Politia a descoperit o puternica filiera de contrabandisti care a importat ilegal 204 tone de flori intr-o luna si jumatate

Reteaua actioneaza de peste un an, iar autoritatile cred ca traficantii au adus ilegal in Bucuresti peste 2.000 de tone de flori anual, jumatate din cantitatea importata legal la nivelul tarii!

Autoritatile sustin ca, in Capitala, profitul "negru" din afaceri cu flori este de milioane de euro anual. Afacerea ar fi fost cunoscuta in detaliu de unul dintre fostii sefi ai politiei

Afaceri infloritoare cu garoafe si gerbera. Aceasta este indeletnicirea a 2 bucuresteni intreprinzatori care, in cardasie cu 3 vamesi, au pus la punct un sistem ingenios prin care au reusit sa nu achite nici macar un leu din taxele pe care le datorau statului. Profitul, estimat la zeci de miliarde de lei vechi, a intrat in conturile celor 5, iar matrapazlacurile au mers struna pana cand ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au intrat pe fir. Afacerea descoperita de autoritati nu este una de duzina. Conform calculelor, contrabandistii au importat ilegal, intr-o luna si jumatate, 204 tone de flori. Deci, anual, reteaua trafica aproximativ 2.000 de tone de flori. Imens, putem spune, daca avem in vedere statisticile Ministerului Agriculturii, care spun clar ca legal se importa anual 4.000 de tone de flori. Un calcul simplu ne arata ca filiera noastra importa ilegal cat jumatate din tranzactiile legale pe toata tara!

Potrivit anchetatorilor, in urma unei ample anchete demarate, s-a stabilit ca si in 2005 au "curs" neregulile. "Daca de la inceputul anului si pana in prezent, cei doi oameni de afaceri au reusit sa realizeze 27 de importuri din Turcia, este lesne de inteles cate astfel de operatiuni s-au desfasurat anul trecut. Daca valoarea medie a unui transport se ridica la 250 milioane lei vechi, de la inceputul anului si pana in prezent, un calcul sumar indica un profit de 6,7 miliarde lei vechi. Anual, castigul ar insuma 81 miliarde lei vechi. Deocamdata, nu putem stabili cu exactitate prejudiciul pentru ca verificarile pe care le-am initiat in colaborare cu ofiterii Serviciului Cercetari Penale, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, vor fi extinse asupra tuturor importurilor realizate de societatea comerciala SC 'Lilium>> SRL, din judetul Mures. Exista date ca in acelasi mod s-a procedat si in cursul anului 2005", ne-au declarat surse judiciare.

Politia Capitalei a anuntat, ieri, ca Vasile Gheorghe, 51 de ani, din sectorul 5, administrator la SC "Romoni 2001" SRL, Gheorghe Pacurar, 34 de ani, administratorul firmei din Mures, dar si vamesii Lucian Horea Rucarean, 35 de ani, Ioan Nemes, 40 de ani, si Daniela Hanc, 36 de ani, toti din judetul Sibiu, au fost pusi sub urmarire penala.
Politistii spun ca acestia sunt acuzati de folosire de acte falsificate la autoritatea vamala, rupere de sigilii, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals si sunt cercetati in stare de libertate.

Sigilii distruse si acte falsificate

Metoda prin care au pacalit statul a fost pe cat de simpla, pe atat de ingenioasa. Ca sa nu plateasca nici un fel de taxe, cei doi afaceristi declarau ca TIR-urile cu marfa adusa din Turcia sunt in tranzit in Romania, de la vama Giurgiu si pana la Medias. In realitate insa, florile erau descarcate in Bucuresti, dupa ce autocamioanelor li se rupeau sigiliile, iar la Medias ajungeau doar actele falsificate. La sfarsitul saptamanii trecute, politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor l-au surprins pe Gheorghe Vasile distrugand sigiliile aplicate pe TIR de vamesii de la Giurgiu. Asupra barbatului a fost gasit sigiliul vamal si, la solicitarea autoritatilor, nu a putut prezenta nici un document justificativ pentru efectuarea formalitatilor vamale. Teoretic, adica asa cum reiesea din documentele insotitoare, soferul autovehiculului, Lucretiu Ionescu, 56 de ani, declara ca se afla in regim de tranzit vamal catre Medias.

