Euro-deputatul olandez Jan Marinus Wiersma va vizita in curand Romania pentru a discuta ceea ce a numit "problemele din PSD".

Domnul Wiersma, care coordoneaza monitorizarea Romaniei si Bulgariei pentru grupul socialist, a declarat ca recentul vot din Senat privind crearea DNA ar putea afecta atmosfera din Parlamentul European privind momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Cu cat se apropie termenul pentru raportul Comisiei Europene de la jumatatea lunii mai, care va recomanda momentul aderarii Romaniei, cu atat mai atent privesc institutiile europene evolutiile din tara, in primul rand cele privind prioritatea numarul unu - lupta impotriva coruptiei. Recentul vot din senat a ridicat multe semne de intrebare, inclusiv la Parlamentul European.

"Incepem acum procesul de monitorizare in vederea deciziei din mai, vom urmari cu atentie problemele privind legislatia anti-coruptie, precum si problemele din Partidul Social-Democrat roman. Deci voi vizita in curand Romania", a declarat pentru BBC deputatul olandez Jan Marinus Wiersma.

Intrebat cum vede decizia Senatului Romaniei, de respingere a ordonantei de urgenta privind infiintarea Departamentului National Anticoruptie, domnul Wiersma a raspuns:
"Evident, ea ar putea afecta atmosfera din Parlamentul European deoarece una din principalele noastre cereri a fost tocmai adoptarea legislatiei anti-coruptie. Ori daca in cele din urma vom conchide ca legile nu sunt adecvate in Romania, aceasta va influenta dezbaterea privind posibilitatea amanarii aderarii cu un an".

"Este, deci, o situatie complicata si dificila", a continuat dl Wiersma, "si speram ca poate fi reparata in asa fel incat sa ne convingem ca legislatia anti-coruptie e corecta. Dar, in opinia mea, ce s-a intamplat nu e pozitiv", a declarat euro-deputatul olandez.

Anul trecut, grupul socialist din Parlamentul European i-a aparat public pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de incercarile coalitiei de guvernamant de a-i indeparta pentru a permite adoptarea mai rapida a legilor cerute de Uniunea Europeana.

Socialistii europeni par acum destul de stanjeniti de blocajul colegilor lor romani. Care va fi mesajul lor la Bucuresti?

"Situatia e foarte noua, deci voi incepe aceasta discutie cu ei cat mai curand, dar v-am explicat care sunt ingrijorarile noastre, a declarat, in incheierea interviului acordat BBC, europarlamentarul olandez Jan Marinus Wiersma.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.