Mama FNI sustine ca SOV nu a avut un rol esential in prabusirea fondului

Trimis initial in judecata in dosarul Fondului National de Acumulare (FNA) pentru instigare si participatie la abuz in serviciu in forma calificata, Sorin Ovidiu Vantu nu va mai fi audiat in acest dosar, pentru ca... Ioana Maria Vlas i-a luat apararea. Ea a revenit, ieri, asupra declaratiei initiale, spunandu-le magistratilor Sectiei Penale a Tribnalului Bucuresti ca Vantu nu a avut un rol esential in caderea fondului si ca nu este nici macar autorul moral.

Declaratia Ioanei Maria Vlas este cu atat mai surprinzatoare cu cat, pe tot parcursul procesului derulat la Tribunalul Bucuresti, ea a sustinut necesitatea audierii lui Vantu, nu ca martor, ci ca inculpat, considerandu-l principalul vinovat de prabusirea FNA si, respectiv, a FNI.
De aceeasi parere a fost si reprezentantul CNVM care le-a spus magistratilor ca nu se mai impune audierea lui Vantu, avand in vedere faptul ca omul de afaceri a dat deja o declaratie in dosar.
Astfel, hotarand ca nu mai este necesara audierea lui Vantu, dar nici a ultimilor doi martori (Gheorghe Teodorescu si Andreea Chira, ale caror declaratii existau la dosar inca din timpul urmaririi penale), instanta a terminat cercetarea judecatoreasca, urmand sa ia o decizie in cauza.

In acest dosar, singura persoana judecata in stare de arest este Ioana Maria Vlas. Ea a fost acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la Fondul National de Acumulare, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei.

O alta acuzatie adusa Mariei Vlas, este redactarea si semnarea repetata, in perioada 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, a 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat CNVM si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media.
Initial, au mai fost trimisi in judecata Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Istrate, Gavril Batrin si Teodor Irimia. Vantu fusese acuzat de instigare si participatie la abuz in serviciu in forma calificata, Liviu Istrate, fost presedinte al Bancii Agricole, de abuz in serviciu in forma calificata, Gavril Batrin, membru al Consiliului de Administratie al societatii SOV Invest, de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Teodor Irimia, administratorul firmei Asiadona, de complicitate la delapidare, abuz in serviciu si fals sub semnatura privata.

In iulie 2004, Tribunalul Bucuresti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vantu in dosarul FNA sa fie reanalizate si completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas sa fie judecata in continuare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.