Despre evolutia situatiei privind raspandirea gripei aviare in Romania si eventualele pericole pentru om vorbeste prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”, intr-un interviu acordat Agentiei Rompres.

R: Putem vorbi de o extindere a gripei aviare in perioada urmatoare?

Este normal sa se extinda. Ne asteptam la o raspandire in zonele de coridor care se afla pe traseele de pe Dunare, zona de sud a tarii, Delta, Valea Prahovei, Valea Oltului, Siret, Prut. Pe tot acest areal, am identificat care sunt localitatile aflate langa luciul de apa, am identificat sursele de aprovizionare cu apa, accesul la canalizare, si am stabilit acoperirea cu medici si asistenti medicali, precum si cu ce forte putem interveni in focare.

R: Dar pentru orase?

Nu orasele sunt problema in Romania, ci localitatile rurale. In cazul oraselor se supravegheaza populatia de la periferie si din zonele limitrofe cu gospodarii cu pasari. Acesti oameni trebuie sa anunte autoritatile sanitar-veterinare in cazul in care apar cazuri de pasari moarte pentru a stabili cauza.

R: Cat de agresiv este virusul raspunzator de gripa aviara?

Virusul este extrem de agresiv. Cu toate acestea, exista si o parte buna: faptul ca nu se transmite interuman. Pentru ca acest lucru sa se produca, virusul ar trebui sa sufere o mutatie.

R: Dar cazurile aparute pana acum la om?

Cazurile aparute in lume la om sunt acolo unde a existat un contact strans om-pasare. Probabilitatea cea mai frecventa de contaminare este ca diferitele persoane, dupa ce au pus mana pe ciocul unei pasari bolnave, sa-si bage mana in nas. De aceea se pune un accent foarte mare pe igiena.

R: Ce modalitati de aparare au oamenii?

Acest lucru nu se poate face decat prin limitarea circulatiei virusului gripal aviar, prin distrugerea masei receptive sau prin vaccinarea pasarilor. Vaccinarea lor are un dezavantaj: testele de screening nu ar mai avea nici o utilitate, iar in cazul in care pasarile ar muri nu s-ar mai sti cauza. O alta posibilitate de limitare a circulatiei si de aparare este vaccinarea oamenilor impotriva gripei umane.

R: Organizatia Mondiala a Sanatatii are in vedere dezvoltarea unor proiecte de cercetare in zona Deltei Dunarii. Despre ce proiecte este vorba?

Se are in vedere dezvoltarea unor proiecte de cercetare necesare cunoasterii circuitului virusului in natura, a pasarilor care sunt purtatoare de virus.

R: Care sunt perspectivele in ceea ce priveste prevenirea?

Pana in prezent au fost dezvoltate doua tipuri de vaccin cu tulpina de la virusul gripal aviar si, in acelasi timp, se studiaza cu foarte mare atentie dezvoltarea vaccinului pandemic, care sa fie eficace impotriva unui virus gripal aviar modificat. In viitor, este posibila aparitia de noi focare, iar in situatia unor conditii de igiena proaste si a nerespectarii masurilor recomandate de Ministerul Sanatatii exista toate sansele aparitiei de cazuri la om.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.