Anchetatorii au mai descoperit ca marfa ajungea la depozitul societatii "Romoni" si la SC "Adrian Exp" SRL, cu punct de lucru in piata de flori George Cosbuc. Este vorba despre flori naturale provenite din Turcia: 37.500 bucati gerbera si 64.000 bucati garoafe, in valoare de aproximativ 250 milioane lei vechi. Marfa figura in acte ca fiind proprietatea firmei care le-a importat, adica SC Lilium SRL. "Din cercetari a rezultat faptul ca SC Lilium SRL a efectuat in cursul anului 2006 un numar de 27 operatiuni de import de flori naturale pentru care a solicitat tranzit la Punctul Vamal de Interior Medias. De fiecare data, marfa era descarcata la diversi clienti in Bucuresti, moment in care se rupeau sigiliile vamale, iar ulterior Gheorghe Pacurar prezenta la Vama Medias numai documentele", se precizeaza intr-un comunicat al Politiei Capitalei. Anchetatorii au mai stabilit ca barbatul s-a inteles cu functionarii vamali Rucarean, Nemes si Hanc de a acorda TIR-urilor "liberul de vama".

Chiar daca se cunostea faptul ca mijloacele de transport ale importatorului nu se gasesc la punctul vamal, cei 3 mentionau in fals pe declaratiile vamale de import ca s-a efectuat controlul marfurilor. De asemenea, Pacurar a diminuat in mod ilegal datoriile vamale, prezentand acte falsificate in care nu erau incluse cheltuielile de transport. In urma informatiilor detinute, pentru anihilarea retelei a actionat grupul de lucru "Trident", din care fac parte politisti bucuresteni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, politisti de frontiera si inspectori de la Directia Regional Vamala Bucuresti.

Numai un sfert productie autohtona

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, piata de flori din Romania este alimentata in proportie de 75% din importuri. Anual, in tara noastra sunt importate peste 4.000 de tone de flori, in valoare totala de circa 4,5 milioane de euro. Cele mai multe flori din import vin din tari ca Olanda, Turcia, Italia si Ungaria. Importul de flori se dovedeste a fi cat se poate de profitabil, dat fiind faptul ca, spre exemplu, un fir de trandafir intra in tara cu aproximativ 0,5 RON si pe piata ajunge sa fie vandut cu cel putin 10 RON. Avand in vedere ca pe filiera noastra s-au adus ilegal, numai in acest an, 27 de transporturi de flori a cate aproximativ 6 tone fiecare, rezulta clar ca intr-o luna si jumatate au intrat ilegal 204 tone de flori, adica cel putin 2.000 anual.

Jumatate din exporturile oficiale pe toata tara! Conform unor surse, afacerea cu flori este extrem de banoasa. Anul trecut a consemnat o cifra de afaceri cel putin surprinzatoare pe piata florilor: 2,5 milioane euro. Si nu este vorba de cea declarata fiscului. Aceleasi surse ne-au mai declarat ca cei care s-au ocupat sau se ocupa cu contrabanda de flori ar fi fost deseori protejati de personaje inalte din IGPR. Credem ca nu dezintereresat. La un moment dat se spunea ca ar fi vorba chiar de unul dintre fostii sefi ai institutiei si UM 0962. Oricum, unitatea informativa MAI ar fi avut informatia.

Ce spun statisticile Ministerului Agriculturii

In anul 1999, importurile au inregistrat urmatoarele valori: bulbi - 71.665 dolari SUA, plante vii si radacini - 899.557 dolari, flori taiate - 2.333.903 dolari si foliaj - 364.650 dolari, in anul 2000: bulbi, tuberculi, cepe - 99.631 dolari, plante vii si radacini - 1.803.838 dolari, flori taiate - 2.282.658 dolari, foliaj -124.134 dolari, iar in anul 2001: bulbi, tuberculi, cepe - 141.446 dolari, plante vii si radacini - 1.803.838 dolari, flori taiate - 2.949.841 dolari, foliaj - 62.653 dolari. In anul 2003, valoarea importurilor de flori si plante ornamentale a fost de 8.885 de mii dolari.

Exporturile s-au cifrat in anul 1999 la: bulbi - 72.000 dolari, plante vii si radacini - 21.584 dolari, flori taiate - 46.971 dolari si foliaj - 68.343 dolari, in anul 2000 la: bulbi, tuberculi, cepe - 99.631 dolari, plante vii si radacini - 1.803.838 dolari, flori taiate - 2.282.658 dolari, foliaj -124.134 dolari, iar in anul 2001 la: bulbi, tuberculi, cepe - 121.458 dolari, plante vii si radacini - 337.298 dolari, flori taiate - 75 dolari, foliaj - 319.248 dolari. In anul 2003 s-au exportat flori si plante ornamentale in valoare totala de 340 mii dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.