Ministrul Administratiei si Internelor (MAI) critica, intr-un interviu acordat Mediafax, faptul ca fosti sefi eliminati din Politie ocupa acum functii similare in Politia Comunitara si afirma ca a cerut intocmirea unei evidente limpezi, pentru clarificarea acestei situatii.

In acelasi interviu, Blaga arata ce fac Internele pentru indeplinirea angajamentelor presupuse de aderarea la UE, dar lanseaza si un avertisment politistilor cu functii de conducere a caror activitate este evaluata in prezent.

Pana in acest moment, cele 4 rapoarte care au fost facute deja publice in 3 ianuarie a.c. sunt pozitive, a declarat Blaga, adaugand ca si raportul preliminar prezentat la sediul Delegatiei Europene este intocmit in aceeasi nota optimista. Si in ceea ce priveste politica vizelor, expertii europeni au apreciat activitatea Autoritatii pentru Straini si introducerea sistemului vita online. Saptamana trecuta, a reamintit Blaga, au fost eliminate vizele pentru cetatenii aflati pe lista pozitiva a Uniunii Europene. Este vorba de cetatenii a 12 state, printre care Australia, Argentina, Mexic, Brazilia, Noua Zeelanda. Asadar, acestia vor putea sta in Romania fara viza 90 de zile. De la 1 ianuarie 2007, se mentioneaza in acelasi interviu, se vor introduce intr-adevar vize pentru cetatenii Republicii Moldova.

"Aici as vrea sa fac o precizare: nu este in primul rand atributia noastra, ci a Ministerului Afacerilor Externe, dar si noi va trebui sa procedam extrem de atent cu cetatenii Republicii Moldova. Si dincolo de Prut locuiesc tot romani in mare parte si, de asemenea, va trebui sa gasim un sistem fara a deranja statele membre (...), sa gasim formule pentru a acorda, in termen foarte scurt si cu cat mai putine eforturi pentru cetatenii Republicii Moldova si pe o perioada cat mai lunga de timp, vize pentru ei", a declarat ministrul.

Politia Capitalei si DGIPI, evaluate

In acelasi interviu, a fost discutata si problema masivelor pensionari din cadrul MAI. Inca nu se stie cu certitudine cine urmeaza pe lista schimbarilor, insa un lucru este cert: cei care nu si-au facut datoria in aceasta perioada, chiar numiti de mine, vor trebui sa lase loc altora, a spus Blaga. "S-au schimbat 38 din 41 si se vor schimba in continuare. Noi nu am avut un plan de schimbat inspectori-sefi, sefi de politii municipale, inspectori-sefi adjuncti, am reorganizat politia desfiintand functii de prim-adjuncti si alte functii (...). Mai sunt multe de facut, o a doua cercetare sociologica este pe finalizare", a declarat seful Internelor, nedorind insa sa faca nici o nominalizare.

Mentinerea chestorului Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, spune reporterul Mediafax, nu ar mai avea justificare, atata vreme cat la capitolul eficienta lucrurile nu prea se misca. "Nu am foarte multe lucruri sa-i reprosez domnului Tutilescu in aceasta etapa, dar n-as vrea sa ma pronunt eu acum, ci dimpotriva. Mai mult, as vrea sa va spun ca, de fiecare data cand a venit la mine, cred ca a gasit intelegere atat pentru a-si completa structurile (este cazul celor 500 de agenti pe care i-a primit la inceputul anului) si nu numai. Totusi, in Capitala se cantoneaza cea mai mare parte a infractionalitatii din tara si trebuie sa-i ajutam. Dar eu nu ma pronunt in favoarea sau in defavoarea cuiva. Asteptam aceasta analiza, care este gata, urmeaza doar a fi finalizat raportul si vom lua masurile care se impun", a spus Blaga. Si chestorul Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI, ar putea sa aiba ceva probleme, daca bilantul institutiei pe care o conduce nu va fi pe placul sefilor.

Pensionari si compensatii masive

Un alt subiect al discutiei se refera la pensionarile si compensatiile incasate de politistii care au ales sa ramana la "vatra", dar, dupa o vreme, s-au reactivat intr-un alt serviciu. "In toate statele membre ale UE exista facilitati la pensionarea politistilor sau a structurilor care tin de securitatea statelor respective, absolut in toate. Ceea ce nu mi-a placut este ca, beneficiind de anumite prevederi legale, la un moment dat, unii dintre fostii nostri colegi care se puteau pensiona la 45 de ani, cand au fost rugati ori cand li s-a ordonat sa-si desfasoare activitatea in alte zone, au preferat sa se pensioneze si atunci am ridicat varsta de pensionare, stiti foarte bine. Este in special cazul celor care lucreaza in zona de ordine publica si care au fost transferati in activitati de paza la instante. Desigur, activitate calduta, nu te ploua, nu te ninge si in momentul in care le-am ordonat sa mearga din nou in strada deja se imbolnavisera subit cu totii. Am luat masurile care s-au impus", a declarat Blaga.

De asemenea, ministrul nu este de acord cu faptul ca multi politisti eliminati din sistem, din cauza modului in care s-au comportat sau chiar a unor infractiuni pe care le-au comis, sunt, azi, sefi de politii comunitare.
"Am ordonat inspectorului general al Politiei Romane sa faca o astfel de evidenta si o s-o fac publica", a precizat ministrul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.