Dupa ce a fost audiat timp aproape sase ore, Dinu Patriciu a aflat, ieri, ca procurorii au propus Tribunalului Bucuresti emiterea unui mandat de arestare, pentru 29 de zile. Instanta a respins cererea procurorilor, pe motiv de lipsa de procedura, si a aminat decizia pentru 3 martie. Patriciu a varsat o lacrima drept multumire fata de magistrati.

Dinu Patriciu a declarat jurnalistilor, la iesirea din sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca i s-au adus la cunostinta "aceleasi fapte, cu alte incadrari juridice". "Motive vechi, pentru care am dat 50 pagini de declaratii", a continuat el. "S-a propus sesizarea instantei pentru masura arestarii pentru 29 de zile, pentru ca retinut de doua ori in acest caz nu mai pot fi. Altfel spus, indiferent ce as fi spus eu, masura era deja luata", a adaugat presedintele Rompetrol.

Citat la foc automat

Reprezentantii Ministerului Public au confirmat in cursul zilei de ieri ca au trimis la instanta propunerea de arestare a lui Patriciu si a asociatilor sai, Stephenson si Hart. Solicitarea procurorilor a ajuns dupa-amiaza la Tribunalul Bucuresti, unde magistratii au fixat ora 20.00 pentru luarea unei decizii privind emiterea mandatului de arestare. La ora stabilita, s-a prezentat la tribunal doar unul dintre avocatii lui Patriciu, Dan Nastrut, instiintat in prealabil telefonic de procurori. Avocatul a motivat absenta lui Patriciu prin faptul ca acesta nu fusese citat sa se prezinte in instanta. Drept urmare, magistratii au emis pe loc o citatie care i-a fost trimisa la ora 20.30, lui Dinu Patriciu, prin agent procedural, la sediul Rompetrol, unde acesta anuntase la televizor ca se afla, iar putin dupa ora 21.00 omul de afaceri s-a prezentat la tribunal. Intre timp, fusesera aduse cele peste 40 de volume ale dosarului Rompetrol.

Basescu, autorul isteriei

La tribunal, inainte de a se prezenta in fata magistratilor, Dinu Patriciu a calificat tot ce s-a intimplat ieri in cazul sau drept o "isterie a luptei anticoruptie". Intrebat daca Traian Basescu este cel care urmareste arestarea sa, Patriciu a spus: "El e autorul isteriei care ne-a cuprins de un an de zile si nu mai face deosebire intre vinovati si nevinovati". "Stiu ca totul e o inscenare, ca nu sint probe", a adaugat omul de afaceri.

Intr-o declaratie data cu citeva ore inainte, pentru Rompres, Dinu Patriciu afirma ca procurorii "au avut dispozitie" sa puna in miscare actiunea penala cu privire la invinuirea de delapidare si inselaciune in dauna statului roman in aceeasi zi in care i s-a adus la cunostinta aceasta acuzatie. Intrucit invinuirea adusa face referire la "fapte si operatiuni petrecute in ultimii 25 de ani", Dinu Patriciu a cerut sa i se acorde un termen pentru a-si pregati apararea. Insa, spune el, procurorii i-au pretins sa faca o solicitare in scris in acest sens si, dupa sase ore de asteptare, i-au comunicat ca cererea a fost respinsa. In schimb, i s-ar cerut sa dea de indata o declaratie cu privire la noua invinuire comunicata. "Este uluitor nu doar faptul ca nu mi-au acordat un termen ce sa imi permita sa rememorez cele intimplate in ultimul sfert de veac, dar au incalcat prevederile exprese ale legii conform carora sint obligati si sa imi acorde un asemenea termen, afirma Dinu Patriciu.

Cu putin inainte de ora 23.00, magistratii au aminat pentru 3 martie luarea unei decizii privind emiterea mandatelor de arestare pentru Patriciu si partenerii sai, pe motiv ca omul de afaceri roman a fost citat cu doar o jumatate de ora inainte de inceperea judecatii, iar Phil Stephenson si Collion Hart nu au fost citati deloc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.