"Procuror roman eliberat din lesa politica", a titrat joi Financial Times. "Daniel Morar, tanarul procuror anticoruptie al Romaniei, i-a surprins pana si pe cei ce sustin reformele din aceasta tara balcanica. Numit anul trecut, el a lansat un val de investigatii penale care a deprimat scena politica", noteaza sursa citata.
Unii observatori chiar considera ca eforturile sale sunt prima incercare sincera de a opri raspanditul obicei al politicienilor romani de a abuza de putere, afirma cunoscutul cotidian britanic.

"Cazul sau impotriva fostului premier Adrian Nastase, acuzat de luare de mita, s-a transformat intr-o telenovela care a captat atentia opiniei publice, dar s-a transformat si intr-un test pentru un sistem judiciar vazut, in general, ca fiind corupt si ineficace", afirma jurnalistul britanic. FT aminteste ca Nastase este cercetat pentru o afacere imobiliara in care el ar fi cumparat cu zece mii de dolari un teren ce ar fi valorat, de fapt, de douazeci de ori mai mult si sustine ca averea fostului premier este estimata la peste zece milioane de dolari. "Daca Nastase merge la inchisoare, va fi cel mai important eveniment din Romania ultimilor 16 ani", a declarat pentru FT Paul Baran, din cadrul organizatiei non-guvernamentale Romania Think Tank.

Cat va tine lupta anticoruptie?

"Morar, in varsta de 39 de ani, este un personaj inscrutabil si de otel, provenit din transilvaneanul oras Cluj, si pe care Bucurestiul inca mai incearca sa-l descifreze. El a tratat cu calm un val de acuzatii potrivit carora investigatiile sale ar fi vendete politice orchestrate de coalitia de la putere", noteaza Financial Times. El spune ca nu ii pasa de impactul politic al investigatiilor sale si se multumeste doar sa fie procuror. "Aceste cazuri sunt bazate pe fapte. Si acum am posibilitatea sa demonstrez ca Romania are un sistem judiciar puternic, ce nu este la dispozitia politicienilor", il citeaza FT pe Morar.

Actiunile lui Morar nu ar fi putut veni mai bine pentru aspiratiile europene ale tarii, continua cotidianul britanic. Aceasta pentru ca UE va decide anul acesta daca va permite Romaniei sa adere pe 1 ianuarie 2007, iar aceasta decizie depinde, in principal, de succesul luptei impotriva coruptiei. "Dar momentul declansarii campaniei anticoruptie i-a facut pe cativa oficiali europeni sa ridice din spranceana pentru ca se tem ca, o data ce Romania va adera la Uniune, investigatiile ar putea sa se evapore", scrie FT.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.