Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Fiscului stoparea unui control la Scoala Americana, institutie scutita complet de taxe si impozite, pina se va stabili daca scoala are sau nu statut diplomatic. Sebastian Bodu, seful ANAF, declara ca Scoala Americana trebuie sa se supuna controlului financiar.

La sfirsitul anului trecut, mai multi parinti care au copiii la Scoala Americana au facut o serie de plingeri la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in care au sesizat organele de control ca la aceasta unitate de invatamint se intimpla nereguli financiare. Conducerea ANAF a cerut filialei Ilfov, in jurisdictia careia se afla Scoala Americana, sa efectueze un control la aceasta institutie, pentru a vedea veridicitatea acuzatiilor. La inceputul lui februarie 2006, inspectorii ilfoveni au fost la Scoala Americana, dar, potrivit unor surse din interiorul ANAF, "conducerea scolii nici macar nu i-a lasat pe inspectori sa intre".

Saptamina trecuta, seful ANAF, Sebastian Bodu, a suspendat controlul de la Scoala Americana. "Controlul a fost suspendat la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, care, la rindul lui, a fost sesizat de catre Ambasada SUA, pentru a se clarifica daca scoala are sau nu statut diplomatic", ne-a declarat ieri Sebastian Bodu.

"Daca scoala e persoana juridica, atunci va fi controlata"

Seful ANAF afirma ca misiunile diplomatice din Romania nu se supun controalelor fiscale, potrivit legii. Insa hotarirea Tribunalului Bucuresti din 2 noiembrie 1999, prin care Scoala Americana a fost recunoscuta ca persoana juridica, nu spune ca ar avea si statut diplomatic. "Daca e persoana juridica recunoscuta de o instanta romaneasca, atunci se va supune controlului fiscal. Conducerea scolii are dreptul sa ceara aminarea controlului pentru 30 de zile, perioada in care se va stabili statutul scolii. Dupa aceasta perioada, controlul va continua", a adaugat Bodu. Raspunsul primit de la MAE nu a limpezit lucrurile.

Corina Vintan, purtatoarea de cuvint a MAE, ne-a declarat: "Scoala Americana nu are statut de misiune diplomatica, iar MAE nu a dat nici un document care sa o scuteasca de plata taxelor".

Raportari ciudate in ceea ce priveste incasarile

La Scoala Americana invata 600 de copii, ai caror parinti platesc anual in jur de 18.000 de dolari taxa de scolarizare. Inmultind cele doua cifre, rezulta un venit de aproximativ 11 milioane de dolari pe care Scoala Americana il incaseaza anual. Bilantul contabil de pe site-ul Ministerului de Finante al The American International School of Bucharest (numele din acte al Scolii Americane) indica diferente uluitoare de la un an la altul in ceea ce priveste veniturile.

Scoala Americana a raportat ca a avut venituri totale pe 2004 de doar 7.126 de dolari. Pe 2003 a raportat venituri de doar 1.635 de dolari, iar pe 2002 a raportat 1,4 milioane de dolari. In anul 2001, Scoala Americana a raportat venituri totale de 18,2 milioane de dolari, iar in 2000, a raportat 2.591 de dolari.

Ambasada SUA si conducerea scolii nu comenteaza

Scoala Americana este o institutie non-profit ce functioneaza sub auspiciile Ambasadei SUA la Bucuresti. Membrii Consiliului de Conducere al scolii sint numiti in functie de ambasadorul SUA la Bucuresti. Seful Consiliului de Conducere al scolii este Mark Taplin, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti. Timp de citeva saptamini, "Cotidianul" a cerut o intrevedere cu Mark Taplin, pentru a discuta raportarile financiare ale scolii. "Nu consideram ca este momentul potrivit pentru a discuta public acest subiect", ne-a raspuns Taplin prin intermediul Biroului de Presa al Ambasadei. Iar Arnold Bieber, directorul Scolii Americane, ne-a declarat: "Nu discut detaliile financiare ale scolii".

Taher, membru fondator al Scolii Americane

Omul de afaceri Fathi Taher a declarat pentru "Cotidianul" ca este membru fondator al Scolii Americane, in forma noua in care aceasta functioneaza din 1999. "Fundatia prin care functioneaza scoala e non-profit. Eu sint unul dintre fondatori. Conceptul a fost al meu. Am dat 10 hectare de pamint si am facut proiectul. Cind l-am donat, valora 14 milioane de dolari, iar acum valoreaza 30 de milioane de dolari. Scoala face profit, dar nu pentru membrii fondatori, ci pentru studenti", ne-a declarat Taher. El spune ca a infiintat The American International School of Bucharest LLC in SUA, in statul Delaware, celebru paradis fiscal, impreuna cu alte 20 de persoane. Filiala din Romania a AISB a fost recunoscuta printr-o hotarire de guvern si asimilata unei forme de asistenta acordata de SUA Romaniei. In virtutea unui acord bilateral din 1995, orice forma de asistenta pe care SUA o acorda este scutita complet de taxe si impozite. Dar de ce a fost asimilata Scoala Americana unei forme de asistenta?

"Motivul pentru care ne incadram in acord este ca oferim educatie copiilor oamenilor de afaceri americani care investesc in Romania. E si aceasta o forma de asistenta", explica Arnold Bieber, directorul scolii. De la secretariatul scolii am aflat insa ca numai 18 la suta dintre cei 600 de copii sint americani, restul sint fie romani (23 la suta), fie apartinind altor 50 de nationalitati. Cu alte cuvinte, mai putin de o cincime din activitatea scolii poate fi considerata ca asistenta oferita de SUA Romaniei, si prin urmare poate fi scutita de taxe.

Intrebat de raportarile financiare ale scolii, Taher ne-a raspuns uimit: "Pai, daca un elev plateste 18.000 de dolari taxa pe an, cum sa raporteze scoala un venit de 7.000 de dolari? Nu, e o greseala. E ceva in neregula, poate citesti dumneata gresit".

Vladescu si Isarescu au copiii la Scoala Americana

La Scoala Americana invata numerosi copii de oameni publici. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, il are pe fiul sau, Sebastian, in clasa a XII-a. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, are fiica, Diana, in clasa a VI-a si fiul, Andrei, in clasa a IX-a. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, il are pe fiul sau, Costin, in clasa a XII-a. Printre VIP-urile care au copiii la Scoala Americana se mai numara Viorel Catarama, Catalin Harnagea, Florin Calinescu, George Mucibabici, Marius Opran, Veronica Savanciuc si Alin Burcea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.