Miron Mitrea - fost ministru al Transporturilor si lider marcant al PSD - a fost citat de procurorii anticoruptie in calitate de invinuit.

Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a declarat la BBC ca nu cunoaste acuzatiile care i se aduc, dar ca banuieste ca ar putea fi vorba de dosarul "Zambaccian", in care este acuzat si Adrian Nastase. El a precizat ca se va prezenta saptamana viitoare la DNA pentru audieri.
Miron Mitrea este al doilea lider al Partidului Social Democrat pus sub urmarire de procurorii anticoruptie.

Multe nume grele in dosarul "zambaccian"

Scandalul "Zambaccian" este precedat de alte doua dosare penale in care Miron Mitrea este deja cercetat. Primul vizeaza nereguli in contractul semnat pentru contructia autostrazii Bechtel, pe vremea cand era ministru al Transporturilor.

Procurorii DNA mai verifica si daca fostul director al SNCFR, Mihai Necolaiciuc, i-a oferit drept mita lui Miron Mitrea o barca cu motor, pentru a fi mentinut in functie si dupa anul 2000.

In perioada in care a aparut scandalul legat de casa din strada Zambaccian apartinand lui Adrian Nastase, Miron Mitrea era ministru al Transporturilor. Tot in acea perioada, secretar de stat in acelasi minister era Sergiu Sechelariu, a carui firma de constructii Coninpuls a ridicat constructia fostului premier. Sergiu Sechelariu, fratele fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, si Adrian Nastase, au devenit si asociati.

Cladirea din strada Zambaccian a fost construita fara avize de urbanism, iar inspectorii de constructii au constatat mai multe nereguli. Adrian Nastase ar fi avut de platit firmei lui Sergiu Sechelariu o suma care ar fi ajuns ulterior obiect de litigiu intre cei doi.

Mona Musca readuce dosarul pe masa procurorilor

Scandalul in legatura cu acest teren a fost declansat in 2002, de asa-numitul raport "Armaghedon 2", care cuprindea o suma a pretinselor acte de coruptie de care s-ar face vinovat, direct sau prin intermediari, Adrian Nastase.

Scandalul a fost uitat in timp, dar in august 2004, Mona Musca, membru in Comitetul National de Conducere al Aliantei DA, a cerut Parchetului National Anticoruptie sa cerceteze cazul. Dosarul s-a inchis pentru ca PNA nu avea la acea vreme atributii de a cerceta parlamentari. Cazul a fost redeschis anul trecut, de DNA.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.