tariceanu, un impatimit al masinilor de epoca. Imediat dupa ce Vladescu s-a instalat ca ministru al Finantelor, Rotileanu si Regman au fost numiti consilieri. Cei doi au fost numiti apoi, in noiembrie 2005, in AGA si CA la Loterie, posturi de unde au incasat indemnizatii de invidiat, fara sa-l deranjeze in vreun fel pe Nicolae Cristea din activitatea sa. Cel de-al treilea om de incredere al ministrului Vladescu numit chiar de el in CA-ul de la Loterie este chiar sefa sa de cabinet, Cornelia Nagy.

Regman: "Cristea are acum un venit mult mai mic."

Singurul consilier al ministrului Finantelor pe care am putut sa-l contactam ieri a fost Dan Regman. Ceilalti il insotesc pe Vladescu intr-o delegatie la Geneva. Intrebat ce parere are de cuantumul lefii lui Nicolae Cristea, Regman a raspuns in ton cu seful sau, Sebastian Vladescu. "Din cite stiu eu, veniturile domnului Cristea sint mult mai mici acum, de vreun miliard de lei", ne-a declarat Regman. Intrebat de relatia sa cu premierul Tariceanu, Regman a precizat: "Sint intr-adevar membru al Retromobil Club, pentru ca am o masina veche, de prin anii ’70. Stiu ca si domnul Tariceanu este membru al Retro Club, dar n-avem o relatie de prietenie. In plus, eu n-am mai trecut pe la club, pentru ca mi s-a stricat masina".

Chestionat in legatura cu numirea fostului sau asociat intr-un post cheie la Loterie, premierul Tariceanu ne-a raspuns, prin Biroul de Presa, ca firma Leader High-Tech este mentionata in declaratia sa de avere, dar ca aceasta nu mai are activitate din anul 2000 si este in dizolvare.

"Oricare ar fi statutul domnului Rotileanu in cadrul firmei Leader High-Tech, acesta nu are nici o legatura cu numirea lui in CA al Loteriei Romane", zice Tariceanu.

Masina de vot a lui Cristea

Ministrul Finantelor este cel care il numeste direct, prin ordin de ministru, pe directorul general al Loteriei, care mai indeplineste si functia de presedinte al CA. Activitatea CA de la Loterie este supervizata de AGA, alcatuita din trei oameni numiti direct tot de ministrul Finantelor.

Despre activitatea membrilor CA si AGA de la Loterie, inspectorii Directiei de Audit si Control din Ministerul Finantelor sustin, intr-un raport care a ajuns la DNA, ca in procesul de fundamentare a deciziilor care se iau la Loterie consultarea membrilor AGA este "formala". Inspectorii au recomandat fostului ministru al Finantelor Ionut Popescu sa ceara membrilor AGA sa se implice mai mult in luarea deciziilor importante de la Loterie, deoarece "astfel vor fi evitate situatiile in care investitiile realizate sa nu fie oportune", asa cum a fost cazul achizitiei pachetului de 38 de sedii de la George Copos.

Chefuri private pe banii Loteriei

In emisiunea Nasul, de pe B1 TV, de luni seara, fata unei foste angajate a Loteriei Deva a declarat ca Romeo Cristea (marcat pe foto), fratele directorului general al Loteriei Romane, isi petrecea vacantele impreuna cu familia pe banii Loteriei. "Romeo Cristea venea impreuna cu sotia, Geta, si cu cele doua fete si isi petreceau vacantele in Valea Jiului, in zona Retezatului Mic. Cazarea si masa de la pensiuni erau platite cu bani de la Loterie. Parintii mei erau obligati sa ia bani din gestiune si sa plateasca costurile vacantelor", ne-a declarat Cristina Ciucu. Cind venea in Valea Jiului, familia Cristea petrecea impreuna cu familia Marianei Pancotan, contabilul-sef al Sucursalei Deva a Loteriei, fosta colega de facultate cu Geta Cristea, cumnata directorului general al Loteriei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.