Financial Times: UE cere accelerarea reformelor, insa sursele diplomatice spun ca cele doua tari vor adera la termen

Decizia finala asupra datei aderarii Romaniei si Bulgariei va fi luata in urma reuniunilor din iunie ale ministrilor de Externe si liderilor statelor membre ale Uniunii, afirma Financial Times. Bulgaria si Romania au fost avertizate ca trebuie sa accelereze reformele, pentru ca, in caz contrar, aderarea celor doua state la Uniunea Europeana ar putea fi amanata cu un an, noteaza sursa citata.

Dar aceste semnale trimise Bucurestiului si Sofiei sunt practic doar indemnuri, pentru ca surse europene avizate au spus ca nu vor fi probleme cu aderarea la termen a tandemului. Astfel, mai multi diplomati europeni au declarat Financial Times, in particular, ca se asteapta ca cele 25 de guverne sa fie de acord cu aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007, asa cum este programat, in pofida problemelor inregistrate de cele doua state in ceea ce priveste sistemele judiciare, securitatea la frontiere si siguranta alimentara.

Urmatorul prag, raportul din mai

Urmatorul test important va avea loc la 16 mai, cand comisarul pentru Extindere al Uniunii, Olli Rehn, va da publicitatii verdictul Comisiei Europene in privinta datei aderarii celor doua state. Inainte de acest moment, oficialul comunitar va vizita ambele state pentru a transmite avertismentele finale, scrie Financial Times.

In luna octombrie a anului trecut, Olli Rehn declara ca lupta impotriva coruptiei si siguranta alimentara reprezinta "punctele critice" in care ambele state trebuie sa actioneze decisiv, in caz contrar riscand amanarea integrarii. Dupa ce multa vreme Romania a fost perceputa ca ramanand in urma in cursa pentru aderare, acum oficialii europeni considera ca reformele din Bulgaria si-au pierdut din forta.
Criteriile pentru amanarea aderarii celor doua tari sunt in continuare foarte aspre. Conform conditiilor impuse de tratatele de aderare, pentru amanarea aderarii Romaniei ar fi nevoie de un vot cu majoritate calificata din partea statelor membre, in timp ce pentru amanarea Bulgariei este nevoie de unanimitate.

Diplomatii europeni au afirmat ca atmosfera s-a schimbat in prezent fata de anul trecut, cand voturile negative inregistrate la referendumurile din Franta si Olanda asupra Constitutiei Europene pareau sa puna in pericol aderarea Bulgariei si Romaniei.
Un numar de 11 state membre au ratificat deja tratatele de aderare si, implicit, au admis candidaturile celor doua state. Toate statele membre ale Uniunii trebuie sa incheie procesul de ratificare pana la 31 decembrie pentru ca tratatul sa poata intra in vigoare. Diplomatii europeni se indoiesc ca guvernele nationale nu vor reusi sa implementeze politica asupra careia au cazut de acord.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.