Procurorii DNA au descins ieri la blocul din strada Zambaccian 16, cu scopul de a perchezitiona o parte din imobilul in care locuiesc, printre altii, Dana si Adrian Nastase. In lipsa proprietarilor, ei n-au putut patrunde in toate camerele si le-au sigilat pe cele nevazute.

Prima descindere la casa din strada Zambaccian, cea care face obiectul unui dosar de coruptie in care Adrian Nastase este acuzat de mita si de primire de foloase necuvenite, a avut loc ieri, chiar in ziua in care in Camera Deputatilor se vota din nou cererea de perchezitie. Pina la votul parlamentarilor, procurorii aveau dreptul sa perchezitioneze apartamentele care nu erau ale sotilor Nastase si sa cerceteze daca in cladire se regasesc o parte din termopanele si din chinezariile in valoare totala de 400.000 de euro care fac obiectul denuntului de mita.

Potrivit dosarului intocmit de DNA, Adrian Nastase este acuzat ca ar fi primit de la Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii si sefa de santier la casa Zambaccian pe perioada constructiei acesteia, termopane si alte obiecte, cu scopul de a fi mentinuta in functie. Asadar, procurorii au incercat ieri sa vada daca obiectele incriminate se regasesc in locuintele celorlalti proprietari, adica in cea a lui Xenophon Xenakis (locatarul de la parter), a lui Andrei Nastase (etajul 1) si a Marietei Anastasescu, (etajul 2), avocat care a intermediat privatizari pe vremea guvernarii Nastase.

SPP-ist pe post de cerber

DNA nu a confirmat ieri insa daca actiunea din Zambaccian a si reusit. Procurorii au sosit in jurul orei 11.00, au coborit din masina cu o imprimanta in brate si s-au lovit de un prim hop. Un ofiter SPP care se afla in casa le-a permis accesul abia dupa ce anchetatorii i-au prezentat un mandat de perchezitie. Prezenta ofiterului SPP la casa din Zambaccian este cel putin ciudata, avind in vedere ca Nastase locuieste la vila din strada Maresal Prezan, cea oferita din protocolul de stat, si nu la cea din Zambaccian. Insa Bogdan Onea, purtatorul de cuvint al SPP-ului, ne-a declarat ca locuinta din Zambaccian "este precizata de domnul Adrian Nastase ca fiind singura resedinta", ceea ce inseamna ca Adrian Nastase beneficiaza de paza de stat pentru ambele locuinte.

Sigilii pe camerele nevazute

Daca procurorilor le-a reusit sau nu actiunea de ieri ramine inca un mister. Pe deasupra portilor mari se zarea doar cum anchetatorii urcau pe o scara interioara, vorbeau cu persoanele care se aflau in cladire ori purtau discutii la telefon. Dupa doua ore, procurorii si asistentii lor au iesit. Aveau aceeasi imprimanta cu ei. Nici unul dintre ei n-a raspuns la vreuna dintre intrebarile ziaristilor, nici macar daca au perchezitionat vreun apartament. Intr-o mutenie desavirsita s-au urcat in Nissan-ul DNA-ului si au plecat. O data cu ei, din blocul Zambaccian a iesit si o doamna bruneta, intr-un taior mov, care s-a urcat si ea in masina politiei care i-a insotit pe procurori.

Surse din DNA sustin insa ca, in lipsa proprietarilor carora le era destinata perchezitia de ieri, procurorii n-au avut mare succes in investigatia de ieri. Aceleasi surse spun ca anchetatorii n-au patruns in mare parte din camere si ca s-au vazut nevoiti doar sa le sigileze in prezenta avocatilor.

Hop si surioara Dana Barb

Dupa plecarea procurorilor, la casa din Zambaccian s-au perindat mai multe persoane. Toate necunoscute, cu o exceptie: Dana Barb (foto), sora fostului premier al Romaniei, care, pe la ora 14.30, a venit agale pe trotuar, s-a oprit in fata portilor mari si a sunat la interfon. Ziaristii au recunoscut-o dupa asemanarea izbitoare cu fratele Adrian. Dana Barb ne-a spus ca "a venit in vizita" si ca, daca vrem sa aflam ce s-a intimplat in casa, sa ii intrebam pe presedintele Basescu si pe seful DNA, Daniel Morar, "care stiu mai bine". Citeva minute mai tirziu, din casa a iesit un barbat imbracat in negru, cu o basca pe cap de aceeasi culoare, care si-a ridicat gulerul de la haina ca sa se fereasca de fotoreporterii si de cameramanii care l-au inconjurat pe trotuar. Dupa inca o ora, la poarta blocului a aparut un individ mai in virsta, care s-a dovedit a fi, citeva minute mai tirziu, un sofer.

