Se pare ca o parte din gainile rapuse de aceasta boala au reprezentat o "masa copioasa" pentru mai multi rromi. Ieri, 102 persoane au fost izolate, medicii asigurand monitorizarea zilnica a starii lor de sanatate si tratarea preventiva, timp de sapte zile, cu Tamiflu.

Alarma de gradul I in judetul Dolj. In zona focarului Cetate, unde in urma cu cinci zile s-a instituit carantina, a fost organizat un sistem de supraveghere pentru depistarea eventualelor cazuri de gripa aviara la om. Chiar cu o zi inainte de confirmarea virusului H5N1, se pare ca mai multi rromi au luat gaini moarte de la o localnica si le-au mancat.

Ieri s-a anuntat ca au fost identificate 102 persoane care au venit in contact cu pasarile bolnave. Prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al DSP, ne-a declarat ca acestea au fost izolate la domiciliu. De asemenea, s-a instituit tratament preventiv cu medicamente antivirale (Tamiflu) timp de 7 zile, la 108 persoane, atat localnicii care au venit in contact direct cu pasarile bolnave, cat si personalul de interventie in focar (6 jandarmi) si continua vaccinarea antigripala.

Citeste si:

Locuitorii din Cetate sunt extrem de suparati pe medicul veterinar al comunei, pe care-l considera responsabil de aparitia focarului de gripa aviara. "Oamenii sunt indignati pentru ca focarul a fost descoperit chiar in gospodaria acestuia", ne-a declarat primarul Marin Duta. Eforturile autoritatilor de a incheia in 3 zile actiunea de eutanasiere si ardere a pasarilor din Cetate continua.