Ministrul de externe al Marii Britanii, Jack Straw, a declarat joi ca regimul vizelor pentru cetatenii romani ramane in continuare valabil.

Dupa intalnirea avuta la Londra cu omologul sau roman, Mihai Razvan Ungureanu, Jack Straw a explicat ca - desi Romania a facut progrese in privinta reducerii numarului de imigranti ilegali - acestia continua sa soseasca in Marea Britanie cu sutele.

"Nu pot face promisiuni cu privire la ridicarea regimului de vize de calatorie inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", a declarat Jack Straw, raspunzand unei intrebari adresate de BBC.

Intre timp insa datorita persistentei problemei imigratiei ilegale cetatenii romani vor continua sa aibe nevoie de viza pentru a calatori in Marea Britanie.

"Cu toate ca numarul imigrantilor ilegali din Romania s-a redus, el a ramas totusi in 2005 de ordinul sutelor, pe cand cel din Bulgaria a fost de numai 10, anul trecut", a spus Jack Straw.

Aderarea la 1 ianuarie 2007 depinde de Romania

Intrebat de BBC daca Marea Britanie si-a conturat pozitia cu privire la data aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Jack Straw a spus: "speram sa fie 1 ianuarie 2007", dar a adaugat: "totul depinde acum de Romania."

"Daca pe 17 mai Comisia Europeana va considera ca Romania si-a indeplinit obligatiile asumate si nu mai sunt alte impedimente, nu exista nici un fel de apetit in interiorul Uniunii Europene de a bloca in mod gratuit aderarea Romaniei", a mai spus Jack Straw.

Asadar un sprijin ferm, dar prudent, o pozitie adoptata in mod consecvent de Marea Britanie inca din 1999, cand premierul Tony Blair a convins Uniunea Europeana sa inceapa negocieri de aderare si cu Romania.

Este de presupus ca daca va exista opozitie, ea nu va veni din partea Marii Britanii, prima tara dintre cele trei mari "puteri europene", alaturi de Franta si Germania, care ratifica Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.