El a iesit din resedinta pe alta poarta, la volanul unui Mitsubishi Pajero, cu numarul B 48160. In masina se mai afla un barbat solid, la vreo 40 de ani, care-si acoperea fata cu o sapca. In intervalul urmator, in cladire a mai intrat un alt ins, imbracat sport, care vintura niste chei de masina in mina. Putin mai tirziu, Mitsubishi s-a intors si a luat-o pe sora lui Adrian Nastase, care a raspuns ziaristilor in acelasi ton: "Stiti voi mai bine ce s-a intimplat azi aici".

Dana la DNA

Dana Nastase, sotia presedintelui Camerei Deputatilor, s-a prezentat luni dimineata la sediul Departamentului National Anticoruptie (DNA), institutie care o cerceteaza in acelasi dosar in care si sotul sau - Adrian Nastase - este acuzat de fapte de coruptie in legatura cu construirea blocului din Zambaccian 16 si a fermei de la Cornu. In ceea ce o priveste, Dana Nastase are de facut fata unor acuzatii de complicitate la luare de mita si primire de foloase necuvenite. Sotia lui Adrian Nastase s-a aflat pentru scurt timp la sediul DNA, parasind institutia fara sa faca declaratii presei. Desi procurorii i-au prezentat oficial acuzatiile Danei Nastase, de data aceasta DNA nu a mai remis un comunicat de presa oficial pe seama acestui fapt, asa cum a facut pina acum fata de toti ceilalti invinuiti.

20 de zile pina la perchezitia lui Nastase
Cererea ministrului Justitiei de aprobare a perchezitiei la doua dintre imobilele lui Adrian Nastase a fost prezentata ieri plenului Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie analizata de Comisia juridica.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis cu majoritate de 8 voturi din 12 sa fie prezentata plenului cererea ministrului Monica Macovei de perchezitionare a doua dintre imobilele lui Adrian Nastase. Anterior sedintei, Adrian Nastase a adus din nou acuzatii la adresa ministrului Justitiei. "Am impresia ca acum nu mai discutam despre regulamente, despre Constitutie, ci despre ce vrea Monica Macovei sa faca, adica Marea Adunare Nationala", a declarat Nastase, care a sugerat ca fiind vorba de un document identic cu cel de acum o saptamina, nu ar trebui sa se mai voteze, ci sa se aplice "principiul lucrului judecat". Dupa sedinta, Nastase a spus altceva: "Eu am cerut sa se voteze acest punct pe ordinea de zi a plenului si chiar si eu am votat pentru".

Comisia juridica isi intra in piine

Cererea de perchezitie a ajuns ieri la Comisia juridica. In maximum cinci zile, comisia trebuie sa analizeze pe fond documentul si sa elaboreze un raport care trebuie sa constate daca exista sau nu exista motive temeinice pentru aprobarea perchezitiei. In paralel si tot in cinci zile, grupul parlamentar al PSD trebuie sa intocmeasca propriul raport. Cele doua rapoarte se trimit plenului Camerei Deputatilor si in maximum 15 zile se trec pe ordinea de zi. Plenul Camerei are ultimul cuvint, cu votul majoritatii deputatilor prezenti la sedinta.

Orice scor este posibil la "juridica"

In Comisia juridica, raportul majoritate - opozitie este de 15 la 10. Nastase ar avea 10 voturi sigure, 8 de la PSD si doua de la PRM. Tot 10 voturi - 6 PNL, 3 PD si 1 UDMR - ar putea fi pentru demararea perchezitiei. De aici incolo incep incertitudinile. De la minoritatile nationale, Mircea Grosaru voteaza 100% alaturi de Coalitie, in timp ce Liliana Dumitrescu mai "cocheteaza" citeodata cu PSD. Balanta va fi inclinata de conservatori. Sergiu Andon, presedintele comisiei, s-a abtinut la unele proiecte ale Coalitiei, iar Petru Calian, venit foarte recent din PRM, a votat constant alaturi de PSD. Al treilea deputat PC, Bogdan Pascu, voteaza alaturi de Coalitie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.