Senatul a respins proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului prin care Parchetul National Anticoruptie devenea Departamentul National Anticoruptie. Ordonanta fusese adoptata in septembrie 2005. Transformarea era necesara deoarece Parchetul National Anticoruptie nu putea ancheta deputati si senatori.

Parchetul National Anticoruptie a fost transformat in Departamentul National Anticoruptie deoarece o decizie a Curtii Constitutionale interzicea PNA sa ancheteze membrii ai Parlamentului , acestia putand fi anchetati, potrivit Constitutiei, numai de catre parchetul general. Faptul ca Senatul a respins ordonanta prin care PNA devenea sub denumirea DNA o structura autonoma in subordinea Parchetului General, inseamna ca Departamentul National Anticoruptie nu va mai putea ancheta demnitari.
in momentul in care aceasta lege de respingere va intra in vigoare, din acel moment dosarele vor trebui transferate la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, in ceea ce priveste demnitarii.

Transformarea departamentului era portita prin care se deschidea posibilitatea ca el sa preia si anchetarea demnitarilor, pentru ca potrivit legilor in vigoare demnitarii sunt anchetati de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. Transformandu-se Parchetul National Anticoruptie intr-un departament al Parchetului... intra automat, prin ricoseu, aceasta reglementare., a declarat la BBC senatorul PNL Teodor Melescanu.
Posibilitatea ca DNA sa ancheteze parlamentari a permis si redeschiderea dosarul Zambaccian in care Adrian Nastase a fost pus sub urmarire penala, alaturi de alte cinci persoane, pentru luare de mita si infractiuni la Legea anticoruptie.

Decizia de trecere a PNA cu competente bine definite in cadrul Parchetului General a insemnat si preluarea dosarului in care apare ca invinuit si fostul ministru al economiei Dan Ioan Popescu, dosar de coruptie in care a fost arestat fostul sef al companiei Electrica.

La transformarea PNA in DNA, Ministrul Justitiei a explicat ca se mareste astfel si pragul pagubelor din dosarele de coruptie.
Cum a fost posibila respingerea in Senat a acestei Ordonante deja aprobate de Camera Deputatilor?
Transformarea PNA in DNA fusese prezentata de partidele din coalitia majoritara ca un mare pas in lupta anticoruptie. Dar explicatia respingerii pare sa fie aceeasi ca in cazul altor cateva legi importante pentru actualul guvern.

Din pacate am avut chiar in cursul diminetii o conferinta aici la Palatul Parlamentului, a Partidului Liberal Democrat European. Unii dintre noi au fost la aceasta conferinta. S-a mai adaugat lipsa unor euro-observatori si a unor colegi. Deci nu am avut majoritatea senatorilor din coalitie in sala., spune senatorul PNL Teodor Melescanu.
Teodor Melescanu spune ca in acest moment sunt analizate posibilitatile ca decizia de azi sa nu intre in vigoare, astfel incat Departamentul National Anticoruptie sa-si pastreze atributiile si sa functioneze in baza ordonantei prin care a fost infiintat.

Potrivit articolului 77 din Constitutie, legea de respingere a unei ordonante trebuie promulgata de presedintele Romaniei. Asadar, Traian Basescu poate cere Parlamentului reexaminarea legii.
Monica Macovei: respingerea ordonantei este "o catastrofa"
Ministrul Monica Macovei s-a declarat ingrijorata si dezamagita de cele intamplate astazi in plenul Senatului. Ea avertizat ca votul impotriva ordonantei privind modificarea competentelor Parchetului National Anticoruptie si transformarea acestuia in departament din cadrul Parchetului General ar putea sa aiba consecinte asupra evaluarilor Uniunii Europene.

"In luna martie va fi un raport al Comisiei Europene pe toate misiunile de monitorizare, plus raportul din mai. Prin urmare, o stopare a activitatii DNA, un transfer al dosarelor, ar fi in acest moment o catastrofa pentru lupta impotriva coruptiei. stim cu totii ce presupune desfiintarea unei institutii si atribuirea de competente unei alte institutii."
De altfel, Monica Macovei a precizat ca i-a informat in legatura cu acest vot atat pe presedintele Traian Basescu cat si pe reprezentantii unei misiuni de monitorizare a Uniunii Europene aflati in aceste zile la Bucuresti.

Departamentul National Anticoruptie are in lucru dosare in care sunt implicati parlamentari, iar rezultatul votului senatorilor ar putea sa fie o reactie la aceasta realitate, crede doamna Macovei.
Pe de alta parte, Monica Macovei a spus ca este nevoie de sustinere politica pentru a se lupta cu coruptia, in conditiile in care Departamentul National Anticoruptie are la dispozitie toate instrumentele necesare - fonduri, logistica, procurori - pentru a duce aceasta lupta la bun sfarsit.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.