Duelul verbal dintre Guvern si opozitie pe tema reformarii sistemului sanitar a devenit unul parlamentar.

PSD si PRM au prezentat in joi dimineata in plenul camerelor reunite textul motiunii de cenzura pe care au intitulat-o "Anti-reforma sanatatii".

Daca textul va fi adoptat in sedinta programata pentru saptamana viitoare, ar insemna caderea Guvernului Tariceanu.

Argumentele opozitiei

Senatorul Sorin Oprescu, cel care a prezentat motiunea, a spus ca proiectul reformei asa cum este conceput de guvern ar fi impotriva pacientilor si a oamenilor obisnuiti si i-ar favoriza pe cei care au posibilitatea sa-si plateasca asigurari de sanatate private.

De asemenea, in opinia initiatorilor motiunii, legile ar favoriza societatile de asigurare si "grupuri de interese nelegitime" apropiate guvernului.

Sorin Oprescu e de parere ca aplicarea unei asemenea reforme ar duce la instaurarea haosului in sistemul sanitar.

Opozitia critica prin aceasta motiune si proiectul legii spitalelor din pachetul guvernamental, spunand ca da puteri ministrului sa-i demita si sa-i numeasca pe directori, pe criterii politice.

Cu ce sanse de adoptare?

Dupa sedinta Parlamentului, premierul Tariceanu a declarat presei ca aceasta motiune de cenzura este o dovada de populism si ca opozitia incearca de fapt conservarea unor privilegii pe care le au medicii parlamentari.

Calin Popescu Tariceanu a adaugat ca prin reforma propusa de guvern se urmareste tocmai desfiintarea acestor privilegii si punerea lucrurilor pe un fagas normal.

Motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata in parlament saptamana viitoare.

Pentru ca o motiune de cenzura sa fie adoptata ea trebuie votata activ de 235 din cei 469 de parlamentari.

In total parlamentarii PSD si PRM sunt 204.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura ar fi nevoie de votul a cel putin inca 31 de parlamentari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.