O echipa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Centrului de Control al Bolilor Transmisibile SUA (CDC) se afla in aceasta saptamana la Bucuresti, informeaza RomNET, citand un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Expertii OMS vor avea o serie de discutii cu autoritatile sanitare si cele sanitar -veterinare si vor evalua masurile pe care le-a luat Romania pentru prevenirea aparitiei imbolnavirilor de gripa aviara la om. Acestia se vor intalni cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Institutului National "Cantacuzino" si ai Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". De asemenea, specialistii condusi de catre dr. Guenael Rodier vor avea o serie de intalniri si la Ministerul Agriculturii. Specialistii romani vor informa echipa de experti OMS cu privire la masurile generale luate de catre Ministerul Sanatatii in contextul epidemiologic actual.

Se va discuta despre: - informarea/educarea populatiei privind masurile care trebuie respectate in scopul prevenirii imbolnavirilor - instruirea personelor de decizie si a specialistilor din specialitatile epidemiologice si boli infectioase, - elaborarea si tiparirea Formularelor de declarare a starii de sanatate a persoanelor care tranziteaza punctele de trecere a frontierei. De asemenea, vor fi prezentate date privind evolutia focarelor de gripa aviara la pasari pe teritoriul Romaniei si situatia actuala a focarelor de gripa aviara. Expertii OMS vor verifica si vor evalua si planul organizatoric realizat de catre Ministerul Sanatatii cu privire la gripa aviara, planurile de interventie si sistemul informational existent la nivelul institutiilor sanitare. Pana in prezent, Ministerul Sanatatii a elaborat Planul National de Interventie in Pandemia de Gripa.

Acesta cuprinde o serie de masuri de prevenire a imbolnavirilor de gripa, masuri care sunt puse in aplicare atat la nivel central, cat si la nivel local. De asemenea, avand in vedere contextul epidemiologic actual datorat aparitiei mai multor focare de gripa aviara, specialistii epidemiologi si infectionisti din cadrul Ministerului Sanatatii au considerat necesara instituirea unui sistem special de supraveghere, prevenire si control a aparitiei gripei aviare la om. Masura urmareste prevenirea raspandirii transmiterii acestei infectii virale pe teritoriul Romaniei si constituie o prioritate pentru toate structurile de sanatate publica. Prin Ordinul ministrului Sanatatii se prevede metodologia de supraveghere a cazurilor de gripa aviara: - definitia de caz - definitia de caz clinic - masurile care se impun intr-un caz posibil - masurile care se impun intr-un caz probabil - masurile ce se impun intr-un caz confirmat - modul in care se fac raportarile si regulile dupa care se fac internarile de urgenta in Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" Bucuresti.

Toate acestea se adauga actiunilor de informare a cetatenilor romani cu privire la masurile de preventie care se impun in situatiile in care acestia locuiesc sau se deplaseaza in/din zonele afectate de gripa aviara. In tara noastra nu s-a inregistrat, pana in prezent, nici un caz de gripa aviara la om.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.