Cererea de perchezitie a caselor lui Adrian Nastase a primit aviz negativ de la Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Decizia finala va apartine insa plenului Camerei.

Pe langa membrii comisiei, la discutii au participat si ministrul Justitiei, dar si cel vizat de cererea DNA, Adrian Nastase. Reprezentantii opozitiei au invocat de la inceput vicii de procedura ale cererii inaintate de Monica Macovei. Astfel, Valer Dorneanu (PSD) a cerut amanarea dezbaterilor pana cand cererea va fi contrasemnata de procurorul general Ilie Botos, iar procurorul de caz va inainta catre Comisie o motivatie a perchezitiilor. In absenta acestor documente, este vorba doar de un procedeu de intimidare politica a unui deputat si un precedent periculos, a adaugat Dorneanu. Peremistul Lucian Bolcas a sustinut ca, inainte de a trece la perchezitii, procurorul ar fi trebuit sa ceara mai intai o expertiza a bunurilor familiei Nastase a caror provenienta este incerta: termopanele si obiectele de arta chinezesti.

In replica, ministrul Macovei a sustinut ca solicitarea este perfect regulamentara deoarece in Regulamentul Camerei Deputatilor nu este prevazuta obligativitatea prezentarii unor documente justificative: "Sesizarea a venit de la procurorul de caz si nici nu trebuie sa stiti mai multe. E suficient sa stiti ca a inceput urmarirea penala". Mai mult, nici chiar ministrul Justitiei nu ar avea dreptul sa ceara procurorului documente legate de ancheta datorita unui "anumit grad de confidentialitate al unei anchete penale in curs". Monica Macovei chiar a reusit sa irite mai multi membri ai comisiei cand a declarat ca "trebuie sa fiti egali cu cetatenii din Romania care, intr-un moment al vietii lor au fost perchezitionati". In discursul sau, Adrian Nastase a vorbit succesiv de ilegalitatea ordonantei DNA, de modul in care a fost perchezitionata locuinta fiului sau si de termopanele de la sediul DNA: "Ani de zile m-am ocupat de termopanele DNA. Sediul sau s-a facut cu banii dati de Guvernul pe care l-am condus". Acuzand inca o data DNA ca este un "comando politic", Nastase a incheiat: "E o vanatoare de vrajitoare si va rog sa va ganditi daca prin votul dumneavoastra vreti sa creati un precedent".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.