Motiunea de cenzura, depusa de PSD si PRM, pe tema reformei sistemului sanitar, a fost respinsa de Parlament; 246 de parlamentari au votat impotriva iar 214 - pentru.

Motiunea, intitulata "Anti-reforma sanatatii", reprezenta reactia partidelor de opozitie fata reforma lansata de ministrul Eugen Nicolaescu.

In cadrul dezbaterii, din partea PSD, parlamentarul Titus Corlatean a afirmat ca votarea motiunii ar da sansa formarii unui guvern echitabil si stabil, apt de o reala reforma in domeniul sanatatii.

In replica, premierul Tariceanu a declarat ca motiunea PSD nu arata decat dorinta opozitiei de a mentine blocajul din sistemul sanitar, blocaj mostenit de la guvernarile trecute.

Reforma dureroasa

Guvernul si-a asumat raspunderea pentru pachetul de legi privind reforma in sanatate pe 13 februarie.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a comparat cele 17 capitole ale reformei din domeniul sanitar cu o serie de "interventii chirurgicale" pe care guvernul le va intreprinde pentru a ameliora serviciile medicale publice.

Punctele centrale reformei sunt, asa cum a explicat premierul Tariceanu, sporirea calitatii serviciilor medicale, eliminarea conflictului de interese, stimularea calitatii personalului angajat in sistemul sanitar, eliminarea discriminarii in sistemul public de sanatate.

Cu toate ca fondurile alocate sistemului sanitar au crescut de la an la an, starea de sanatate a romanilor a involuat anul acesta, a aratat premierul.
Cele 17 texte de lege au suferit mai multe modificari si au provocat controverse chiar in coalitia de la guvernare.

'Reducerea risipei'

Intr-un interviu la BBC, in ajunul dezbaterii motiunii de cenzura inaintate de opozitie, Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca pachetul de legi "incearca sa reduca risipa din sistemul sanitar".

"Daca o vom reduce, vom avea resurse suplimentare", a mai spus dl Paunescu, care a indicat ca destinatii ale fondurilor astfel obtinute ameliorarea starii in care se afla spitalele si rezolvarea deficitelor de materiale sanitare si medicamente.

Secretarul de stat a mentionat si faptul ca personalul sanitar are salarii foarte mici.

Reforma preconizata de guvern mai deschide calea, spune secretarul de stat Virgil Paunescu, si spre asa-numitul pachet de servicii.

"Adica fiecare asigurat din Romania va sti, pentru banii pe care ii plateste, multi sau putini - in medie sunt 150 de euro pe an pe cap de locuitor - ce anume poate sa primeasca, iar peste ceea ce statul poate sa ii ofere se deschide posibilitatea asigurarii private sau a unei co-plati", a mai declarat la BBC Virgil Paunescu.

Argumentele opozitiei

Senatorul Sorin Oprescu, care a prezentat motiunea saptamana trecuta, a spus ca proiectul reformei, asa cum este conceput de guvern, ar fi impotriva pacientilor si a oamenilor obisnuiti si i-ar favoriza pe cei care au posibilitatea sa-si plateasca asigurari de sanatate private.

De asemenea, in opinia initiatorilor motiunii, legile ar favoriza societatile de asigurare si "grupuri de interese nelegitime" apropiate guvernului.

Sorin Oprescu e de parere ca aplicarea unei asemenea reforme ar duce la instaurarea haosului in sistemul sanitar.

Opozitia a criticat prin aceasta motiune si proiectul legii spitalelor din pachetul guvernamental, spunand ca da puteri ministrului sa-i demita si sa-i numeasca pe directori, pe criterii politice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.