Manipulatorul neprins, jucator cinstit. Cam asa suna teoria expusa de CNVM in urechile Comisiei senatoriale de buget-finante.

In ultimele zile, investitorii straini sunt reticenti fata de bursa romaneasca. Comisia a vrut sa afle daca situatia Rompetrol de acum un an se poate repeta, explica presedintele Comisiei, Varujan Vosganian. El acuza lipsa de discretie a anchetei oficiale asupra conducerii Rompetrol, ancheta
care influenteaza emotional mersul pietei de capital.

Interviu de Cristian Niculescu

B.N.: De ce i-ati chemat la raport pe membrii CNVM?

V.V. : Am intrebat daca a fost posibil si s-a tolerat ca piata de capital sa fie manipulata in aprilie 2005. Nu ar fi fost bine sa se stie ca bursa poate fi expusa la acest gen de situatii. Se observa in ultimele zile reticenta investitorilor straini de a veni pe bursa. In legatura cu vanzarile de actiuni ale Rompetrol (indicativ bursier RRC, n.r.) la jumatatea lui aprilie 2004 a existat o sesizare din partea inspectorului general al bursei legata de o posibila manipulare a pietei prin tranzactionarea unui volum mare de actiuni. In legatura cu aceasta situatie s-au pronuntat executivul si comitetul bursei, apoi CNVM, care a dat, in unaninimitate, verdictul ca o astfel de manipulare nu poate fi dovedita. Decizia putea fi atacata in contencios iar actionarii RRC care se simteau lezati puteau ridica problema in AGA. Neexistand astfel de proceduri Comisia de Buget Finante respecta decizia CNVM. Nu vrem sa ne amestecam in activitatea Parchetului. Ca parlamentari trebuie sa dam un semnal politic in legatura cu ceea ce se petrece pe bursa. Investitorii sa stea linistiti, nu exista argumente care sa dovedeasca manipularea pietei. Sper ca modul in care decurge ancheta actuala (asupra conducerii Rompetrol, n.r.) sa respecte autonomia organelor care analizeaza acest caz. Bursa de valori este sensibila. Numarul investitorilor n-a crescut, n-avem o diversificare a instrumentelor financiare. Faptul ca actiunile cresc arata ca bursa este expusa influentelor emotionale. Trebuie sa fim atenti ce facem cu CNVM si cu bursa. Asemenea investigatii se fac cu discretie.

Cine sau ce l-a facut pe inspectorul general al bursei sa se sesizeze?

Inspectorul general este un om competent, nu cred ca trebuie sa-i spuna cineva ce trebuie sa faca. Este paznicul pietei de capital. Daca el nu era de acord cu decizia CNVM, avea instrumente sa reactioneze, dar n-a facut-o.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.